Neįtikėtina, bet taip atrodė pirmasis kompiuterinės pelytės prototipas, pasaulį išvydęs prieš daugiau nei 60 metų. Šiuolaikinės kompiuterio pelės evoliucija atspindi ne tik technologinę pažangą, bet ir besikeičiančius naudotojų poreikius ir lūkesčius.

Prasidėjo nuo medinio kubo


Kompiuterinės pelės koncepciją 1960-aisiais sukūrė amerikiečių inžinierius Douglasas Engelbartas. Dirbdamas Stanfordo mokslinių tyrimų institute, D. Engelbartas sugalvojo prietaisą, kuris galėtų užtikrinti intuityvesnį ir efektyvesnį bendravimą su kompiuteriu. Pirmasis prototipas, sukurtas 1964 m., visai nepriminė dabartinio pelytės dizaino – tai buvo medinis kubo formos prietaisas su dviem statmenais ratukais, kurie galėjo riedėti paviršiumi ir fiksuoti judesius.
Komputerinė pelė

Pasak „Tele2“ Inovacijų eksperto Arnoldo Lukošiaus, kompiuterio pelė išpopuliarėjo, kai XX a. septintajame dešimtmetyje ją patobulino bendrovė „Xerox PARC“. Jos inžinieriai pagerino prietaiso konstrukciją, pakeisdami ratukus rutuliuku, kuris galėjo riedėti bet kuria kryptimi. Ši naujovė atvėrė kelią tikslesniam žymeklio valdymui.

Komputerinė pelė

„Aštuntajame dešimtmetyje atsirado ir optinės pelės, kurioms nebereikėjo fizinio kamuoliuko. Vietoj to šios pelytės naudojo infraraudonųjų spindulių jutiklius judesiui ant paviršiaus nustatyti, todėl buvo tikslesnės ir ilgaamžiškesnės. Ši technologija buvo didelis šuolis į priekį, nes pašalino su tradicinėmis rutulinėmis pelėmis susijusias problemas, pavyzdžiui, purvo kaupimąsi ir dažną valymą“, – sako A. Lukošius.

Dešimtajame dešimtmetyje pradėjus naudoti slinkimo ratuką, naudotojai galėjo lengvai naršyti ilgus dokumentus ir tinklalapius. Be to, pelėse atsirado papildomų mygtukų, kurie suteikė naudotojams sparčiuosius klavišus ir padidino bendrą efektyvumą.

Komputerinė pelė

Revoliuciją sukėlė belaidis ryšys


XXI a. pradžioje įvyko belaidžio ryšio revoliucija. „Bluetooth“ ir radijo dažnių technologijos išlaisvino naudotojus nuo laidų ir suteikė daugiau lankstumo. Įprastomis tapo akumuliatorinės pelės, o pažanga baterijų efektyvumo srityje pailgino jų naudojimo trukmę.

Anot A. Lukošiaus, prie kompiuterinių pelių evoliucijos taip pat prisidėjo vaizdo žaidimų industrijos iškilimas. „Atsirado žaidimų pelės, pasižyminčios didesniu tikslumu, patogiais mygtukais ir ergonomišku dizainu, pritaikytu ilgam naudojimui. Didelio jautrumo jutikliai tapo standartiniais, leidžiančiais atlikti itin tikslius judesius, labai svarbius konkurenciniuose žaidimuose“, – teigia ekspertas.

Komputerinė pelė

Jis pastebi, kad pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriama ergonomiškam kompiuterinių pelyčių dizainui, kuris išspręstų problemas, susijusias su ilgalaikio šio prietaiso naudojimo sukeltu diskomfortu. Gamintojai pristatė peles, kurių formos išgaubtos, rankenos pritaikomos pagal poreikius, o medžiagos sukurtos taip, kad būtų patogu jas naudoti ilgą laiką.

„Kai paplito jutikliniai ekranai, kai kuriose pelėse pradėtas naudoti jutiklinis valdymas ir valdymas gestais. Tai leido naudotojams atlikti tokius veiksmus kaip slinkimas ir priartinimas braukiant arba bakstelint pelės paviršių, taip padidinant įrenginio funkcionalumą“, – priduria A. Lukošius.

Komputerinė pelė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją