Situaciją, kiek kainuoja pinigai, parodo tarpbankinė rinka ir joje esančios palūkanos. Pavyzdžiui, eurų 12 mėn. tarpbankinės palūkanos EURIBOR šiuo metu jau siekia daugiau nei 1 proc. LIBOR palūkanos JAV doleriams jau yra apie 3,6 procento.

Tačiau Lietuvoje padėjus indėlį eurais 12-ai mėnesių, šiuo metu trijuose didžiuosiuose bankuose vis dar galima tikėtis 0 procentų palūkanų. Padėjus indėlį doleriais SEB bankas už 12 mėn. temokėtų 0,2 procento palūkanas, „Luminor“ – 0,05 procento, o „Swedbank“ – 0 proc. Palūkanų galima dairytis nebent mažesnėse finansų įstaigose, pvz., kredito unijose.

Palyginimui, palūkanos jau pildo aplinkinių valstybių taupytojų kišenes. Lenkijoje už indėliu laikomus zlotus didžiausias šalies bankas PKO BP reklamuoja 5,75 procentų metines palūkanas. Čekai gali santaupas kronomis laikyti už 5 proc. Tiesa, dėl dolerių ir eurų bankai ir čia nesiplėšo – palūkanų beveik nėra. Kai kur už eurus dar netgi tenka primokėti, pvz., Nyderlanduose bankai už didesnius nei 100 tūkst. eurų indėlius prašo 0,5 proc. priemokos kasmet.

Tačiau bankinės rinkos ekspertai Lietuvoje pripažįsta, kad palaipsniui situacija keičiasi – jau liepą galime pradėti regėti indėlių palūkanų pokyčius.