Būdų atkurti duomenis – nuotraukas, kontaktinę ir kitą informaciją – tikrai yra. Nors kartais duomenis galima pabandyti atgauti patiems, geriausia kreiptis specialistų pagalbos.

Svarbu įvertinti gedimus

Prieš bandant atkurti duomenis, patariama pirmiausiai įvertinti įrenginio gedimą. Dažniausiai įrenginiai nepataisomai sugenda dėl kelių priežasčių. Tarp jų – mechaniniai pažeidimai, kai telefonu nebeįmanoma naudotis sudužus ekranui, atsiradus vidiniams pažeidimams nukritus iš didelio aukščio ar patyrus stiprius smūgius.

„Telefonai gali sugesti ir dėl su įkrovimu susijusių problemų, kai yra įkraunami netvarkinguose elektros lizduose“, – sako Evaldas Viselga, „Tele2“ įrenginių remonto centro „Smart Master“ vadovas.

Asociatyvi nuotrauka

Anot eksperto, nors daugelis išmaniųjų jau yra atsparūs vandeniui, kai kuriais atvejais vanduo vis tiek gali pakenkti vidiniams komponentams. Net jei pagal gamintojo specifikacijas telefonas yra atsparus vandeniui, jis jame gali išbūti tik ribotą laiką ir tam tikrame gylyje. Jei gamintojo nurodytos naudojimo vandenyje rekomendacijos pažeidžiamos – įrenginys gali sugesti.

Vis dėlto, net jei jūsų įrenginys, atrodo, sugedo nebepataisomai, ekspertas skatina iš karto nenuleisti rankų – jame esančius duomenis atkurti neretai yra įmanoma. Kai kuriais atvejais duomenis galima bandyti atkurti patiems, o kitais – geriau kreiptis į įrenginių taisyklą.

Svarbu pasirūpinti atsargine kopija

Pasak E. Viselgos, tokioms situacijoms geriausia būti pasiruošus iš anksto. Svarbiausias žingsnis – susikurti atsarginę telefono duomenų kopiją, kuri bus naudinga ir tokiu atveju, jei įrenginys bus pamestas ar pavogtas. Tuomet sugedus įrenginiui atkurti duomenis tampa gerokai lengviau.

„Jei jūsų įrenginys nebepataisomas, kai kuriuos duomenis galite atgauti padaryti patikrinę savo turimas debesijos saugyklos paskyras. „Android“ telefonų duomenų kopijos saugomos „Google Drive“ paskyrose, o „iOS“ įrenginių – „iCloud“. Tiesa, svarbu jau dabar įsitikinti, kad jūsų įrenginyje veikia visi būtiniausi nustatymai ir debesijos saugykloje išsaugomi visi jums reikalingi failai – nuotraukos, vaizdo įrašai, telefonų numeriai, užrašinės įrašai ir kita informacija“, – pataria E. Viselga.

Geriau patikėti ekspertams

Neretai išmaniuosiuose telefonuose galima patalpinti papildomas atminties SD korteles, taip pat beveik visuose telefonuose įdėtos SIM kortelės. Jei norite susigrąžinti nuotraukas iš sugedusio telefono, kuriame buvo įdėta SD atminties kortelė, ją reikėtų išimti ir patikrinti jos duomenis kitame veikiančiame įrenginyje arba kompiuteryje. Taip pat reikėtų išimti ir SIM kortelę, kuri leis atkurti turėtus kontaktus.

Asociatyvi nuotrauka

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad dauguma šiuolaikinių išmaniųjų telefonų dėl jų vidinių komponentų ir pačių naudotojų saugumo yra aklinai uždaryti, todėl nenorint pakenkti dar labiau, nepatartina patiems įrenginių atidarinėti ir bandyti sutaisyti namų sąlygomis“, – sako E. Viselga.

Eksperto teigimu, daugiausiai šansų išgelbėti sugadintą telefoną turėsite perdavę jį profesionalams – galbūt pavyks ne tik atgauti įrenginyje esančius duomenis, bet ir išgelbėti patį išmanųjį. Sugedusį telefoną svarbu patikėti autorizuotam įrenginių remonto centrui, kuris gali užtikrinti, kad taisymui naudojamos kokybiškos gamintojų detalės.