2021-aisiais metais visame pasaulyje buvo daugiau nei 3.5 mln. neužpildytų darbo vietų kibernetinio saugumo srityje, rodo „Forbes“ duomenys, o 2022 metais, tikėtina, dar labiau augs šių specialistų poreikis. Mat didėja ir kibernetinių atakų skaičius.

„Kibernetinio saugumo sritis – viena iš sparčiausiai augančių darbo rinkų technologijų sektoriuje, per pastarąjį dešimtmetį išaugusi net 30 kartų. Tai ne tik patraukli sritis, bet ir užtikrinta darbo vieta. Nedarbo lygis beveik dešimt pastarųjų metų čia buvo lygus 0 proc. Tai galimybių gausa pasižyminti darbo sritis, kurioje visada yra vietos profesiniam augimui“, – apžvelgia A. Motekaitienė.

Ji lygina, kad Europoje atlyginimų vidurkis šioje srityje siekia apie 50 tūkst. eurų metams.

„Aišku, pradedantiems savo karjerą, atlyginimo kartelė yra žemesnė. Lietuvoje pradinis atlyginimas varijuoja apie 1.200 – 2.000 EUR ir su patirtimi vis auga“, – vertina A. Motekaitienė.

Asociacijos „Infobalt“ duomenimis, Lietuvoje trūksta apie 14 tūkst. IT specialistų, o po dešimties metų šis skaičius gali išaugti trigubai.

Ekspertė su LOGIN.LT pasidalijo vertinimais, kaip susidarė tokia situacija rinkoje.

Koks yra kibernetinio saugumo specialisto darbas?

Kibernetinio saugumo specialistų darbo specifika yra plati: jie ne tik apsaugo kompanijos įrangą, programas bei tinklus nuo kibernetinių užpuolikų, pirminis vaidmuo – detaliai suprasti visą organizacijos IT infrastruktūrą, ją prižiūrėti ir apsaugoti nuo bet kokių kylančių grėsmių.