Įsivaizduokite, kad įsigijote elektromobilį – kur jį krausite? Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) dešimtys milijonų amerikiečių netrukus sės prie elektromobilio vairo pirmąkart gyvenime ir užduos šį klausimą.

Kad atsakymas jiems būtų lengvesnis, sprendimą kurią Ž. Zabietos ir P. Barba įkurtas startuolis „Lectrium“. Tai platforma, skirta susirasti sertifikuotą elektriką įkrovimo stotelei įrengti ir gauti susijusias reikiamas paslaugas. Pradedantieji verslininkai tikisi du zukius nušauti: paruošti visus namus elektromobiliams, o elektrikų gyvenimą padaryti geresnį.

Per pirmąjį mėnesį įmonė pritraukė išankstinį (prie-seed) finansavimą, ir išsyk jos vertė peržengė šešių nulių zoną.

Norvegijoje idėja gimė per 4 savaites: dirbo ir iki 3 val. nakties

P. Barba pasakoja, kad kilo iš Klivlando, Ohajo valstijoje, JAV. Tai yra automobilių pramonės širdis Amerikoje. Vėliau jis studijavo Niujorke, 2-3 metus dirbo investiciniame banke Volstryte, kuriame pačiam teko padėti augti didelėms kompanijoms, turinčioms ir pusės milijardo dolerių įverčius.

„Tuomet aš supratau, kad noriu pats kažką pradėti ir pastatyti nuo nulio. Todėl aš nuvykau į Oslą, į „Antler“ akseleratorių. Tai masyvi programa, į kurią iš 5000 antreprenerių atrenkami 50. Jie mus pasodino į vieną kambarį ir 10 savaičių mes formavome kompanijas. Čia ir prasideda mūsų originali istorija su „Ziggy“ (Ž. Zabieta – LOGIN.LT)“, – pasakoja P. Barba.

Anot jo, užsimezgusi draugystė virto ne tik pokalbiais apie krepšinį – Klivlande žaidė Žydrūnas Ilgauskas, o ir pats P. Barba buvo krepšinio komandos kapitonas. Kartu su Ž. Zabieta akceleratoriuje jų mintys sukosi apie tai, kaip spartinti elektromobilių rinkos plėtrą.

Lundo universitete Švedijoje aplinkos valdymą studijavęs Ž. Zabieta dirbo „Ignitis“ grupėje, kur kuravo elektromobilių projektus. Tačiau ir jį į „Antler“ pernai rugpjūtį atvedė noras kurti savo startuolį ir panaudoti sukauptą patirtį bei žinias.

„Mes dalyvavome 10 savaičių programoje, kuri prasidėjo rugpjūtį. Pirmosios 4-5 savaitės buvo bendro pobūdžio, kurioje kartu kūrėme sprendimus. Penktą savaitę su P. Barba pastebėjome, kad susitinkame kiekvieną šeštadienį ar sekmadienį, kalbamės ne tik apie Ilgauską ir „Cavaliers“, kas mums abiems įdomu. Supratome, kad dirbame daugiau nei visi kiti. Juokavome, kad Norvegijoje žmonės penktadienį dirba iki trečios valandos, tačiau mes dirbome iki trečios ryto ir taip prieš konkurentus įgijome dvylikos valandų pranašumą“, – pasakoja Ž. Zabieta.

Supratę, kad abu nori dirbti kartu, jaunuoliai savaitę užtruko, kol apsisprendė ties verslo idėja.