Norint pritapti ir klestėti ateities technologijų pasaulyje, reikia pirmiausia suprasti, kaip technologijos paveiks pasaulį. Be to būtina ugdytis kritines „minkštąsias“ savybes, kurių negalės atkartoti mašinos, įsitikinęs autorius Bernardas Marras, parašęs knygą „Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital World“ („Ateities įgūdžiai: 20 įgūdžių ir kompetencijų, kurių kiekvienam reikia, kad pasisektų skaitmeniniame pasaulyje“).

Per artimiausią dešimtmetį darbdaviai būsimuose kandidatuose dairysis šių savybių, rašo „Forbes“.

1. Skaitmeninis raštingumas.

Tai apima įgūdžius mokytis, dirbti ir susigaudyti kasdieniame gyvenime mūsų skaitmeniniame pasaulyje. Šie įgūdžiai apima galimybę saugiai ir užtikrintai naudoti įrenginius, programinę įrangą ir programas. Žmonės, turintys stiprių skaitmeninio raštingumo įgūdžių, gali lengvai bendrauti ir bendradarbiauti naudodamiesi skaitmeniniais įrankiais, taip pat nuolat seka naujas technologijas ir supranta, kaip tai gali paveikti jų darbą ir verslą.

2. Duomenų raštingumas.

Daugumai įmonių duomenys dabar yra svarbiausias ir vertingiausias verslo turtas. Tai reiškia, kad organizacijos norės įdarbinti asmenis, gebančius duomenis efektyviai naudoti. Plačiąja verslo prasme tai reikštų galimybę pasiekti, rasti reikiamus duomenis ir su jais užtikrintai dirbti. Norint ugdyti duomenų raštingumą, reikėtų pirmiausia susitelkti į tai, kaip iš duomenų išgauti prasmę, kaip susidaryti, komunikuoti duomenis grįstas įžvalgas kitiems. Duomenų raštingumas leistų kelti klausimus dėl duomenų išsamumo, patikimumo, vientisumo, o ne tiesiog aklai sekti pateiktą informaciją.