Apie susitarimą tarp palydovinio interneto tiekėjų „OneWeb“ ir „SpaceX“ („Starlink“), bendrovės pranešė pirmadienį, o pirmasis „OneWeb“ palydovų paleidimas turėtų įvykti dar šiais metais.

„Dėkojame „SpaceX“ už paramą, kuri atspindi mūsų bendrą beribio kosmoso potencialo viziją. Su šiais paleidimo planais esame pakeliui palydovų parko užbaigimo ir užtikrinsime tvirtą, greitą ir saugų ryšį visame pasaulyje“, – „Engadget“ sakė „OneWeb“ generalinis direktorius Neilas Matersonas.

Likus kelioms dienoms iki plano išleisti 36 „OneWeb“ palydovus, Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ pareiškė, kad neketina vykdyti paleidimų, jei „OneWeb“ neužtikrins, kad jos tinklas nebus naudojamas kariniams tikslams.

Šis reikalavimas buvo pateiktas kaip atsakas į sankcijas, kurias JK įvedė Rusijai po šalies invazijos į Ukrainą. Iki šiol Rusijos „Soyuz“ raketos į Žemės orbito paleido 428 „OneWeb“ palydovus. Anot „Engadget“, pirmąją „OneWeb“ palydovų kartą turėtų sudaryti 648 palydovai.

„SpaceX“ savo „Starlink“ sistemoje turi daugiau nei 2 tūkst. palydovų, nors ji vadovaujasi kitokia architektūra, nei „OneWeb“, kurios palydovai sklando žemesniame aukštyje.

Anot BBC, Kalifornijoje įsikūrusi „SpaceX“ savo tinklą papildo maždaug kas savaitę, išsiųsdama dar vieną „Starlink“ partiją vienoje iš daugkartinio naudojimo „Falcon“ raketų.

Nors „SpaceX“ ir „OneWeb“ sieko to paties tikslo – sukurti plačiajuostį palydovinį internetą, kompanijos orientuojasi į skirtingus sektorius.

„SpaceX“ ketina parduoti terminalus vartotojui tiesiogiai, o „OneWeb“ daugiau dėmesio skiria pardavimams telekomunikacijų bendrovėms, kurios vėliau pasiūlytų „OneWeb“ paslaugas kaip savo interneto paketo dalį.