Patarimas #1: įvertinkite grėsmės lygį
Prieš imdamiesi konkrečių veiksmų įsivertinkite, kiek geidžiamas taikinys iš tikrųjų esate. Kitaip tariant, užsiimkite grėsmės modeliavimu. Tai reiškia, kad kiekvieno žmogaus paskyroms kyla grėsmė būti nulaužtoms. Skiriasi tik rizikos lygis. Jūsiškis, ko gero, yra žemesnis nei šalies prezidento, nes tiesiog disponuojate gerokai mažesniu kiekiu paklausios informacijos. Tačiau neapsigaukite! Tai nereiškia, kad vertingos informacijos visiškai neturite. Grėsmės lygis niekada nėra nulinis. Tiesiog, kuo jis mažesnis, tuo aiškiau galime matyti, iš kur gali atsirasti pavojai.

Patarimas #2: atsakykite į kelis nepatogius klausimus

Tam tikri faktoriai gerokai padidina šansus, kad kažkas bandys nulaužti jūsų paskyras socialiniuose tinkluose, el. pašte ir t. t. Galite jaustis gana nuobodžia asmenybe, kuri tiesiog vaikšto į darbą, vakarais žiūri Go3 ir anksti eina miegoti, bet, prieš pasidarydami apie save tokią išvadą, atsakykite į šiuos klausimus. Ar turite kerštingą buvusį partnerį (romantinį arba verslo)? Ar jums kas nors įkyriai rodo dėmesį? Ar esate turėję bjaurų asmeninį konfliktą? Ar esate konfliktiškas žmogus? Ar jus galima pavadinti „žinoma asmenybe"? Ar buvote liudininku kokioje nors byloje ar rimtame konflikte? Jeigu į bent vieną iš šių nemalonių klausimų atsakėte teigiamai, būkite budresni.

Patarimas #3: užšifruokite savo el. laiškus

Jūsų elektroninis paštas – geidžiamiausias sukčių grobis. Tik pagalvokite, kiek jautrios informacijos čia esama. Jeigu naudojate Gmail, būtinai užkoduokite savo laiškus. Čia galite pasinaudoti dviem populiariausiomis alternatyvomis. Pirmoji – FlowCrypt plėtinys. Jis naudoja PGP kalbą, kuri žinutę paverčia neperskaitomu kodu. Bėda tik ta, kad adresatai taip pat turėtų turėti šį plėtinį, kad perskaitytų laišką. Kita galimybė – naudoti el. pašto programėlės, tokias kaip Microsoft Outlook ar Apple Mail. Jos laiškus apsaugo papildomai.

Patarimas #4: venkite puslapių, neturinčių saugumo sertifikato

Google – dominuojantis interneto paieškos variklis – šiandien jau automatiškai depriorizuoja bet kokį puslapį, neturinį saugumo sertifikato. Saugius galite atskirti iš to, kad jų adresas prasideda raidelėmis HTTPS, o šalia dar matysite ir spynelės simbolį. HTTPS užtikrina, kad tarp puslapio serverio ir jūsų nėra vidurinio žmogaus, galinčio perimti informacijos srautus. Visos rimtos parduotuvės ir institucijos naudoja būtent HTTPS. Jeigu rasite tokią, kurios adresas prasideda HTTP, pagalvokite ar verta naudotis jos paslaugomis.

Patarimas #5: naudokite šifruotas žinutes

Ką naudojate kasdienei komunikacijai su draugais ir artimaisiais? Populiariosios Messenger ir WhatsApp, deja, nėra pats saugiausias pasirinkimas. Prieigą prie šiomis platformomis siunčiamos informacijos turi ir Meta, t. y., Facebook. Paprastoms kasdienėms žinutėms iPhone telefonų savininkams patariama naudoti iMessage. Šios programėlės šifravimo lygis itin aukštas. Jeigu turite Android ar tiesiog norite alternatyvos, rinkitės Signal. Tai taip pat labai saugus bei patikimas sprendimas.

Patarimas #6: nepamirškite atnaujinti programėlių

Kartoti tai galima ilgai ir nuobodžiai. Laiku atnaujinti reikėtų tiek pačią telefono operacinę sistemą, tiek atskiras programėles. Kodėl tai svarbu? Nauja programėlės versija – tai ne tik naujos funkcijos, bet ir saugumo sprendimai, pritaikyti aktualiausioms grėsmėms. Kuo senesnę programėlės versiją naudojate – tuo pažeidžiamesni esate. Geriausias sprendimas – automatiniai atnaujinimai. Android juos įjungsite Google Play platformoje paspaudę savo veido ikoną, o tada Settings>Network Preferences>Auto-update Apps. iPhone savininkams užteks nustatymuose pasirinkti App Store ir pažymėti varnele App Updates.

Patarimas #7: nenaudokite paskyrose savo telefono numerio

Ar kokiose nors viešai prieinamose paskyrose (pvz., Facebook) publikuojate savo telefono numerį? Jeigu taip, paslėpkite jį. Priežastis paprasta. Vienas patikimiausių paskyrų apsaugos metodų yra dviejų faktorių autentifikacija. Ko gero, visi esate bent kartą ją naudoję: jungiantis prie paskyros iš naujo prietaiso, savo tapatybę reikia patvirtinti iš kito. Dažnai tam naudojamas telefonas. Į jį atsiunčiama SMS su specialiu kodu. Jeigu sukčiai turės jūsų numerį, tokį pranešimą galės nesunkiai suklastoti, o tai labai pavojinga.

Patarimas #8: naudokite slaptažodžių valdiklį

Slaptažodžiai yra pirmoji jūsų paskyrų gynybos linija. Deja, per daug žmonių į juos dar žiūri gana aplaidžiai. Jeigu norite jaustis saugiau, derėtų jiems skirti gerokai daugiau dėmesio: pamiršti pavienius žodžius, pereiti prie jų kombinacijų ir specialių simbolių. Aišku, viso to prisiminti praktiškai neįmanoma, todėl specialistai pataria naudoti slaptažodžių valdiklius. Tokie įrankiai kaip NordPass ar 1Password kuria sudėtingus slaptažodžius ir juos prisimena už jus. Jums užteks žinoti vieną motininį (pasistenkite, kad jis būtų labai geras).

Patarimas #9: naudokite tik saugius Wi-Fi tinklus

Specialistai pataria atidžiai rinktis Wi-Fi tinklus, kuriais naudojatės. Jeigu jungiatės prie namų interneto, būtinai apsaugokite tinklą geru slaptažodžiu. Niekada nelaikykite jo atviro. Jeigu jungiatės iš kažkur kitur, naudokite tik Wi-Fi, kurie būtų apsaugoti slaptažodžiu. Ypač, jei dirbate su jautria informacija (tarkime, naudojatės e. bankininkyste). Tokiais atvejais tiesiog prisijunkite per mobilųjų internetą ar hotspot'ą.

Patarimas #10: pakeiskite telefono slaptažodį

Šiuolaikiniai telefonai paprastai turi dviejų lygių apsaugą: biometrinę ir skaičių kodo. Paprastai naudojame pirmąją, bet saugumo sumetimais esame reguliariai paprašomi ir antrojo. Į jo kūrimą nežiūrėkite aplaidžiai. Naudokite ilgą kombinaciją iš skirtingų skaitmenų. iPhone savininkai šį kodą pakeis nustatymuose pasirinkę Face ID & Passcode>Change Passcode>Passcode Options>Custom Numeric Code. Android'e slaptažodį atnaujinsite nustatymuose paspaudę Security>Screen Lock.