Nors toks susirašinėjimo būdas suaugusiems gali suteikti daugiau privatumo, iš tiesų tampa ir iššūkiu tėvams – tokiu būdu sunkiau patikrinti, su kuo ir apie ką internete bendrauja vaikai.

Privatesni, bet nebūtinai saugūs pokalbiai

Kaip teigia Donatas Drakickas, „Tele2“ produkto vadovas, skaitmeninėje erdvėje kyla vis daugiau klausimų dėl duomenų privatumo, pastebimas išaugęs žmonių poreikis internete bendrauti privačiau ir saugiau. Dėl šios priežasties įvairios susirašinėjimo platformos naudotojų duomenis apsaugo galutinio šifravimo technologija (kai duomenys yra nepasiekiami trečiosioms šalims), taip pat siūlo įvairius būdus susirašinėti slaptai.

„Kai kurie pokalbiai tiesiog privalo likti konfidencialūs. Bet ką daryti, jei jų negalite atlikti gyvai? Populiarios susirašinėjimo platformos siūlo privataus susirašinėjimo funkcijas. Jomis naudojantis tarpusavyje siunčiamos žinutės gali išnykti iškart perskaičius, būti užtušuotos ar ištrintos po tam tikro laiko“, – sako D. Drakickas.

Donatas Drakickas

Tarp tokias funkcijas siūlančių platformų – „Messenger“, „WhatsApp“, „Snapchat“ ir kitos susirašinėjimo programėlės, taip pat „iPhone“ žinučių siuntimo paslauga „iMessage“. Jos suteikia galimybę su pasirinktu žmogumi bendrauti taip, kad išsiųstos žinutės po kurio laiko išnyktų ir nebebūtų pasiekiamos, arba būtų užtušuotos.

„Nors kai kuriais atvejais tokios funkcijos tikrai gali praversti, svarbu įvertinti, su kuo bendraujate. Jei tai gerai pažįstamas žmogus – nieko blogo nutikti neturėtų. Bet jei bendraudami su nepažįstamaisiais išnykstančiomis žinutėmis būsite apgauti, užgauliojami, iš jūsų bus tyčiojamasi, išvilioti svarbūs duomenys – prireikus to įrodyti negalėsite“, – perspėja D. Drakickas.

Tėvai gali imtis priemonių

Nors toks siunčiamų žinučių privatumas tikrai gali būti naudingas suaugusiems, tėvams gali kelti nerimą dėl vaikų saugumo. Neseniai atliktas „Tele2“ jau antrus metus iš eilės vykdomas interneto saugumo vaikams tyrimas* parodė, kad dalis tėvų baiminasi, jog jų vaikai internete susipažins su apsimetėliais (14 proc.) ar patirs seksualinį priekabiavimą, tvirkinimą ir išnaudojimą (24 proc.). D. Drakickas siūlo visų pirma su vaikais aptarti saugaus naudojimosi tokiomis platformomis taisykles.

Asociatyvi nuotrauka

„Patarkite vaikams nesusirašinėti su jokiais nepažįstamais žmonėmis. Įspėkite juos, kad kartais po kitų vaikų nuotraukomis gali slėptis suaugę žmonės, kurie siekia apgauti ir pakenkti. Taip pat svarbu mokyti kritinio mąstymo, jei iš vaiko prašoma kažkokių duomenų – vaikas turi suprasti, kad jų atskleisti negalima niekam“, – pataria D. Drakickas.

Jis priduria, kad kai kurios susirašinėjimo platformos suteikia tėvams galimybę apriboti slaptų žinučių funkcijas. Pavyzdžiui, norint išjungti slaptas „Invisible Ink“ žinutes „iMessage“ platformoje, vaiko telefono nustatymuose reikėtų pasirinkti „General“, tuomet „Accesibility“ ir „Reduce Motion“ bei pastarąjį išjungti. Kai kuriose rinkose stebėti vaiko veiklą ir susirašinėjimų duomenis leidžia ir „Messenger“, tačiau Lietuvoje ši funkcija dar neprieinama.