Pasaulyje – masiniai atleidimai


Pastaruoju metu pasaulyje nuvilnijo masinių atleidimų banga – tokios technologijų milžinės kaip „Microsoft“, „Amazon“, „Meta“, „Twitter“ ir kt. paskelbė atleidžiančios tūkstančius darbuotojų. Kai kurios iš jų turi biurus ir Lietuvoje.

Tuo tarpu Lietuvos startuolių ekosistema toliau plėtėsi, o daugelio 2023 m. planuose buvo šimtų talentingų specialistų paieška ir tvarus augimas, rašė „Unicorns Lithuania“.

Vis dėlto dalis šalies startuolių taip pat pradėjo skelbti apie darbuotojų atleidimus. Darbuotojų mažėjo tokiose įmonėse kaip „Ondato“, „Kevin“, „Wix“ ir kt.

Asociatyvioji nuotr.

Informacines paslaugas teikianti įmonė „Ondato“ informavo Užimtumo tarnybą, kad planuoja atleisti 25 darbuotojus.

„Ondato“ atstovas: tai yra grynai optimizavimo klausimas


„Ondato“ rinkodaros vadovas Vytautas Urbonas komentuoja, kad savo veikloje dažnai kalba apie procesų optimizaciją ir efektyvumą KYC bei AML srityse, o dabartinėmis makroekonominėmis sąlygomis šis klausimas tapo dar labiau aktualus.

„Siekdami būti atsparūs greitai besikeičiančioje makroekonominėje aplinkoje, turime ir patys priimti nelengvus, tačiau reikalingus sprendimus tolimesniam organizacijos augimui pasaulinėse rinkose“, – teigia V. Urbonas.

Anot jo, startuolis siekia persiorientuoti į strateginius prioritetus ir labiau įgalinti plėtojamą dirbtinį intelektą KYC srityje.

„Ondato“

„Be abejonės, sprendimai, turintys įtakos kolegoms, nėra lengvai priimami. Tačiau šiais veiksmais siekiame išlaikyti konkurencingumą pasaulinėse rinkose ir užtikrinti ilgalaikį organizacijos augimą bei sėkmę.

Daugybė gerai žinomų ir mažiau žinomų technologijų kompanijų visame pasaulyje žengia tuo pačiu keliu, tad ir mes nesame išimtis“, – teigia V. Urbonas.

„Kevin“ planuoja pasamdyti virš 500 darbuotojų


Tuo tarpu mokėjimų platformos „Kevin“ žmonių departamento direktorė Agnė Meškaitė, nepaisant sumažėjusio darbuotojų skaičiaus, teigia, kad šiuo metu įmonė didelį dėmesį skiria komandų formavimui.

„Kevin“ yra tarptautinė įmonė, nuo pat jos įkūrimo dalis darbuotojų dirbo Lietuvoje, dalis – užsienyje. Šiame augimo etape didelį dėmesį skiriame komandų formavimui penkiose strateginėse lokacijose: Vilniuje, Varšuvoje, Londone, Amsterdame ir Berlyne. To tikslas – platesnė talentų ir reikiamos patirties pasiūla“, – teigia A. Meškaitė.

Asociatyvioji nuotr.

Anot jos, praėjusiais metais įmonė įdarbino virš 100 talentų iš viso pasaulio ir padvigubino darbuotojų skaičių.

„Šiuo metu įmonėje dirba daugiau nei 300 žmonių, iš kurių tik mažiau nei pusė yra įdarbinti Lietuvoje. Per ateinančius dvejus metus planuojame pasamdyti dar virš 500 darbuotojų“, – teigia A. Meškaitė.

Operatyviai gauti atsakymų į siųstus klausimus iš biurų Lietuvoje nepavyko – gavę daugiau informacijos publikaciją papildysime.

I. Langaitė: šiuo metu matoma situacija nestebina


Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė teigia, kad Lietuvoje startuolius mes neretai siejame tik su sėkme, tačiau 9 iš 10 pasaulio startuolių žlunga.

„Žinant tai, nestebina ir šiuo metu matoma situacija. Kapitalo rinkose yra, tačiau jis tapo labai selektyvus. Nebeturėdamos tiek daug resursų plėtrai ir didėjant sąnaudoms, įmonės priverstos mažinti išlaidas – ryškiausiai matomas būtent darbuotojų atleidimas. Laikas yra ir bus sudėtingas, tačiau reikia įvertinti kontekstą – tai, ką matome, vyksta po tiesiog istorinio bumo, kai viskas itin sparčiai augo, tad situacija turi susibalansuoti“, – komentuoja I. Langaitė.

Ji teigia šiuo metu nematanti ženklų, kad Lietuvos startuolių ekosistemai grėstų masiniai atleidimai, ir tai lemia kelios priežastys.

Inga Langaitė

„Pirma, nemažai didžiųjų Lietuvos startuolių dirba pelningai, turi aiškų verslo modelį ir veikimo planą. Antra, Lietuva niekada nebuvo išlepinta investuotojų dėmesio – nebuvo tikslo kuo greičiau įdarbinti kuo daugiau žmonių. Augti iš pelno – lėtesnis, tačiau tvaresnis augimo modelis, leidžiantis ir į turbulencijas pažiūrėti kitu kampu. Pavyzdžiui, kaip į galimybę prisivilioti talentus“, – dėsto pašnekovė.

Vis dėlto, pasak jos, nereikia būti naiviems – trumpuoju laikotarpiu turbulencijų neišvengsime.

„Didžioji dalis startuolių Lietuvoje įjungė ekonominį režimą, santūriau dėlioja augimo planus, peržiūri procesus, didina efektyvumą ir pelningumą. Išskirtinai sudėtingas šis laikas yra tiems startuoliams, kurių verslo modelius gali perimti dirbtinis intelektas“, – aiškina I. Langaitė.

Nepaisant to, ji teigia pastebinti ir tam tikrus pozityvius ženklus ateičiai.

„Startuoliai ir iš jų išaugantys vienaragiai griauna įprastas rinkas, keičia įpročius, o kartu kuria globalias tendencijas, radikaliai naujus vertės pasiūlymus. Tad ilgalaikėje perspektyvoje aukštos pridėtinės vertės sektoriuje veikiančių įmonių, gebančių kurti inovatyvius technologinius produktus ir turinčių itin didelį augimo potencialą, tikrai nemažės.

Asociatyvioji nuotr.

Manome, kad turime potencialo 2025 m. turėti ekosistemą, kurioje veikiantys startuoliai taptų svarbiu Lietuvos ekonomikos augimo varikliu – viso 2 tūkst. veikiančių startuolių, 30 tūkst. specialistų, 375 milijonų eurų sumokėtų mokesčių“, – tikisi I. Langaitė.