Pasaulio žmogiškųjų išteklių valdymo platformos „Deel“ plėtros vadovė Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione Liina Laas, pati jau daug metų dirbanti iš namų, įsitikinusi, kad pasirinkus tokią darbo formą įmanoma išvengti vienišumo ir apatijos jausmo. Vienas jos patarimų – žaisti. Tai negalioja tik vaikams ir jauniems žmonėms – tyrimų duomenimis, žaidimas teigiamai veikia darbuotojų fizinę ir psichinę sveikatą, turi milžinišką įtaką darbo našumui ir kokybei.

Štai penki L. Laas patarimai, kaip darbui nuotoliu suteikti daugiau žaismės ir energijos.

Suteikite dienai žaismingumo

Formų gali būti įvairių:

  1. Apdovanojimas: sudarę dienos darbų sąrašą, sugalvokite, kuo save pradžiuginsite įveikę užduotį. Pavyzdžiui: galėsite išeiti pasivaikščioti, pažaisti su augintiniu, paskambinsite draugui paplepėti, pasidarysite kavos pertraukėlę, sėsite priešpiečių ar pietų, pažiūrėsite mėgstamą TV laidą ar panaršysite socialiniuose tinkluose (griežtai tam skyrę tam tikrą laiko atkarpą), o gal net skirsite laiko namų ruošos darbams, jei tai jus džiugina, žinoma.
  2. Lenktynės su savimi: sudarydami darbų sąrašą numatykite, kiek laiko reikia vienai ar kitai užduočiai atlikti, ir pasistenkite ją atlikti anksčiau. Imdamiesi kitos užduoties meskite sau iššūkį atlikti ją dar greičiau. Tik leisdamiesi į tokį sumanymą turite būti tikri, kad lenktynės su laiku nepakenks užduočių atlikimo kokybei.
  3. Balų sistema: sukurkite balų sistemą, kai už vieną ar kitą užduotį skiriate sau tam tikrą skaičių taškų. Pavyzdžiui: skambutis klientui pelno jums 50 taškų, paskelbtas įrašas socialiniuose tinkluose – 100 taškų. Darbo dienos pabaigoje suskaičiavę taškus numatykite, kaip pranoksite save kitą dieną.
  4. Varžytuvės – puiki forma įmonių vadovams palaikyti žaismingą ir kartu naudingą ryšį su pavaldiniais. Tai gali būti elementariausia „Atspėk“ forma, kai darbuotojai spėja, koks bus, pavyzdžiui, tam tikrų peržiūrų, užsakymų skaičius ar įmonei uždirbtų pinigų suma. Tai gali būti dienos, savaitės ar mėnesio spėjimai, ir darbuotojas, esantis arčiausiai galutinio skaičiaus, gauna atlygį.

Darykite pertraukas

Dažnas dirbdamas nuotoliu stengiasi dar labiau, kartais net pamiršta laiku pavalgyti ir padaryti nors trumpas pertraukas.

Todėl pravartu nustatyti laikmatį kas 40 minučių, kad prisimintumėte atsikelti ir pajudėti bent penkias minutes ar gal net išeiti pasivaikščioti 20 min. Bent jau nukreipti akis į tolį, pagalvoti apie ką nors paprasto, sutelkti kelioms minutėms dėmesį į kvėpavimą. Tai padės atgauti pusiausvyrą, apsaugos nuo perdegimo.

Suplanuoti pertraukas visai dienai gali padėti ir specialiai tam sukurtos technikos, vienas pavyzdžių – „To matoTimer“.

Judėkite

Nepamirškime, kad sėdėjimas (o ką jau kalbėti apie drybsojimą su kompiuteriu ant sofos!) turi neigiamos įtakos kaklui, nugarai – bendrai fizinei sveikatai. Štai amerikiečių naujienų žurnale „Newsweeek“ skelbiama, kad „Google“ paieškos pagal terminą „nugaros skausmas“ pastaraisiais metais pasiekė visų laikų rekordą. Viena priežasčių – darbas nuotoliu, nes žmonės tapo dar sėslesni, nebereikia net keliauti į darbą ir atgal, kai tekdavo nueiti, tarkim, iki autobusų stotelės.

Tad verta prisiminti fiziką: energija gimdo energiją. Lengva mankšta, pasirąžymas ar pasivaikščiojimas neturėtų iškristi iš kasdienės rutinos – net 10 minučių pasivaikščiojimas per pertraukėles atšviežina mintis.

Be to, darbo namuose ar kitoje jūsų aplinkoje pranašumas tas, kad galite išbandyti pratimus, į kuriuos atkreipėte dėmesį naršydami socialiniuose tinkluose, bet šiaip tingite atlikti. Kai žinote, kad tai pauzė tarp užduočių – visai kita motyvacija. Beje, stalas, prie kurio galima dirbti ir stovint, – puiki išeitis bent retkarčiais pakeisti padėtį.

Bendraukite

Pokalbiai biure su kolegomis tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nereikšmingi, iš tiesų jie padeda darbuotojams užmegzti asmeninius ryšius, o tai prisideda prie sveikos įmonės atmosferos. Žinoma, yra vienišių, kurie dievina darbą nuotoliu, kai nereikia su niekuo bendrauti, visgi įvairios apklausos rodo, kad apie 70 proc. jaučia komandos stygių ir vienišumo jausmą dirbdami iš namų.

Tad pravartu pietauti kartu su kolegomis virtualiai, gal net tai daryti reguliariai. Pagal situaciją ir komandos dydį ši idėja tinka ir vadovams – valgymas kartu žmones suartina, įneša laisvės, o su tokiomis emocijomis dirbti gerokai smagiau ir produktyviau.

Jei organizacija didelė ir išsibarsčiusi per kelias šalis, galima suplanuoti kavos gėrimą, priešpiečius ar pietus su kolega iš toli – tai tarsi ir žaidimas, ir nauda, nes pakeičia nuotaiką, stiprina bendruomeniškumo jausmą ir, žinoma, turi teigiamos įtakos darbui. Dar naudingiau tai daryti su kolegomis, kurių nepažįstate.

Pakeiskite „desktopą“ savo galvoje – išeikite padirbėti kavinėje ar specialiai dirbti nuotoliu pritaikytose vietose. Pamatysite žmonių ir tai neleis jaustis įstrigus namuose.

Aplinkai suteikite grožio

Stalas, daiktai ant jo, sienų spalva ir atmosfera namuose veikia nuotaiką. Tad tikrai ne tuščias laiko ir išteklių švaistymas yra susikurti tinkamą darbui aplinką.

Laikykite savo darbo stalą tvarkingą, net jei ir nesate toks asmeniniame gyvenime. Venkite dirbti miegamajame – ši aplinka nuteikia tik poilsiui. Skirkite dėmesio šviesai – visuomet stenkitės dirbti prie natūralaus apšvietimo. Jei reikia, galite įtaisyti darbo stalui ratukus – privažiuosite prie lango, pro kurį sklinda daugiausia dienos šviesos, kai tik saulė keis savo trajektoriją.

Pasirūpinkite kokybiška įranga – ergonomiška kėde, nešiojamojo kompiuterio stovu, stalu, prie kurio galima dirbti ne tik sėdint, bet ir stovint.