Keturi privataus kapitalo fondų valdytojai, veikiantys mūsų regione, susitiko vienoje salėje, ir visi sutiko – ateina liūdnesni laikai. Investicijų gaus tik geriausi verslai, o kitur netgi įmonių įkūrėjai negalės sau išsimokėti algų.

Nors jie konferencijoje „Startup Fair“ daugiausia kalbėjo apie startuolius, tačiau būtent ekonominė situacija bus ta, kuri nulems tokią padėtį.

Jau dabar Vakarų ar net Skandinavijos technologijų įmonės, tokios kaip Švedijos finansinių technologijų įmonė „Klarna“ ar Vokietijos maisto pristatymo įmonė „Gorillas“ praneša apie reikšmingus atleidimus. Įmonės nebeturi iš kur „deginti pinigų“ sparčiai plėtrai. Gegužė vadinama „brutaliu“ atleidimų mėnesiu.

Tuo metu kapitalas guli nenaudojamas – privataus kapitalo fonduose jų sukaupta rekordiškai daug, vertina privataus kapitalo fondų valdytojos „Practica Capital“ partneris Arvydas Bložė. Tik tai nereiškia, kad kažkada tie pinigai pasipils.

„Rinkose tikrai tvyro rizikos vengimo nuotaikos, dauguma kompanijų dabar nukainotos žemiau IPO lygmens ar net pigiau, nei buvę dar ankstesni finansavimo raundai. Tai tikrai veikia finansavimosi vėlesnėse stadijose aplinką, tada atitinkamai tai paveikia ankstyvos stadijos įmonių finansavimą, o tai, galiausiai paveikia kiekvieną startuolį ar norintį pritraukti pinigų šioje aplinkoje“, – sako A. Bložė.