Nepaisant to, „Spotify“ išlieka populiariausia muzikos platforma pasaulyje. Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, naudotojai gali išbandyti šios platformos alternatyvas, tarp kurių – ir nemokamos.

Nemokama „Spotify“ paslauga siūlo platų muzikos pasirinkimą, tačiau yra gana dažnai pertraukiama reklamų. „Spotify Premium“ – platformos versijos be reklamų – prenumeratos kaina naujiems nariams prasideda nuo 7,99 eurų per mėnesį. Ši paslauga leidžia atsisiųsti dainas ir tvarkyti jų grojimo eilę, taip pat klausytis iki 15 valandų garsinių knygų.

„Nors siūlo iš tiesų patogų būdą klausytis įvairių žanrų dainų bei tinklalaidžių, „Spotify“ nėra vienintelė tokias galimybes suteikianti platforma. Tad jei, pavyzdžiui, norite paremti mažesnį verslą, ieškote kitokios naudojimo patirties alternatyvos ar tiesiog norite išbandyti kažką naujo – pasirinkimo tikrai yra“, – tikina ekspertas ir dalijasi keliais tokių muzikos platformų pavyzdžiais.

„Amazon Music“. „Amazon Music“ yra viena žinomiausių „Spotify“ alternatyvų. Ši platforma siūlo tris skirtingas muzikos kokybės pakopas – pasirinkus prenumeratą gaunama prieiga prie daugiau aukštesnės kokybės dainų. Platforma taip pat siūlo gausų tinklalaidžių pasirinkimą.

„Amazon Music“

Nemokama įrankio versija suteikia prieigą prie grojaraščių, radijo stočių ir tinklalaidžių, tačiau garso kokybė yra žemesnė, intarpuose groja reklamos, negalima pasirinkti visų norimų dainų ar albumų. Mokama „Amazon Music“ versija (prenumeratos kaina prasideda nuo 9,99 JAV dolerių) suteikia prieigą klausytis muzikos be reklamų, taip pat prieigą prie aukštesnės garso kokybės įrašų, didesnį pasirinkimą. Visas „Amazon Music“ prenumeratas 30 dienų galima išbandyti nemokamai.

„Apple Music“. Ši platforma bus ypač paranki „Apple“ ekosistemos naudotojams – ji dinamiškai prisitaiko prie „AirPods“ ausinių savybių, taip pat suteikia galimybę groti muziką savo „Apple Watch“ laikrodyje, vykdyti užklausas balsu su virtualiu asistentu „Siri“. Tarp kitų naudingų funkcijų – ekrane rodomi dainų žodžiai, individualūs muzikos sąrašai ir tiesioginės radijo stotys. Tiesa, ši paslauga neturi nemokamos versijos, o tinklalaidėms reikalinga atskira programėlė. Prenumeratos kaina prasideda nuo 10,99 JAV dolerių.

„Bandcamp“. Tai ne tik muzikos klausymo platforma, bet ir internetinė įrašų parduotuvė bei muzikos mylėtojų bendruomenė – joje nepriklausomiems muzikantams ir tinklalaidžių kūrėjams tiesiogiai moka jų gerbėjai. Menininkai gauna vidutiniškai 80–85 proc. atlygio nuo kiekvieno pardavimo. Už pačią paslaugą naudotojams mokėti nereikia. Platformoje galima klausytis pristatomus kūrinius bei įsigyti skaitmeninius arba fizinius albumus. Taip pat rengiami tiesioginiai muzikos klausymosi vakarėlių renginiai.

Arnoldas Lukošius

„Deezer“. Šis platforma nėra taip gerai žinoma kaip „Apple Music“ ar „Spotify“, tačiau jos katalogai ir funkcijos panašios. Ji siūlo platų dainų, grojaraščių, tinklalaidžių ir radijo kanalų įvairovę. Platformą galima naudoti tiek interneto naršyklėje, tiek parsisiuntus programėlę, skirtą daugeliui išmanių įrenginių. „Deezer“ leidžia ekrane matyti klausomų dainų žodžius. Joje nemokamai galima klausytis įvairių sudarytų grojaraščių, bet siūlo ir kelias prenumeratos versijas, kurių kaina prasideda nuo 11 JAV dolerių.

„Tidal“. Šioje platformoje daugiausiai dėmesio skiriama naujovėms ir aukštos kokybės garsui. Ji siūlo daugiau kaip 100 mln. kūrinių biblioteką, daugiau kaip 650 tūkst. vaizdo įrašų, interviu su atlikėjais ir dokumentinius filmus bei trijų lygių garso kokybę. Tiesa, šioje platformoje nėra galimybės klausytis tinklalaidžių. Ji nesiūlo ir nemokamo klausymosi plano, o prenumeratos kaina prasideda nuo 7,49 eurų per mėnesį.