Vis dėlto, Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, sako, kad siekiant didžiausio naršymo saugumo ir privatumo, vertėtų išbandyti kitas naršymo programas.

Analizuoja duomenis ir siūlo reklamą

Nors dauguma interneto vartotojų naršydami ir ieškodami informacijos pasikliauja „Google“, tikrai ne visiems žinoma, kad ji pasitelkia naudotojų naršymo duomenis suasmenintoms reklamoms. Remdamasi kiekviena paieška, ji sukuria tam tikrus naudotojų profilius ir pagal juos sukuria personalizuotus reklaminius pasiūlymus.

„Dėl šios priežasties paieškų duomenys, nors ir plačiausi, ne būtinai bus tiksliausi – į rezultatų pirmąjį puslapį gali patekti ir tokios nuorodos, kurios yra palankios reklamos pirkėjams ir labiausiai atitinka naršytojo profilį, o ne jo užklausą. Kai kuriems žmonėms tai patinka, nes paieškos rezultatai pritaikomi pagal jų pomėgius, tačiau kiti naudotojai mano, kad toks duomenų rinkimas pažeidžia privatumą. Vis dėlto, yra būdų kaip padidinti savo privatumo nustatymus ir pačiose „Google“ platformose, ir saugiau naršyti naudojant šios paieškos sistemos alternatyvas“, – sako jis.

„Google“ paieška

Anot eksperto, jei esate įpratę prie „Google“ naudojimo patirties, saugiau ir privačiau naršyti galite pakeitę kelis nustatymus. Visų pirma, reikėtų įsitikinti, kad jūsų naudojama interneto naršyklė blokuoja visus trečiųjų šalių sekimo įrenginius ir duomenų saugyklas. Be to, patariama naudoti „Google Maps“ žemėlapių programos alternatyvas, reguliariai ištrinti naršymo istoriją arba apriboti renkamų duomenų kiekį, atsisakant tokių funkcijų, kaip buvimo vietos sekimas.

„Google“ alternatyvos – saugesnės

„Didžiausias iššūkis kitoms paieškos sistemoms yra tai, kad jos negali pasiūlyti tokių didelių duomenų bazių ir tokių išplėstinių atsakymų rezultatų, todėl „Google“ šiuo atžvilgiu yra nepakeičiama. Jei pirmenybę teikiate aukščiausiam saugumui ir privatumui, galite išbandyti kitas paieškos sistemas ir naršykles. Vis dėlto, naudojantis bet kuriuo įrankiu vertėtų atverti privatų naršyklės langą, kad paieškos užklausa bei rezultatai nebūtų saugomi“, – sako A. Lukošius ir dalijasi keliais naudingais įrankiais.

„DuckDuckGo“. Ši paieškos sistema jau 15 metų siūlo informacijos ieškoti privačiau ir saugiau. Ją, kaip ir „Google“, galima nustatyti kaip pagrindinę naršyklės paieškos sistemą, taip pat naudotis „iOS“ ar „Android“ paieškos programėle. Tiek naršyklėje, tiek programėlėje sistema automatiškai blokuoja visus jūsų lankomų svetainių duomenų rinkimo veiksmus. Naršyklės juostoje esančios parinktys taip pat leidžia matyti, kuriose svetainėse buvo bandoma rinkti jūsų duomenis arba kaupti naršymo istoriją. Paieškos rezultatuose ši sistema pasiūlo rezultatus iš vidutiniškai 400 šaltinių.

Jei šia paieškos sistema naudojatės per „Google Chrome“ naršyklę, pirmiausiai reikėtų pastarosios nustatymuose išjungti „Google“ ir naršyklės sinchronizavimą. Taip jums bus suteikta galimybė ištrinti visus saugomus duomenis, pavyzdžiui, naršymo istoriją ar išsaugotus slaptažodžius.

Slaptažodis

„Brave“. Verslo naujienas ir apžvalgas skelbiantis „Forbes“ šią naršyklę pripažino saugiausia ir privačiausia – čia ji aplenkė tiek „Google Chrome“, tiek „Firefox“, „Safari“ ir kitas populiarias naršykles. „Brave“ naudotojams siūlo ir specialų paieškos įrankį „Brave Search“. Šis paieškos produktas neseka naudotojų paieškų ir neregistruoja duomenų, tačiau siūlo ypač plačius ir išsamius paieškų rezultatus. „Brave“ galima atsisiųsti ir turėti kompiuterio darbalaukyje arba juo naudotis išmaniojoje programėlėje.

„Startpage“. Jei norite gauti „Google“ paieškos rezultatus, bet nenorite, kad jūsų naršymo duomenys būtų panaudoti, jums pravers „Startpage“. Ši programa anonimiškai pateikia jūsų užklausą „Google“ paieškos sistemai ir privačiai naudotojui perduoda jos rezultatus. Tokiu būdu „Google“ nežino, kas pateikė užklausą ir negali surinkti duomenų. 2006 m. Nyderlanduose įkurta bendrovė nesaugo žmonių asmeninių duomenų ar paieškos istorijos, o naršančio asmens IP adresas pašalinamas.