30 metų iki šiandien

Ūkio įkūrėja Daiva Urbonavičiūtė pasakoja, kad šeimos verslo istorija prasidėjo tiesiog jos tėvų namų kieme. Tuo metu putpelių auginimas buvo ant bangos – lietuviai labai vertino putpelių kiaušinius kaip sveiką produktą, tad gavę dovanų 20 putpelių, Daivos tėvai susirentė gardelį ūkiniame pastate ir ėmėsi jas auginti.

„Tuo metu tikrai net neįsivaizdavome, kad ateityje tai išaugs į didelį verslą. Po truputėlį putpelių šeimos ūkelyje daugėjo, išperimų kiaušinių jau nebespėjome suvalgyti patys, tad pradėjome juos pardavinėti“, – pasakoja pašnekovė.

Daiva prisipažįsta, kad ne viskas iš karto sekėsi puikiai, mat konkurencija su kitais putpelių augintojais buvo išties nemaža, o susidūrus su pirmosiomis nesėkmėmis, teko pralieti ir vieną kitą ašarą.

„Dar visai neseniai tėtis priminė, kaip verkiau atsisėdusi automobilyje, kai eilinėje parduotuvėje nepriėmė mūsų atvežtų putpelių kiaušinių. Galima sakyti, neturėdami jokios patirties iš karto įpuolėme į konkurencinę kovą. Juokiamės, kad suspėjome įšokti į paskutinį putpelininkystės traukinio vagoną“, – sako ūkio šeimininkė.

Kad ir kaip sunkiai teko skintis kelią, nuleisti rankų ir ieškoti laimės kitose srityse minčių niekada nekilo. Pašnekovė tikina visuomet turėjusi ryžto eiti iki galo ir pabaigti pradėtus darbus, tačiau pagrindinė ūkio varomoji jėga – skirtingose srityse itin stiprūs jos šeimos nariai ir bendras visų darbas vardan tikslo.

Putpelių kiaušiniai

„Mūsų šeima – labai puiki komanda: tėtis yra inžinierius, daugybę metų dirbęs paukštyne, mama –stipri ir užsispyrusi gamybininkė, vyras – finansininkas. O mano sritis – pardavimai. Šeima yra didžiausia vertybė ir tvirtybė versle, tačiau yra ir savų sunkumų – juk artimiesiems sunkiau pastabas pasakyti“, – juokiasi pašnekovė.

Beveik 20 metų tėvų ūkiniame pastate putpeles auginusi verslininkė džiaugiasi prieš 6 metus ūkį perkrausčiusi į visiškai naujas patalpas. Tinkamos vietos ūkio šeimininkai ieškojo atsakingai, mat įtikti putpelėms, pasirodo, ne taip jau paprasta. Naujasis ūkis nė iš tolo neprimena to, kas buvo anksčiau – yra modernus, beveik pilnai automatizuotas.

„Kad putpelės jaustųsi komfortiškai, joms reikia sudaryti išties geras sąlygas. Patalpose turi būti palaikoma optimali temperatūra, tinkamas apšvietimas. Negalima šviesos tiesiog įjungti ir išjungti, apšvietimas patalpoje turi keistis natūraliai, kaip ir gamtoje – rytais po truputėlį šviesėti, vakarais – tamsėti. Jei putpelei sąlygos nepatinka, iškart tampa akivaizdu – ji nustoja dėti kiaušinius“, – sako moteris ir prisipažįsta, kad stengiantis perprasti įnoringų augintinių įgeidžius prireikė šiek tiek laiko.

Ūkyje auginama tūkstančiai putpelių, per dieną padedančių iki 10 000 margaspalvių kiaušinių, kuriuos galima rasti ir trisdešimtmetį švenčiančio prekybos tinklo „Iki“ parduotuvių lentynose.

Kviečiame pasižiūrėti parengtą reportažą apie putpelių ūkį ir sužinoti, kuo gi išskirtiniai ir sveikatai naudingi yra putpelių kiaušiniai. O jei iki šiol neragavote – puiki proga tai padaryti.

Šaltinis
Temos
Projektas „30 metų iki šiandien“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją