„Per tuos 15 metų daug kas pasikeitė. Tiek klientų poreikiai, tiek prietaisai, tiek ryšio galimybės. Kai atėjau dirbti į „Tele2”, Lietuvoje turėjome tik 2G ryšį. Dirbau, kai buvo diegiamas ir 3G, ir 4G ryšys. Na, o dabar – greičio rekordų siekiame jau su naujos kartos 5G internetu. Per prabėgusius metus keitėsi ne tik ryšio galimybės, bet ir fizinis ryšio įrangos dydis. Jeigu dar 2016-aisiais tai buvo spintos dydžio dėžė, tai dabar – beveik telpa ir į delną“, – pasakoja M. Adomaitis.

Per 15 darbo metų išbandė visko

M. Adomaitis įmonėje pradėjo dirbti 2008-aisiais. Pasak jo, tuometis jo darbas buvo susijęs su naujų lokacijų stotims paieška, jų statybomis, plėtra. Taip pat ir įvairiausių matavimų atlikimu, vidinių ryšio antenų projektavimu, jų kokybės priežiūra.
Marius Adomaitis, vyresnysis „Tele2“ tinklo optimizavimo inžinierius

„Ši sritis man buvo ne naujiena. Dar prieš pradedant savo karjerą „Tele2” panašaus pobūdžio darbą dirbau apie 6 metus. Tiesa, darbas nebuvo paprastas, reikalavo ir fizinės ištvermės. Man reikėdavo lipti ant stogų, ieškoti geriausios ryšio antenos vietos. Taip pat rinkti, kur geriausia pastatyti naują ryšio bokštą“, – kalba jis.

Praėjus ketveriems metams M. Adomaitis save išbandė komandoje, kurios pagrindinė užduotis buvo stočių priežiūra, jų programinių įrenginių keitimai, atnaujinimai.

„Didžiausias iššūkis šiame darbe buvo budėjimo režimas – kartais reikėdavo dirbti ir naktimis. Pavyzdžiui, atnaujinant visos Lietuvos ryšio tinklą, keičiant programinę įrangą. Šiame darbe nėra monotonijos. Tiesa sakant, džiaugiuosi, kad dabar turiu pakankamai standartines darbo valandas“, – juokiasi pašnekovas.
Marius Adomaitis, vyresnysis „Tele2“ tinklo optimizavimo inžinierius

Marius pasakoja, jog kad ir kokį darbą dirbdavo – visuomet būdavo smalsus, todėl prisijungdavo ir prie kitų projektų. Pavyzdžiui, sklandaus ryšio užtikrinimo įvairiausių renginių metu.

„Festivalių, koncertų, ar kitas susibūrimo vietas turėdavau paruošti taip, kad esant dideliam žmonių kiekiui, o tuo pačiu ir tinklo apkrovai – nebūtų trukdžių. Tarkime, stebėdavau, kad „Žalgirio“ arenoje vykstančių varžybų metu sklandžiai veiktų skambučiai, internetas. Man tai visuomet buvo labai įdomu ir tai šiuo metu yra pagrindinis mano darbas“, – pasakoja jis.
Marius Adomaitis, vyresnysis „Tele2“ tinklo optimizavimo inžinierius

Siekiant rekordo – neskaičiuodamas valandų dirbo laboratorijoje

M. Adomaitis, sako, kad ir dabar jo darbo dienos būna labai įvairios. Jam patinka, kad įmonėje lanksčiai žiūrima į darbo vietą, todėl jis gali laisvai rinktis iš kur dirbti. Kartais jis dalyvauja susirinkimuose su kolegomis, kartais vyksta į įvairiausias vietas spręsti ryšio problemų, o naujausias jo projektas virto net rekordu – „LOGIN 2023“ konferencijos metu buvo pasiektas 5G greičio rekordas „Tele2“ tinkle.

Kaip teigia M. Adomaitis, tai ne pirmas greičio rekordas jo sąskaitoje. 2015-aisiais buvo pasiekti net du greičio rekordai „Tele2“ 4G tinkle. O 2016-aisias mobiliojo ryšio operatorius jau pademonstravo, kaip veikia 5G ryšys. Tiesa, tuo metu buvo naudojamas ne išmanusis telefonas, kaip dabar, o dvi didžiulės dėžės.

M. Adomaitis sako, kad idėja siekti naujo 5G greičio rekordo gimė dar kovo mėnesį. Pasak jo, tiek jis, tiek visa komanda norėjo naujų iššūkių, o kartu su jais – įgyti ir naudingos praktikos ruošiantis tolimesniam 5G vystymui.
Marius Adomaitis, vyresnysis „Tele2“ tinklo optimizavimo inžinierius

„Teko girdėti, kad telefonai gali išgauti tam tikrą dažnį, kuris nėra naudojamas nei Lietuvoje, nei Europoje. Nusprendėme pabandyti ir išsiaiškinti, kaip tai veikia. Tam buvome gavę specialų Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) leidimą ir naudojome specialiai bandymui skirtą telefoną. Nors buvo daug nežinomybių – dažnio iki šiol bandę nebuvome, turėjome testinį telefoną, tačiau ilgų valandų su kolegomis praleistų laboratorijoje dėka – viskas pavyko sklandžiai ir „Tele2“ tinkle pasiekėme rekordinę 4,45 Gbps spartą“, – pasakoja M. Adomaitis.

Anot jo, didžiausias darbas siekiant rekordo vyko paskutines dvi savaites – būtent šiam projektui Marius paskirdavo net du trečdalius darbo dienos. Pasak jo, įprastai tokiuose testavimuose dalyvauja itin didelės inžinierių komandos, todėl smagiausia žinoti tai, kad viską pavyko padaryti savo jėgomis.

„Kuo toliau, tuo labiau jaučiasi, kad viskas greitėja, tad geriausių rezultatų galima pasiekti tik dirbant išvien su kolegomis. Per kelis mėnesius mums, paprastiems vyrukams, pavyko užkurti tokią pirtį, į kurią kol kas eina pasaulinio lygio žaidėjai. Kai pasiekėme šį rekordą – susimąsčiau. Kas toliau? Labai įdomu gyvai stebėti, kaip vystosi technologijos. Manau, kad norint daug pasiekti – svarbiausia, kad darbas ar sritis patiktų. O, tokiems kaip aš, kurie domisi naujovėmis bei technologijomis – čia yra ta vieta, kur jas galima pamatyti gyvai ir prie jų prisiliesti“, – sako Marius.