30 metų iki šiandien

1992 metais duris atvėrusi pirmoji prekybos tinklo „Iki“ parduotuvė tapo kone stebuklu ne tik vietiniams gyventojams: visi norėjo savo akimis pamatyti, kaip atrodo užsieniečių brolių Ortizų įkurta parduotuvė, kokias prekes, atvežtas iš tolimiausių kraštų, joje galima įsigyti.

Praėjus vos metams lietuvių laukė dar didesnė staigmena. Užsukę į Žirmūnuose įsikūrusį didžiausią tuometinį prekybos centrą, pirkėjai pasijusdavo tarsi ne Lietuvoje. Nebeliko stovėjimo eilėse, prekes pirkėjai patys galėjo rinktis iš lentynų ir dėti tiesiai į savo krepšelius. Be abejonės, labiausiai kvapą gniaužė prekių asortimentas: šviežių vaisių stovuose puikavosi ne tik bananai ar apelsinai, tuomet daugumai dar buvę reta švente, bet ir kur kas egzotiškesni variantai. Lentynose mirguliavo daugumai dar nematytos užsienietiškų produktų etiketės, kurios simbolizavo naujo, kokybiškesnio gyvenimo pradžią.

Atsidarius pirmosioms modernioms parduotuvėms, pirkėjams buvo pasiūlyta įsigyti ir jau paruoštų maisto gaminių. V. Juodkazienė pasakoja, kad iš pat pradžių asortimentas nebuvo itin platus – siūlyta lietuviams puikiai pažįstamų tradicinių patiekalų – baltosios mišrainės, kopūstų salotų, keptų mėsos gaminių.

„Šiais laikais jau sunku patikėti, kad tuomet įvairias salotas, mišraines ar kepinius darbuotojai ruošdavo tiesiog parduotuvėje. Vėliau, Panevėžio rajone atidarius moderniausią ir didžiausią kulinarijos cechą visame Baltijos regione, patiekalai pradėti ruošti vienoje vietoje, taip užtikrinant ne tik aukščiausią kokybę, bet ir tikslų receptūros laikymąsi, vienodą patiekalų skonį“, – pasakoja pašnekovė.

Lyginant su šiandieniniais skaičiais, pirmoji kulinarinių gaminių linija atrodė išties kukliai: per dieną buvo pagaminama vos 200 kg maisto. Šiandien profesionalių kulinarų dėka kasdien pirkėjai gali rinktis iš daugiau nei 250 skirtingų patiekalų, kurių pagaminama net 20 tonų.

Lietuvių skonis keičiasi

Maisto ekspertė pastebi, kad lietuviai kulinarijos pasaulyje konservatyvumu tikrai nepasižymi. Pradėję keliauti po užsienio šalis, pažino kitas kultūras, paskatinusias atrasti ir naujus, egzotiškesnius skonius. Tai tapo tikra revoliucija klasikiniame lietuviškosios kulinarijos pasaulyje.

„Lietuviai – ganėtinai išrankūs, lavina savo gurmanišką skonį bei ieško įvairovės, keliones primenančių skonių. Drąsiai eksperimentuoja ragaudami Tolimųjų rytų, Amerikos ar Šiaurės Europos patiekalus. Be to, ėmė derinti maisto produktus. Ypatingą dėmesį lietuviai atkreipia į patiekalų sveikumą, išbando naujas jau pamėgtų tradicinių patiekalų versijas. Taigi, lietuvių išprusimas maisto atžvilgiu tikrai juntamas“, – pažymi maisto ekspertė.

Atsižvelgdamas į pirkėjų lūkesčius, prekybos tinklas pavasarį pasitinka ne tik gardžiomis, bet ir sveikomis naujienomis. Ruošiant pavasario kulinarijos naujienų receptus daug dėmesio skirta ypatingiems skoniams, kuriuos padiktuoja ir lietuvių pamėgta tradicinė, ir įvairių pasaulio šalių virtuvės.

„Šio pavasario kulinarijos asortimente turime išties įdomių tradicinių patiekalų variacijų. Pavyzdžiui, daugelį metų populiariausių kulinarijos gaminių sąrašo viršuje besipuikuojantį Kijevo kotletą nuo šiol siūlome ne tik su tradiciniu sviesto, bet ir bolivinių balandų įdaru. Žemaičių blynus paruošėme su lęšiu įdaru ir nuo šiol šiuo patiekalu mėgautis galės ir vegetarai. Iš atnaujinto tradicinių patiekalų asortimento pirkėjams pasiūlysime vištienos maltinių su kuskusu“, – teigia V. Juodkazienė.

Kaip pasakoja maisto ekspertė, asortimentą papildė ir didelis azijietiškų patiekalų pasirinkimas. Mėgstantiems lengvesnį, sveiką maistą, patiks azijietiškos ryžių makaronų salotos su vištiena ar azijietiškos makaronų salotos su grybais. Norintiems aštriau, dėmesį patraukti turėtų meksikietiškos salotos pagamintos iš raudonųjų konservuotų pupelių, kukurūzų, paprikos, sūrio, svogūnų bei Chalapos paprikų.

Norintiems pavalgyti sočiai, siūloma išbandyti amerikiečių vakarienės klasika tapusį patiekalą – makaronus su sūriu. Šio patiekalo pirkėjai rasti galės net kelių rūšių: pagaminto su čederio sūriu ir šoninine arba su plėšyta barbekiu kiauliena. Klasikinio skonio mėgėjai ras ir tradicinių švediškų mėsos kukulių su bulvių koše ir bruknių padažu, o tie, kurie labiau mėgsta egzotiką – marokietiško troškinio su ryžiais, avinžirniais, morkomis ir kitomis daržovėmis.