Per pandemiją darbas iš namų daliai buvo vienintelė išeitis. Tuomet technologijų kompanijos pirmosios nėrė į neištyrinėtus vandenis ir ėmė uždarinėti savo biurus, siūlydamos visiškai nuotolinį darbą. Darbuotojai džiaugėsi didesniu lankstumu, gerensiu darbo ir gyvenimo balansu, didesniu produktyvumu, ir kitokiomis naudomis, netgi įmonės, atrodė, uždirba daugiau pelno. 2020 metais atlikta studija Stanfordo universitete parodė, kad verslo produktyvumas padidėjęs 13 procentų.

Tačiau dabar panašiau, kad darbas iš namų buvo laikomas trumpalaikiu socialiniu eksperimentu.

Vis daugiau technologijų ir kitų kompanijų, net ir besipriešinant darbuotojams, nurodo grįžti į biurus. Į biurus grįžti darbuotojams nurodė „Apple“, „Citigroup“, „Disney“, „Goldman Sachs“, „Google“, „JPMorgan“, „Salesforce“, „Starbucks“, „Tesla“ „Twitter“, „Uber“ ir kitos JAV kompanijos.

Personalo paieškos ir atrankos įmonės „Emplonet“ vadovė Violeta Jakutė patikina, kad ir Lietuvoje vyksta pokyčių. Dabar darbuotojai, ir darbdaviai šalyje prioritetą teikia mišriam darbui.

„Pastaruoju metu pastebime darbdavių pastangas grąžinti darbuotojus į biurą. To priežastys - daugiausia organizacinės: tikimasi didesnio darbuotojų įsitraukimo, sklandesnio bendradarbiavimo, taip pat tebėra savo darbuotojais nepasitikinčių vadovų, kurie darbo procesą nori matyti savo akimis. Visgi ypač populiarus išlieka mišrus darbo modelis, kuomet darbuotojui leidžiama rinktis, kur dirbti“, – sako V. Jakutė.

Nors kai kurios įmonės labiau telkiasi į hibridinius modelius, ir prašo dirbti kelias dienas per savaitę, tačiau yra ir nurodymų dirbti vien iš biuro, rašo „Business Insider“. Darbuotojų pasipriešinimas kyla praktiškai visais atvejais.