Suprasti, ką „skauda“ vartotojui


Viename žinomiausių Lietuvos vienaragių „Vinted“ L. Jablonskas dirba daugiau nei dvejus metus. Vaikinas šiandien yra produkto vadovas prekių siuntimo padalinyje „Vinted Go“, atsakingame už tai, kad vartotojai sklandžiai gautų programėlėje įsigytas prekes. Lukas ne kartą pamini, kad, jo nuomone, produkto vadovo darbas startuolyje yra itin įdomus dėl savo įvairumo. Jis dirba komandoje kartu su analitikais, dizaineriais, programuotojais ir testuotojais.

„Esu lyg vartotojo balsas komandoje, turiu suprasti, kokią problemą turi vartotojas ir ką jam „skauda“, remdamasis interviu su vartotojais ar analitikos duomenimis, turiu įsigilinti, kaip naudojamasi mūsų produktu bei kaip tą patirtį pagerinti“, – apie savo kasdienį darbą pasakoja L. Jablonskas.

Lukas Jablonskas

Kartu su komanda vaikinas kasdien stengiasi atsakyti į klausimą, kas yra geras produktas, išsprendžiantis įvairias vartotojų problemas ir kokią produkto strategiją toliau kurs per tris, šešis ar devynis mėnesius. „Vinted“ produktistai Luką bei kelis kitus kolegas nominavo bei apdovanojo „Vinted Product People of the Year“ (liet. „Vinted“ metų produkto žmogus) apdovanojimu, tačiau vaikinas atskleidžia, kad iki tol, kol įsitvirtino norimose pareigose, teko, o ir liko nueiti dar ilgas kelias, kuriame pasitaiko ir duobių, ir akmenų.

Išsvajotas darbas ar būdas geriau pažinti save?


L. Jablonskas ISM Vadybos ir ekonomikos universitete studijavo tarptautinį verslą ir komunikaciją. Sako, kad studijos suteikė geresnį suvokimą apie tai, kaip veikia verslas bei kokios yra jo sudedamosios dalys. Studijų metu vaikinas svajojo apie verslo konsultanto darbą, šis jam atrodė įdomus, nes leidžia prisiliesti prie gausybės skirtingų procesų, įmonių ir industrijų. Šiame darbe Lukui pavyko geriau suprasti, ko jis tikisi iš savo profesinės ateities. Vaikinas pajuto, jog verslo konsultavimas – nėra kelias jam, kaip dar studijų metais tikėjosi.

„Greitai pajutau, kad visgi noriu koncentruotis į vieną industriją bei produktą. Noriu dirbti su komanda ir priimti sprendimus, o ne tik konsultuoti. Norėjosi darbo, kuris aprėptų technologijas, dizainą, analitiką, komunikaciją su žmonėmis. Labai ilgai svarsčiau, kas tai galėtų būti“, – profesijos paieškas po studijų prisimena Lukas.

Kartą produkto vadove įsidarbinusi Luko draugė, pasiūlė ir jam daugiau pasidomėti apie šias pareigas. Taip pradėjo bręsti nauja vaikino karjeros svajonė.

„Išsiaiškinau, kad šios pareigos atitinka dalį įgūdžių, kuriuos jau buvau sukaupęs. Pradėjau vis labiau domėtis ir vis labiau atrodė, kad tai pareigos, kurios mane traukia. Esminis klausimas buvo ar tik neįvyks taip, kaip su konsultacijų sritimi, kai studijuodamas galvojau, kad tai tikrai man, o nuėjęs dirbti pajutau, kad ši sritis ne prie širdies. Nusprendžiau patikrinti, ar nėra kitoje pusėje žolė žalesnė“, – pasakoja vaikinas.

Link tikslo


Kai Lukas nusprendė patikrinti, ar produkto vadyba – tikrai jam skirta sritis, pasinaudodamas socialiniais tinklais, jis ėmė rašyti produkto vadovams bei direktoriams, dirbantiems didžiosiose šalies kompanijose, kurios L. Jablonskui atrodė įdomios.

„Rašiau jiems labai paprastai: „labas, noriu daugiau sužinoti apie produkto vadybą, ji labai mane domina. Kol kas neturiu šioje srityje daug patirties. Ką galėčiau padaryti, kad jos įgaučiau ir galėčiau įsidarbinti?“ – prisimena Lukas.

