Nors pasaulyje yra daug įvairių citrusinių vaisių, mums geriausiai žinoma tik nedidelė jų dalis – citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, mandarinai, klementinai ir greipfrutai. Visi jie pasižymi gausiu ne tik vitaminų, bet ir organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, pektinų ir eterinių aliejų kiekiu. Citrina – ne išimtis. Kas tai per vaisius, iš kur jis kilo ir kaip jį galima panaudoti ne tik arbatai – apie visa tai „Šviežumo knygoje“.

Citrina – koks
tai vaisius?

Citrinos yra ne tik puikus maistas, bet, kaip žinia, ir nepamainomas vaistas. Nenuostabu, kad jų pardavimai išauga rudenį ir žiemą, kai puola peršalimo ligos. Manoma, kad kiekvienas žmogus per dieną turėtų suvalgyti po vieną citriną arba išgerti vienos citrinos sulčių. Citrinmedžiai yra kilę iš Pietų ir Pietryčių Azijos. Šiandien auga Filipinuose, Indijoje, Indonezijoje, Japonijoje, Kinijoje, Malaizijoje, Tailande. Dauguma jų rūšių yra kultūriniai augalai, užaugantys iki 4–12 metrų, o kartais – net iki 20 metrų aukščio.

Istorija

Istorikai iki šiol nesutaria dėl citrinų kilmės. Žinoma, kad citrusiniai vaisiai buvo auginami Pietų Kinijoje ir Pietryčių Azijoje maždaug 4000 metų prieš Kristų. 2500 m. Pr. Kr. Indo slėnyje buvo rastas citrinos formos auskaras. 400-600 m. Pr. Kr. citrina pasiekė Vidurio Rytus. Net ir dabar galima rasti senų rytietiškų istorijų, kur minimas šis vaisius. Kiek vėliau arabų prekeiviai citrinas iš Azijos atvežė į Rytų Afriką, pasodino jas Sacharoje, Andalūzijoje ir Sicilijoje. Į Pietų Europą citrinos pateko per Ispanijos okupaciją, bet manoma, kad išpopuliarėjo tik viduramžiais.

Kristupas Kolumbas citrinas nuvežė į Ameriką, kur jos greitai išplito. O portugalų prekeiviai XVI amžiuje iš Pietryčių Azijos į Europą parvežė naujų citrinų veislių.

Po 2 šimtmečių citrusiniai vaisiai buvo platinami ir žinomi jau visame pasaulyje. 1890 m. gydytojai atrado, kad geriant citrusinių vaisių sultis galima išgydyti skorbutą – vitaminų trūkumo ligą. Tolesnės mokslininkų pastangos leido padaryti išvadą, kad šios sultys turėjo teigiamą poveikį dėl didelio vitamino C kiekio.

Žmonės citrinas naudojo maistui ir gėrimams aromatizuoti, balzamams gaminti, medvilnei balinti, kvepalams ir vaistams gaminti. Liudviko XIV laikais moterys citrinomis tepdavo lūpas, kad šios atrodytų raudonesnės ir putlesnės. Visi šie citrinų privalumai šį vaisių padarė itin populiariu. Šiandien apie 25 proc. citrinų pasaulyje išaugina JAV, daugiausia Kalifornijos pietuose ir centrinėje dalyje.

Profesorius Stukas: tai puikus vitaminų
šaltinis
visus metus

Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimantas Stukas sutinka, kas citrinose išties yra daug vitamino C, bet priduria, kad šis vaisius yra atvežtinis. „Pavyzdžiui, Lietuvoje užaugintuose juoduosiuose serbentuose taip pat yra daug vitamino C. Tiesa, jų galima gauti tik vasarą, o štai citrinų rasime visus metus“, – pasakojo profesorius.

Anot jo, viena citrina sveria apie 200 gramų, ir ji gali patenkinti visos paros vitamino C poreikį. „Žinoma, retas kuris ima ir suvalgo visą citriną, bet jei suvalgome bent pusę, dar vitamino C gauname iš kitų produktų, tai jau ir užtenka. Vitamino C dienos norma yra 80 miligramų, o 100 gramų citrinos jo yra apie 48 gramus. Tai jei suvalgysime visą, normą net ir viršysime“, – sakė specialistas.

