1. Investicijos į esamus darbuotojus

Šiuo metu jaučiamas darbuotojų trūkumas kyla iš didėjančių darbdavių poreikių – nuolat auga pozicijų, kurias užimti gali tik aukštas kvalifikacijas turintys darbuotojai, skaičius. Todėl įmonės ieško tiek techninius, tiek minkštuosius įgūdžius įvaldžiusių talentų, teigia E. Latyšovič.

„Aukštos kvalifikacijos talentai yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių verslo sėkmę ir turinčių įtakos organizacijos konkurencingumui rinkoje. Vis dėlto, tokio aukšto lygio darbuotojų rinkoje nėra pakankamai. Todėl daugiau nei 70 proc. darbdavių investuoja į esamų darbuotojų kompetencijų kėlimą ir skiria dėmesį persikvalifikavimui, rodo „ManpowerGroup“ tyrimai. Darbdaviai vis daugiau lėšų skiria darbuotojų gebėjimo derėtis, sklandžiai valdyti projektus ar vadovauti komandai tobulinimui“, – pastebi E. Latyšovič.

Anot ekspertės, tam, kad būtų galima pritraukti talentų, svarbu ne tik investuoti į darbuotojų kompetencijų kėlimą, bet ir jų išlaikymą.

„Esant aukštos kvalifikacijos darbuotojų paklausai vertėtų imtis iniciatyvos ir peržvelgti susitarimus su esamais darbuotojais. Pavyzdžiui, patys inicijuodami pokalbį apie darbuotojo perspektyvas augimui įmonėje, parodysite jam, kad vertinate jį ir jo kompetencijas. Tiesa, čia svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad augimas nebūtinai reiškia darbo užmokesčio didinimą. Darbuotojams taip pat labai svarbūs ir kiti veiksniai – darbo pobūdis, karjeros galimybės, patogių darbo sąlygų užtikrinimas“, – pataria personalo sprendimų ekspertė.

2. Procesų automatizavimas ir įrankių „įdarbinimas“

„Skaitmenizacijos procesai sparčiai keičia mums žinomą darbo kraštovaizdį. Vis daugiau organizacijų iš įvairių sričių atranda, jog tinkamas nuolat tobulėjančio dirbtinio intelekto, mašininio mokymosi ir robotikos integravimas atliekant užduotis didina darbuotojų našumą, produktyvumą bei organizacijos pelningumą“, – dėsto E. Latyšovič.

Tiesa, ekspertė pastebi, jog tiek darbdaviai, tiek darbuotojai vis dar turi nepagrįstų baimių – neva dirbtinis intelektas ar kiti įrankiai pakeis žmones.

„Dirbtinis intelektas veikia pagal sisteminius duomenis, algoritmus ir negali pakeisti žmogaus gebėjimo reikšti emocijas, mąstyti kritiškai bei kūrybiškai sprendžiant problemas, – sako „Manpower“ Lietuvos padalinio verslo operacijų vadovė.

„Į dirbtinį intelektą bei skaitmenizacijos procesus reikėtų žvelgti ne kaip į grėsmę, o kaip į naudingus įrankius. Darbuotojai palaiko naujausių technologijų integravimą – taip neretai palengvinamas ir optimizuojamas darbas, kuris be technologijų pagalbos turėtų būti atliekamas „rankomis“. Taigi, įmonės, aktyviai ieškančios ne tik talentingų darbuotojų, bet ir naujausių technologijų, tampa patrauklesnės ir konkurencingesnės.“

E. Latyšovič primena, jog perėjimas prie automatizavimo taip pat gali reikalauti naujų įgūdžių, kuriems įgauti reikalingi atitinkami mokymai, padedantys darbuotojams lengviau prisitaikyti prie kintančių darbo funkcijų ir efektyviai išnaudoti skirtingus technologinius įrankius.

3. Laikinasis įdarbinimas ir tarptautinės komandos

Tarptautinės organizacijos su darbuotojų trūkumų vis dažniau kovoja pasitelkdamos talentus iš užsienio, pastebi E. Latyšovič.

„Dėl pandemijos organizacijos rekordiškai sparčiai įsidiegė nuotolinio ir hibridinio darbo sistemas, todėl tarptautinės komandos šiandien – naujoji realybė daugelyje organizacijų. Tokia taktika gerokai praplečia potencialių darbuotojų ratą ir leidžia surasti geriausius ekspertus nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos“, – sako E. Latyšovič.

Ekspertė primena, jog nors pasitelkiant tarptautinius talentus, galima greičiau surasti geidžiamus darbuotojus, tačiau siekiant juos išlaikyti reikės įdėti nemažai pastangų.

„Vadovaujant tarptautinei komandai kyla nemažai iššūkių. Juk ją sudaro žmonės iš skirtingų kultūrų, laiko juostų. Tiesa, šie skirtumai nėra tokie baisūs, jei imamasi reikiamų priemonių. Vidinės komandos taisyklės, laikas neformaliam bendravimui, vadovų inicijuoti asmeniniai pokalbiai su darbuotojais, kokybiškas grįžtamasis ryšis bei, pavyzdžiui, komandos išvykimas į bendras darbostogas – dalykai, kurie suartins net ir skirtinguose pasaulio kraštuose gyvenančius komandos narius“, – sako E. Latyšovič.

„Manpower Employment Outlook Survey“ yra ilgiausiai vykdomas, išsamiausias ir labiausiai į ilgalaikes prognozes orientuotas darbinimo planų tyrimas, vykdomas nuo 1962 metų. Tyrimo metu apklausta beveik 39 tūkst. darbdavių iš 41 šalies, siekiant įvertinti darbdavių ketinimus įdarbinti arba atleisti darbuotojus.