Kodėl verslui turi rūpėti tvarios inovacijos?

„Swedbank” Lietuvoje vadovė Inga Skisaker primena neseniai Jungtinių Tautų paskelbtą žinutę, kad žmonių kiekis perkopė 8 milijardus. XIX–ame amžiuje niekas nebūtų galėjęs patikėti, kad toks žmonių kiekis galėtų gyventi planetoje, kadangi neužtektų būsto, maisto, energetikos resursų. Šiandien jau kalbama ir apie tai, kad mūsų planetoje galėtų laisvai gyventi 10 milijardų žmonių ir daugiau, o tokį pokytį nulėmė modernėjančios technologijos.

„Bėgant metams atsirado naujos augalų rūšys, apsauga nuo kenkėjų, maisto perdirbimo pramonė, pailgėjo tiekimo grandinės. Labai svarbu pažymėti, kad didesnis žmonių kiekis susijęs su žmogaus neigiama veikla planetai – didesnis žmonių kiekis reikalauja daugiau maisto, energetinių resursų, o tai virsta didesnėmis emisijomis ir lemia šiltėjantį klimatą. Šiandien kalbama, kad nepavyks įgyvendinti Paryžiaus susitarimo tikslų, o tai reiškia, kad kiekvieno iš mūsų indėlis kovojant su klimato kaita yra be galo svarbus“, – teigia I. Skisaker.

Tvarumas

Vis dėlto, „Swedbank” Lietuvoje vadovė tiki, kad sparčiai besivystančios inovacijos ir technologijos padės žmonijai pristabdyti klimato kaitą per ateinančius dešimtmečius. Pasak jos, inovacijos ir technologijos stipriai transformuos mūsų gyvenimą. Šiandien jau galima matyti, kokias sritis jos turėtų paliesti labiausiai.

„Energetikos transformacija ir perėjimas prie atsinaujinančių energetikos resursų yra sąlygojamas ne tik klimato kaitos, bet ir geopolitinės situacijos. Technologijos turės labai didelį poveikį šiai sričiai. Viena iš tokių technologijų – vandenilis. Jau kitais metais Europoje turėtų pradėti veikti kelios stambios vandenilio gamyklos, o Europos Komisija taip pat turi galvoje 3 milijardų eurų vertės vandenilio banką. Tai tikrai bus sparčiai kintanti sritis“, – pastebi I. Skisaker.

Kita „Swedbank” Lietuvoje vadovės įvardijama sritis, kurioje pastebimas ryškus technologijų vystymasis – transportas, sudarantis du trečdalius visų emisijų.

„Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje vyksta perėjimas prie žaliojo transporto. Tai nereiškia, kad mes visi persėsime prie elektromobilių. Tai reiškia, jog mes kitaip planuosime savo keliones: daugiau naudosimės viešuoju transportu, mobilumo paslaugomis, kitaip galvosime apie tai, kur mes dirbame, kaip mes dirbame, kitaip rinksimės gyvenamąją vietą. Tai turės be galo daug pokyčių ir įtakos mūsų gyvenimo būdui“, – sako I. Skisaker.
Inga Skisaker

Ji pažymi, kad šiandien tvarumas yra viena iš banko strateginių krypčių – „Swedbank“ yra įsipareigojęs iki 2050 metų tapti klimatui neutralia bendrove. Tai reiškia, kad visas banko finansuojamas portfelis bus neutralus klimatui.

„Kuo toliau, tuo daugiau dėmesio kreipsime į įmonių tvarumo politiką ir kokius pokyčius jie planuoja klimato srityje. Atėjo laikas nukreipti savo žinias, patirtį ir energiją į tvarias inovacijas, todėl mes norime prisidėti prie tvarių inovacijų ekosistemos kūrimo ir padėti startuoliams, kurie dirba su inovacijomis tvarumo srityje“, – teigia „Swedbank” Lietuvoje vadovė.

„Vinted“ sėkmės istorija: tvarumas padėjo tapti pirmuoju vienaragiu

Tvarių inovacijų programos atidarymo diskusijoje prisiminta ir sėkminga pirmojo vienaragio Lietuvoje „Vinted“ istorija, kuriame nuo pat pradžių buvo laikomasi tvarumo idėjų. Kaip teigia „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė, „Vinted“ buvo tvarus dar tuomet, kai tvarumas nebuvo taip dažnai vartojama sąvoka.

„Man atrodo, kad steigėjai tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje atėjo su savo vertybėmis ir savo verslo idėja, kurią toliau vystė nepaisant visokių vilionių pasukti kitu keliu. Jie pasiliko prie savo idėjos, ir mes turime sėkmės istoriją“, – sako I. Langaitė.
Inga Langaitė

Paklausta, kiek šiandien startuoliams svarbus tvarumas ir ar galima sukurti startuolį, kuris prasilenkia su tvarumo idėjomis, I. Langaitė pažymi, kad startuolių nereikėtų idealizuoti.

„Startuolių ekosistemoje ir įkūrėjų lygmenyje yra pati įvairiausia fauna. Tvarumas gali būti horizontalė, kuri eina per visus verslo procesus ir strategiją. Tvarumas gali būti ir pats verslo produktas, sprendžiantis labai aiškią tvarumo problemą. Tvarumo spektras gali būti labai įvairus – tarkime, „Vinted“ yra software kompanija, bet labai dažnai tvarumas yra su hardware inovacijomis susijusiais produktais. Čia mes šnekame apie ženkliai didesnes sumas, investicijų poreikį kapitalui ir ženkliai didesnius terminus, per kuriuos galima inovacijas įgyvendinti“, – sako I. Langaitė.

Kviečia registruotis į startuolių auginimo programą

Startuoliams ir verslams skirta „Swedbank“ tvarių inovacijų programa startuos jau sausio pabaigoje. Programą pristatantis „Swedbank“ startuolių partnerysčių vadovas banke Donatas Šumyla teigia, kad programa skirta startuoliams, kuriems reikia pagalbos norint paversti tvarių inovacijų idėjas rinkoje patraukliais produktais.
Donatas Šumyla

„Taip pat ši programa skirta verslams, norime jiems padėti įgyvendinti savo tvarumo iššūkius pasitelkiant inovatyvias startuolių idėjas. Padedant startuoliams bendradarbiauti su verslais, mes tuo pačiu skatinsime tvarių inovacijų kultūrą Lietuvos versle ir visuomenėje“, – sako D. Šumyla.

Programa bus sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji dalis vadinsis „išmok ir būk matomas“. Programos metu startuoliai galės validuoti savo idėją, konsultuotis su patyrusiais savo srities specialistais ir patikrinti kuriamo produkto atitikimą rinkoje. Antroje programos dalyje startuoliai galės pilotuoti produktą su „Swedbank“ verslo klientais. Geriausių programos dalyvių lauks finansinis paskatinimas.

Visi ankstyvos stadijos startuoliai, turintys tvarių idėjų, kviečiami registruotis sustainability.rockitvilnius.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją