Kaip patikrinti ausinių stereo kokybę

Ausinės – įrankis, be kurio šiuolaikinio žmogaus gyvenimas nelabai ir įsivaizduojamas. Jas naudojame ne tik vaikščiodami po miestą ar sportuodami. Šiandien tai ir darbo įrankis – juk reguliariai dalyvaujame nuotoliniuose susitikimuose arba tiesiog bandome pasislėpti nuo biure esančio triukšmo. Jums tikrai visai nereikia turėti auksinių ausų, kad atskirtumėte gerą garso kokybę nuo prastos. Geros ausinės paprastai visų pirma būna tos, kurios pasižymi aukštos kokybės stereo garsu. Stereo – tai sistema, kuri sukuria erdvinio garso efektą. Jeigu klausydamiesi mono aiškiai jaučiame, iš kur sklinda garsas, tai su stereo jo šaltinių yra keli ir esame tarsi į jį panardinami. Jeigu norite įsitikinti, ar jūsų ausinės kokybiškos, klausykitės muzikos pačia aukščiausia įmanoma raiška (Apple Music ar Tidal tai leidžia daryti HiFi formatu). Po to įsijunkite prastesnę ir paklauskite savęs, ar jaučiate skirtumą. Žinoma, labai pravers žinoti ir tai, ko būtent klausyti bei ieškoti. Apie tai toliau ir kalbėsime.

Kaip patikrinti ausinių tono balansą

Tono balansas reikalingas tam, kad, nepriklausomai nuo dažnių, būtų užtikrinamas harmoningas garsas. Tai vienas sudėtingiausių uždavinių, kurį inžinieriai turi įveikti kurdami ausines. Nenuostabu, kad dėl to ir skirtingų gamintojų ausinės turi charakteringą skambesį. Tarkime, AirPods Max skamba kitaip nei Bang & Olufsen, o Samsung Galaxy Buds Live kitaip nei JBL Free. Vienos turės daugiau žemų, kitos skambės skaidriau ir pan. Pasirinkimas priklauso nuo jūsų prioritetų – vieniems patinka vienoks garsas, kitiems – kitoks. Tai labai dažnai koreliuoja su mėgstamiausiais muzikos žanrais. Tarkime, elektronikos gerbėjai nori kokybiškų žemų dažnių. Roko fanai nori aiškiai girdėti kiekvieną instrumentą. Visgi bet kuriuo atveju svarbu, kad tonas iš tikrųjų būtų subalansuotas. Joks garso aspektas neturėtų dirbtinai užgožti kitų. Tarkime, jeigu dominuos žemi dažniai, garsas bus nešvarus, bus sunku girdėti kitus instrumentus. Jeigu norite patikrinti ausinių tono balansą, įsijunkite klasikinės muzikos. Orkestras užpildo visą dažnių amplitudę, tad labai greitai pastebėsite, jeigu kažkas negerai. Tarkime, testui tobulai tiks šis kūrinys iš filmo The Dark Knight.


Kaip patikrinti ausinių erdvinį efektą

Kai klausomės muzikos gyvai arba per garsiakalbius, garsas pripildo visą patalpą, kurioje esame. Tiesiogine žodžio prasme! Garso bangos juk atsimuša nuo visų keturių sienų, pasiekia mūsų ausis iš visų pusių. Žinoma, patalpos akustikos kokybė skiriasi, bet pats principas veikia. Kai klausomės muzikos per ausines, tą erdvinį efektą pajausti yra gerokai sudėtingiau. Paprastai tiesiog ir jaučiame, kad garsas tiesiog keliauja mums į ausis iš dviejų siaurų šaltinių. Juk taip ir yra! Visgi gamintojai labai stengiasi ir kuria ausines, kurios išgautų bent jau erdvės efekto iliuziją. Dėvėdami geros kokybės ausines turėtume jausti lyg garsas atkeliauja ne vien iš pačių ausinių garsiakalbių, bet iš visur aplinkui. Jeigu norite įsitikinti, kaip gerai jūsų ausinės išgauna erdvės efektą, pasiklausykite kokio nors gyvoįrašo. Jie paprastai daromi koncerto metu ir gana akivaizdžiai skiriasi nuo studijinių. Pageidautina, kad tai būtų kūrinys, atliekamas su didele grupe ar net orkestru arba su visu pluoštu elektroninių instrumentų bei sintezatorių.

Kaip patikrinti ausinių vidutinių dažnių kokybę

Vidutiniai garso dažniai (midrange) visų pirma reikalingi vokalui atkurti. Papildomas keblumas – nelabai esama dviejų vienodų balsų. Tarkime, moterų vokalisčių balsui būtina pusiausvyra tarp aukštų ir žemų dažnių. O vyrai paprastai dainuodami išgauna daugiau žemų dažnių. Kokybiškos ausinės turėtų gebėti prisitaikyti ir gerai atkurti tiek vienus, tiek kitus. Jeigu taip nėra, vokalas skambės arba tarsi per daug tolimai, arba prislopintai – lyg girdėtumėte kažką dainuojant gretimame kambaryje. Galimas ir atvirkštinis efektas – vokalas girdimas labai aiškiai, o instrumentai kažkur nutolę. Kitaip tariant, prasta vidutinių dažnių kokybė lemia tai, kad balsas ir instrumentai atrodo tarsi atitrūkę vienas nuo kito. Jeigu norite įsitikinti, ar jūsų ausinės kokybiškai atkuria vidutinius dažnius, įsijunkite dainą, kurioje būtų daug balsų, vokalinių harmonijų. Tarkime, labai tiks tokia, kurioje duetu dainuoja vyras ir moteris. Idealiu atveju, nei vieno iš jų balsas neturėtų išsišokti. Kitas geras testas – daina, kurioje esama daug skirtingo tembro balsų.

Kaip patikrinti ausinių treble kokybę

Visų pirma, kas tas treble? Šis terminas skirtas apibūdinti aukšto dažnio garsams (žmonių standartais, mat kai kurie gyvūnai geba girdėti gerokai aukštesnius). Muzikos įrašuose treble terminas naudojamas kalbant apie tam tikras natas ir garsus. Nieko nenustebinsime – aukšto dažnio. Jeigu ausinės prastos, klausytis bus labai sunku – garsas bus šaižus, įkyrus. Kartais jis gali sukelti fizinį nepatogumo jausmą. Turėkite omenyje, kad treble – labai subtilūs dažniai. Jeigu neseniai įsigijote brangias ausines, tokias kaip AirPods Max ar Bang & Olufsen, duokite joms šiek tiek laiko.

Ausinių programinė įranga turi susidirbti su inžineriniais sprendimais. Tikėtina, kad per kelias dienas viskas savaime susireguliuos. Vis dėlto, jeigu ir po to su Treble kažkas tarsi nėra visai gerai, galite atlikti paprastą testą. Aukštų dažnių atkūrimo problemas labai gerai atskleis Miles Davis kūrinys Tutu. Šio legendinio muzikanto trimitas per visą kompoziciją palaiko labai aukštą garso dažnį, kiti instrumentai taip pat skamba labai skaidriai. Su geromis ausinėmis turėtumėte viską girdėti labai kokybiškai, niekam per daug neišsišokant.