Jis pamena, kad kai kurie neatrašydavo, kai kurie parašydavo, kad yra labai užsiėmę ir neturi laiko, o kai kurie profesionalai pakviesdavo skambučiui ir pasidalindavo patarimais ar medžiaga apie produkto vadybą. Vaikinas nesnaudė, išgirdęs patarimą kaupti žinias, sėmėsi įgūdžių nuotoliniuose kursuose, ėmė dalyvauti hakatonuose ir dizainatonuose Lietuvoje ir Europoje. Šiuose renginiuose Lukas imdavosi užduočių ir atsakomybių, kurios, tik vėliau suprato, artimai atitiko produkto vadovo darbą. Pašnekovas sako, kad ISM universitete įgudo greitai mokytis ir statyti pagrindą iš žinių bei vėliau jį plėsti, tad mokytis naujų žinių tapo lengviau. Galiausiai iš aplinkos L. Jablonskas išgirdo patarimą susisiekti su „Vinted“ komanda ir drąsiai jos narių paklausti, ko dar reikia, kad pavyktų įsitvirtinti produkto vadybos srityje. „Vinted“ pasiūlius atlikti namų darbų užduotį ir išsiaiškinti, kurioje vietoje stovi Lukas, vaikinas užduoties ėmėsi nedelsiant.

Lukas Jablonskas

„Žinojau, kad turiu mažiau darbo patirties nei kiti kandidatai, todėl turiu kažkaip išsiskirti. Užduotis buvo padidinti siuntų skaičių „Vinted“ platformoje. Tuo metu jau buvau tikras, kad noriu dirbti produktų vadybos srityje. Užsibrėžiau tikslą, kad namų darbus padarysiu per kelias dienas, nors tam „Vinted“ davė visą savaitę. Per savaitgalį sugalvojau, kad sukursiu specialų „Vinted“ maišelį, kad palengvinčiau vartotojų siuntimo patirtį. Su draugų pagalba atsispausdinau 3D maišelio modelį ir į jo vidų įdėjau savo namų darbo aprašymo QR kodą“, – pasakoja motyvacijos nestokojantis Lukas.

Po savaitgalio darbų, pirmadienį vėlų vakarą Lukas savo užduotį nuvežė vienam iš „Vinted“ komandos narių. Nueiti ekstra mylią dėl norimo darbo nebuvo sunku, tačiau dar laukė kompanijos atstovų įvertinimas.

Po nesėkmės visada laukia sėkmė


Pristatęs savo užduotį „Vinted“ atstovams, L. Jablonskas sulaukė atsako, kad pasisekė neblogai ir yra kviečiamas dviejų dienų bandomajam darbui su komanda. Na, o po trumpo išbandymo gavo išvadą, jog įgūdžių dar vis trūksta, tačiau potencialo siekiamai profesijai yra. Tad sekė pokalbis su tuometiniu įmonės produkto skyriaus vadovu Modestu Tursa ir šansas tuos įgūdžius išvystyti – kvietimas trijų mėnesių badomajam laikotarpiui startuolyje.

Po bandomojo laikotarpio L. Jablonskas iš startuolio kolegų sulaukė daug komentarų ir, kaip sako jis, viskas tikrai nebuvo vien saulės ir vaivorykštės. Kolegos akcentavo, ką galima daryti geriau. Teko pripažinti, kad produktų vadybos pareigose vaikinas yra naujokas ir ne visada saldžių komentarų dar tikrai pasitaikys ateityje. Visgi kritika neužgožė Luko motyvacijos ir noro siekti aukščiausių rezultatų. Atsiradus pirmai galimybei, jam buvo pasiūlytos produkto vadovo pareigos.

„Žmogus, siekiantis naujos pozicijos ir norintis įgyti naujų įgūdžių, turi būti pasirengęs daug klysti. Klaidos nenusako žmogaus vertės, jos tiesiog padeda geriau save pažinti ir mokytis. Daug daugiau išmoksti ne iš to, kai kažkas pasiseka, bet kai suklysti, nes paaiškėja, ką darai ne taip. Būtina suvaldyti savo ego ir įjungti stiprų proaktyvumą bei smalsumą mokytis iš žmonių, kurie tavo kelią jau praėjo ir yra labiau patyrę“, – savo įsitikinimu dalinasi L. Jablonskas.

Šiandien L. Jablonskas toliau prisideda prie „Vinted“ siuntų produkto vizijos ir strategijos kūrimo. Be to, vaikino darbai aprėpia jau ir šalies kontekstą, šiandien jis pats moko apie produkto vadybą bei yra mentorius. Sako, kad produkto vadyba yra ne tik jo aistra, bet ir karjeros prasmė.

„Siekiantiems savo karjeros svajonės reikia surinkti kolekciją nesėkmių. Nes kuo daugiau nesėkmių, tuo daugiau bus ir sėkmių“, – patyrė L. Jablonskas.