gidas į daržovių
ir vaisių pasaulį

Ar žinojote, ką bendro turi bulvė ir pomidoras? Kokias sultis gerti sveikiau – morkų ar burokėlių? Iš kur ant mūsų stalo atkeliavo apelsinai ir citrinos? DELFI ir lietuviškas prekybos tinklas MAXIMA pradeda tęstinį projektą „Šviežumo knyga“. Kiekvieną savaitę išsamiai ir su netikėtomis detalėmis bus aprašoma vis kita populiari daržovė ar vaisius.

Be istorinių faktų, čia rasite daug naudingos informacijos – į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis daržoves, kaip jas tinkamai laikyti ir ką skanaus iš jų pagaminti. Specialistai papasakos, kuo kiekviena jų naudinga mūsų organizmui ir kaip jas paruošti, kad ta nauda „nežūtų“ puode. Maratoną pradės daugelio stalo ir daržo karaliene tituluojama bulvė.

Savaitės daržovė -
Moliūgas

Nors moliūgas lietuvių virtuvėje savo vietą atrado ne taip ir seniai, greitai jis tapo nepamainoma daržove. Kūrybingos šeimininkės iš jo gamina šimtus patiekalų – nuo užkandžių iki desertų, o kur dar moliūgo sėklos ar moliūgų aliejus? Artėjant Helovynui, be moliūgų niekaip neišsiversite. Tad kuo šios daržovės naudingos, kaip jas teisingai paruošti ir kaip gražiai išskaptuoti?

Plačiau
Kitos daržovės
Bulvės
Pomidorai
Morkos
Burokėliai
1Bulvės

Dažnas lietuvis neįsivaizduoja savo mitybos be bulvių. Nuo seno jos buvo naudojamos tiek pasaulio, tiek Lietuvos virtuvėje. Ne veltui bulvės šiandien yra ketvirtas maistinis augalas pagal svarbą pasaulyje. Tiesa, kad tokiomis taptų, jos turėjo nueiti ilgą ir sunkų kelią. Šiandien per metus visame pasaulyje bulvių yra užauginama daugiau nei 288 milijonai tonų.

Plačiau
2Pomidorai

Buityje tai daržovė, botanikoje – uoga, o pagal Europos Sąjungą – vaisius. Kad ir kaip bepavadinsi, pomidoras liks viena mėgstamiausių daržovių ant lietuvių stalo. Su grietine, su aliejumi ar tiesiog su druska. Pomidorai – viena mėgstamiausių ne tik lietuvių, bet ir kitų tautų atstovų daržovių. Nors jų priežiūra reikalauja nemažai kantrybės, gausus ir skanus derlius atperka įdėtas pastangas. Pomidorai ne tik skanūs, bet ir itin sveiki.

Plačiau
3Morkos

Jei bulvė daržovių karalius, morka, be jokios abejonės – karalienė. Vitaminų gausa morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. Tai viena seniausių žmonių auginamų daržovių. Tačiau prieš tūkstantmečius morkos, kaip ir jų giminaičiai krapai ar kmynai, buvo auginamos ne dėl šaknų, o dėl lapų ir sėklų. Maža to, morkos anuomet buvo ne oranžinės, o baltos, geltonos ar net violetinės spalvos.

Plačiau
4Burokėliai

Nors vasarai prabėgus šaltibarščiai nebedominuoja ant stalo, tai jokiu būdu nereiškia, kad burokėliai iš viso pamiršti. Kaip gi be jų pagaminsi silkę pataluose ar išvirsi gardžius barščius? Maža to, pastaruoju metu aukščiausio lygio restoranai vis dažniau burokėlį įtraukia į savo valgiaraščius. Ne tik dėl skonio ar vertingų medžiagų, bet ir išvaizdos. Taigi kas tas burokėlis ir kokių ditirambų jis vertas?

Plačiau