Mėgstantiems greitį – straipsnis trumpai:


1. Išmanusis paplūdimių žemėlapis – įrankis, leidžiantis stebėti beveik 200 Lietuvos paplūdimių užimtumą realiu laiku.
2. Naudojant nuasmenintus telefono duomenis, gaunama informacija, kiek tam tikroje vietoje yra žmonių.
3. Išmaniajame paplūdimių žemėlapyje rasite ne tik paplūdimius, bet ir parkus.
4. Kiekvienam paplūdimiui ar parkui suteikiamas užimtumo reitingas. Vienetu pažymėtieji – pakankamai tušti. O dešimtuku įvertintieji yra pritraukę didžiausius lankytojų srautus.
5. Išmanusis paplūdimių žemėlapis veikia kartu su integruota Google Maps paieškos sistema – užtenka paspausti mygtuką ir ekrane atsiras instrukcija, kaip pasiekti paplūdimį.

Kaip veikia TELE2 Išmanusis paplūdimių žemėlapis?


Idėja sukurti Išmanųjį paplūdimių žemėlapį gimė prieš porą metų. Nereikia nė sakyti, kuo ypatingi buvo 2020-ieji. Pasitinkant pirmąją vasarą su Covid‘u, daugelį žmonių kamavo visiškai suprantamas nerimas. TELE2 išsikėlė tikslą padėti nusimesti bent šiek tiek įtampos. Idėja buvo paprasta – naudojant turimus duomenis, pateikti vartotojams informaciją apie viename ar kitame paplūdimyje esantį žmonių skaičių. Į platformą buvo sudėti visi didžiausi Lietuvos paplūdimiai bei mažesnės poilsio zonos, esančios prie ežerų ar upių. Pastaruosius dvejus metus žemėlapis buvo nuolat tobulinamas. Šiandien čia jau rasite beveik 200 paplūdimių – dvigubai daugiau nei pirmaisiais metais. Be to, įsiklausius į vartotojų pasiūlymus, žemėlapyje atsirado ir parkų. Tai buvo logiškas žingsnis, nes šios rekreacinės zonos – esančios tiek miestuose, tiek kitose vietose – vasarą pritraukia ne ką mažiau žmonių nei paplūdimiai.

Kaip buvo kuriamas TELE2 Išmanusis paplūdimių žemėlapis?


Išmanusis paplūdimių žemėlapis – labai praktiškas ir paprastas naudoti įrankis. Tačiau kūrimo procesas nebuvo toks jau ir paprastas. Tam, kad platforma veiktų, reikėjo panaudoti visą TELE2 technologinį potencialą ir sukurti kelis naujus sprendimus. Veikimu jis primena Bendrosios pagalbos centro sistemos naudojamą technologiją. Kaip žinia, kiekvienas telefonas nepertraukiamai palaiko ryšį su netoliese esančiais ryšio bokštais. Jis tarsi praneša jiems: „aš esu čia ir esu pasirengęs priimti skambučius bei mobiliuosius duomenis.“

Kadangi tas pats telefonas vienu metu palaiko kontaktą ne su vienu, o keliais bokštais, atsiranda galimybė sukryžminti jų turimą informaciją ir nustatyti apytikrę telefono buvo vietą bei kiek tokių prietaisų yra aplinkui. Kiekvienam paplūdimiui ar parkui suteikiamas užimtumo reitingas. Vienetu pažymėtieji – pakankamai tušti. O dešimtuku įvertintieji yra pritraukę didžiausius lankytojų srautus. Svarbu paminėti, kad Išmanusis paplūdimių žemėlapis veikia kartu su integruota Google Maps paieškos sistema, todėl, pasirinkus patikusį ir saugiai atrodantį paplūdimį, užtenka paprasčiausiai paspausti mygtuką ir telefone akimirksniu atsiranda instrukcija, kaip iki jo nuvykti.

Kodėl TELE2 Išmaniuoju paplūdimių žemėlapiu naudotis saugu?


Žinoma, gali kilti šioks toks nerimas ir abejonė: ar tokiu žemėlapiu naudotis saugu? Ar taip nenukentės mano privatumas? Galite nesijaudinti. Vystant šį projektą, daug dėmesio skirta kibernetiniam saugumui. Visi Išmaniojo paplūdimių žemėlapio surenkami duomenys yra nuasmeninti. Tai reiškia, kad čia nenugula jokia papildoma informacija. Sistema skaičiuoja tik tai, kiek prietaisų yra paplūdimio teritorijoje, bet nekreipia dėmesio nei į tai, kam jie priklauso, nei kaip jie yra naudojami. Veikimo principas čia primena tokius populiarius įrankius, kaip Google Maps ar Waze, kuriuos naudoja vairuotojai. Čia irgi galime realiu laiku matyti, kaip keičiasi eismo sąlygos, bet sužinoti, kas sėdi kituose automobiliuose, nėra jokių galimybių. Savo telefono ekrane vartotojai mato tik paplūdimio užimtumo indeksą.