Vitaminas C yra labai nestabilus ir aukštoje temperatūroje jo gerokai sumažėja.

Jei citrinos įsidėsime į arbatą, gal kiek ir sumažės, bet kažkiek tikrai liks. Bet kokiu atveju į citriną galime žiūrėti kaip į puikų vitamino C šaltinį visus metus.
R. Stukas Profesorius
TOP 10 šalių, kurios užaugina
daugiausiai citrinų per metus

Per pastaruosius keletą metų citrinų suvartojimas pasaulyje išaugo 5-7 proc.

Citrinų rūšys
Eureka
Šios citrinos yra didelės, pailgos formos vaisiai. Jų odelė stora, ryškiai geltona. Skonis kartokas ir rūgštus.
Meyer
Tai yra savotiškas vidurys tarp citrinos ir apelsino. Jų spalva šviesiai oranžinė, forma – daugiau apvali. Skonis – ne toks rūgštus, kaip įprastos citrinos.
Pink Variegated
Šios citrinos išsiskiria savo išvaizda – jų spalva geltona su žaliais dryželiais. Vidus – šviesiai rožinis. Skonis – kartus.
Besėklės
citrinos
Jos tiek išvaizda, tiek dydžiu yra panašios į įprastas citrinas, tik skiriasi tuo, kad neturi sėklų. Skonis – įprastas: rūgštus.
Nauda
sveikatai

Citrinose yra vitamino C, citrinų rūgšties, flavonoidų, B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio ir skaidulinių medžiagų (ląstelienos). Citrinos turi daugiau kalio nei obuoliai ar vynuogės, o šis yra itin naudingas širdžiai.

Verta žinoti
CIRTINŲ PANAUDOJIMAS NE MAISTUI
KAIP LAIKYTI IR IŠSIRINKTI

• Praskieskite citrinų sultis vandeniu ir praskalaukite išplautus plaukus. Citrinų sultys suteiks jiems žvilgesio.
• Išmeskite panaudotas citrinas į šiukšlių dėžę, kad šios gaiviai kvepėtų.
• Virtuvės ir vonios maišytuvus įtrinkite citrinos žievele. Nuplaukite ir nusausinkite minkštu skudurėliu, kad blizgėtų ir būtų pašalintos dėmės.
• Žuvies ar svogūno kvapą nuo rankų galite pašalinti įtrindami jas šviežiomis citrinomis.
• Norėdami, kad iš medinių virtuvės įrankių, dubenų ar pjaustymo lentų pasišalintų nemalonūs kvapai, įtrinkite citrinos gabalėliu. Neplaukite: mediena sugers citrinos sultis.
• Norėdami atnaujinti sukietėjusius teptukus, panardinkite į verdančias citrinų sultis. Sumažinkite kaitrą ir palikite šepetėlį 15 minučių, tada nuplaukite muiluotu vandeniu.
• Prieš pradėdami siurbti, į dulkių maišelį įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių. Tai namams suteiks gaivų kvapą.
• Norite, kad jūsų medvilninės kojinės vėl būtų baltos? Pavirinkite jas vandenyje su citrinos griežinėliu.

Citrinos tik iš pirmo žvilgsnio atrodo atsparūs vaisiai, kuriuos galima laikyti ant stalo, bet joms patinka šaltis. Todėl geriausia laikyti citrinas šaldytuve – tada tikrai išbus iki tada, iki kada jums jų prireiks. Kai kas pataria laikyti citrinas vandenyje, tačiau geriausia uždaryti dėžutėje ir įdėti į šaldytuvą. Galima įpilti į dėžutę šiek tiek vandens.

Kaip išsirinkti
Parduotuvėje rinkitės citrinas su šviesia, stangria žievele – jos bus sultingos. Sultingos citrinos yra sunkios, šiek tiek minkštos, tad lengvai susispaudžia. Jei citrinos labai kietos, veikiausiai yra neprinokusios arba buvo netinkamai laikytos.

Kaip išspausti daugiausiai sulčių
Jei norite maksimaliai išspausti iš citrinų sulčių, išimkite citrinas iš šaldytuvo, palaikykite, kol jos atšils iki kambario temperatūros, o prieš spaudžiant sultis pavoliokite po stalą prispaudę delnu. įstiklintame daugiabučio balkone.