Skamba neįtikėtinai, bet taip nutiko JAV verslininkui Stefanui Thomasui, kuris daugiau kaip prieš 10 metų gavo per 7 tūkst. bitkoinų ir juos patalpino slaptažodžio saugomame USB kietajame diske.

Deja, užmiršęs slaptažodį Stefanas iki šiol negali pasiekti jo turinio, o iki tol, kol vidiniai failai bus sunaikinti jam liko vos du spėjimai. Pasak eksperto, nenorint pakliūti į panašią situaciją geriausia slaptažodžius saugoti ne galvoje, o tam skirtose tvarkyklėse.

Naudoti vien naršyklės nepataria


„Galima sakyti, kad saugiausias būdas saugoti slaptažodžius – juos visus įsiminti. Žinoma, jei neturite beprotiškai geros atminties, tai yra beveik neįmanoma, todėl geriausia šį darbą patikėti slaptažodžių tvarkyklėms. Šis išmanus įrankis ne tik suteikia patogumo, bet ir padeda sukurti geresnius slaptažodžius“, – sako Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas.

Slaptažodis

Pasak jo, dauguma interneto naršyklių siūlo bent elementarią slaptažodžių tvarkyklę – vietą, kur saugomi visi naudotojo slaptažodžiai. Dažniausiai tokios naršyklės, kaip „Google Chrome“ ar „Mozilla Firefox“ , paklausia, ar jums reikėtų išsaugoti slaptažodį naujai kuriamai paskyrai.

„Duoti sutikimą savo slaptažodžius tvarkyti naršyklėms iš esmės galima – tai tikrai geriau, nei visose paskyrose naudoti tą patį slaptažodį. Tačiau įsiminkite, kad naršyklės slaptažodžių tvarkyklės yra ribotos. Pastaraisiais metais „Google“ patobulino į „Chrome“ naršyklėje integruotą slaptažodžių tvarkyklę, bet ji vis dar nėra tokia visapusiška ir plačiai palaikoma kaip speciali slaptažodžių tvarkyklė“, – teigia M. Užupis.

Kaip vieną pagrindinių priežasčių ekspertas įvardija naršyklės paskirtį. Įprastai interneto naršyklių nustatymuose dėmesys skiriamas kitiems prioritetams, dėl kurių slaptažodžių tvarkyklės tobulinamos retai. Pavyzdžiui, dauguma jų negeneruoja stiprių slaptažodžių pasiūlymų ar leidžia naudoti pasikartojančius slaptažodžius. Specializuotos slaptažodžių tvarkyklės vis atnaujina naudingas funkcijas ir padeda užtikrinti didesnį saugumą.

Asociatyvi nuotrauka

Kokią tvarkyklę rinktis?


M. Užupis sako, kad dauguma slaptažodžių tvarkyklių siūlo tą pačią pagrindinę funkciją – saugo visose paskyrose esančius slaptažodžius ir pasiūlo sugeneruotus saugius slaptažodžius. Tvarkyklės veikia kaip darbalaukio programos, taip pat vos keliais žingsniais įdiegiami naršyklių plėtiniai, o išmaniuosiuose telefonuose reikia parsisiųsti specialias programėles. Naršant internete ir prisijungiant prie paskyrų, daugelis tvarkyklių automatiškai užpildo slaptažodžio eilutę, todėl naudotojui nereikia jaudintis dėl nepatogaus naudojimo. Ekspertas dalinasi keliomis slaptažodžių tvarkyklėmis, siūlančiomis geriausius funkcionalumus.

„Bitwarden“. Tai viena populiariausių pasaulyje nemokamų slaptažodžių tvarkyklių, tinkanti daugeliui įrenginių – „Android“, „iOS“, „Windows“, „MacOS“ ir „Linux“. Taip pat siūlomi plėtiniai visoms pagrindinėms interneto naršyklėms. Programa generuoja slaptažodžius, palaiko slaptažodžių autentifikavimą biometriniais duomenimis, taip pat saugumo raktą ir kitus autentifikavimo būdus. „Bitwarden“ taip pat siūlo saugaus dalijimosi failais funkciją, galimybę palaikyti ryšį su vartotojų bendruomene. Be to, tvarkyklė pasižymi tuo, kad yra atvirojo kodo, tad kiekvienas naudotojas gali prisidėti prie programos tobulinimo.

Asociatyvi nuotrauka

„1Password“. Ši slaptažodžių tvarkyklė išsiskiria daugybe papildomų funkcijų. Viena jų ypač pravers tiems, kurie dažnai keliauja. Kelionių režimo funkcija leidžia ištrinti visus slaptus duomenis iš savo įrenginių prieš kelionę ir atkurti juos vienu spustelėjimu kirtus sieną. Tai neleidžia niekam – net teisėsaugos institucijoms prie tarptautinių sienų – pasiekti visos jūsų slaptažodžių saugyklos. „1Password“ palaiko ryšį ir su kitomis mobiliosiomis programėlėmis, todėl naudotojui nereikia kopijuoti ir įklijuoti slaptažodžių – jie užpildomi automatiškai.

„Dashlane“. Ši tvarkyklė naudotojams taip pat siūlo kelias naudingas papildomas funkcijas. Pavyzdžiui, įspėja apie svetainės pažeidimus, aktyviai ieško nutekintų ar pavogtų asmeninių duomenų ir įspėja, jei jūsų informacija buvo pažeista. „Dashlane“ nesiūlo darbalaukio programos, tad ją geriausia naudoti kaip interneto naršyklės plėtinį. Tiesa, ši programa yra mokama, bet prieš tai galima išbandyti 30 dienų nemokamą bandomąją versiją.

„NordPass“. Jei norite naudotis lietuvių kalba valdoma ir Lietuvoje sukurta slaptažodžių tvarkykle, puikiu pasirinkimu taps „NordPass“. Šis įrankis generuoja saugių slaptažodžių pasiūlymus, taip pat leidžia darbe naudojamais slaptažodžiais saugiai dalintis su kolegomis bei praneša, jei jūsų duomenys buvo pažeisti.