1. Ką vadiname Pro, o ką – Pro Max?

Kaip įprasta, yra siūlomi du keturioliktosios kartos iPhone variantai – paprastesnis, prieinamesnis modelis, vadinamas iPhone 14, o aukščiausios klasės, turintis išskirtines funkcijas, ne dvi, o tris galines kameras, nerūdijančio plieno korpusą ir t. t., vadinamas iPhone 14 Pro. Taigi, Pro reiškia produktyvesnis, arba profesionalas, labiau įgudęs.

Šiais metais tiek iPhone 14, tiek 14 Pro modeliai siūlomi dviejų dydžių – įprastu 6,1 colio įstrižainės ekranu ir Max, 6,7 colių įstrižainės. Tad Max reiškia didesnis, maksimalus.

2. Kuo skiriasi Ceramic Shield nuo Sapphire Crystal?

Ceramic Shield – tai specialus, tik Apple telefonuose naudojamas itin tvirtas ekraną saugantis stiklas. Keramikos nanodalelės aukštoje temperatūroje įlydytos į stiklą ir jis tampa keturiskart atsparesnis. Visų iPhone 14 modelių ekranus saugo būtent toks stiklas, o safyro kristalas – sintetinis safyras. Visiškai skaidrus, nes be jokių priemaišų itin aukštoje temperatūroje išgautas iš aliuminio oksido, jis daug tvirtesnis už bet kokį stiklą. Būtent jis saugo visų iPhone 14 modelių kamerų lęšius.

Taigi, atsparumu smūgiams iPhone 14 ir iPhone 14 Pro yra gana panašūs. Kaip ir atsparumu vandeniui bei dulkėms (IP68) ir išvaizda, kuri nuo praeitų metų pasikeitė minimaliai – tokios pačios stačios rėmų briaunos, visiškai plokšti ekranai ir nugarėlės. Taigi, tai vis dar bene labiausiai ištobulinto, nepriekaištingai lakoniško ir tikslaus dizaino telefonai, kuriuos galima įsigyti.

3. Dynamic Island – kas tai?

iPhone 14 serijos telefonų ekranuose (tik Pro modeliuose) viršuje atsirado papildomas ekraniukas – komandų centras. Jame gali tilpti iki dviejų atskirų programų. Vienu metu čia gali veikti ir Spotify, ir, pavyzdžiui, navigacinė programa. Pagrindiniame ekrane vaizdas nedingsta – Dynamic Island labai patogu tiems, kurie mėgsta vienu metu daryti kelis darbus.

4. Ar yra kas bendro tarp ProMotion ir Always-On?

Taip, yra. Abi funkcijos realizuotos iPhone 14 Pro ir Pro Max modeliuose. Always-On Display – naujovė, leidžianti nuolat, net neaktyvavus telefono, ekrane matyti būtiniausią informaciją, laiką, pranešimus ir t. t. Kaip pavyko tai įgyvendinti taip, kad beveik nedarytų įtakos telefono baterijos veikimo laikui?

Pirmiausia, Super Retina XDR ekranai yra OLED, tad ekonomiškesni rodant tekstą juodame ekrane – juk energiją eikvoja tik tie taškai, kurie šviečia. O svarbiausia, kad Pro modelių ekranai turi ProMotion technologiją – tai prisitaikantis ekrano atnaujinimo dažnis. Kai reikia itin sklandaus vaizdo, gali atkurti jį 120 Hz dažniu, o kai reikia taupyti energiją, kaip nuolat įjungto ekrano atveju – gali tą dažnį sumažinti iki minimalaus 1 Hz. Štai taip ProMotion įgalina Always-On ir visa tai veikia iPhone 14 Pro bei Pro Max.

5. Crash Detection – kas tai?

Tai – šių metų iPhone 14 naujovė. Jei, pavyzdžiui, patenkate į automobilio avariją ir turite iPhone 14 arba naujausią Apple Watch – įrenginiai įjungia pavojaus signalą. Ir tada turite du pasirinkimus – arba išjungti signalą, arba kviesti pagalbą. Bet esmė čia visai kita – jei atsitiko kas nors negero ir telefono pasiekti negalite, jis pagalbą iškvies pats.

6. Ką reiškia Bionic?

Bionic – iPhone telefonų procesoriai. Taip vadinami todėl, kad juose įdiegtas dirbtinis intelektas, už kurį atsako neuralinis variklis. Visų šių metų iPhone modelių neuralinis variklis yra net 16 branduolių.
iPhone 14 besisukantys A15 Bionic procesoriai galingiau apdoroja grafiką nei prieš metus buvę iPhone 13. O Pro klasė gavo naujausios kartos A16 Bionic procesorių. Labai trumpai – su dvigubai didesne atminties sparta dabar tai greičiausias telefonuose įdiegiamas procesorius pasaulyje, 40 % greitesnis ir 20 % ekonomiškesnis už galingiausią konkurentą.

7. Kokių naujovių atsirado iOS 16?

Pirmiausia absoliučiai pasikeitė užrakinimo ekranas. Dabar galima keisti viską – kas jame bus, kaip jis atrodys. Galima rinktis iš daug skirtingų šriftų, spalvų, paveikslėlių – rojus.
Kita naujovė – galimybė taisyti ir atšaukti jau išsiųstas žinutes ir el. laiškus. Atlikti pataisymus galima tik ribotą laiką – el. laiškus tik 10 sekundžių nuo išsiuntimo, žinutes – 2 min. Dar viena naujovė – žemėlapyje naviguojant pridėti iki 15 tarpinių stotelių.

8. Ką reiškia TrueDepth?

Tai unikali iPhone asmenukių kamera, galinti itin tiksliai matuoti vaizdo gylį (todėl ir vadinasi TrueDepth) bei atpažinti daugybę veido taškų net visiškoje tamsoje, ji veikia ir kaip biometrinis telefono užraktas. Kitas tokios kameros privalumas – daro fantastiškas portretines nuotraukas.
O šiais metais iPhone 14 gavo iš esmės atnaujintą TrueDepth kamerą. 12 MP raiškos, ji dabar ne tik turi šviesesnę, f/1.9 diafragmą, bet ir pirmą kartą – autofokusą. O tai reiškia kad net esant prastam apšvietimui pasidarysite bent dukart kokybiškesnes asmenukes.

9. Kas yra LiDAR?

Tai dar vienas Pro serijos modelių kamerų privalumas – ketvirtoji kamera, kuri išties yra vaizdo gylio jutiklis arba lazerinis skeneris – LiDAR. Visi jo privalumai atsiskleidžia naudojantis papildytos realybės funkcijomis bei programomis, kurios ją pasitelkia. Be to, LiDAR leidžia daryti puikias naktines portretines nuotraukas, nes net visiškoje tamsoje idealiai tiksliai išmatuoja atstumą iki objekto.

10. Kaip Deep Fusion ir Photonic Engine funkcijos sugeba pagerinti nuotrauką?

Deep Fusion – tai nuotraukų gerinimo technologija. Spustelėjus fotografavimo mygtuką, kamera pati padaro keletą kadrų skirtingais išlaikymais bei režimais, o tada procesoriaus neuralinis dirbtinis intelektas iš jų visų sukuria vieną patį tobuliausią kadrą – kur tamsios detalės neperšviestos, bet vis tiek matyti, kur šviesios dalys neišdegusios, bet idealiai ryškios, kur daugybė detalių, bet minimaliai triukšmo.

Šių metų naujovė Photonic Engine – lyg pagerintas Deep Fusion. Ypač pagerinta nuotraukų kokybė fotografuojant esant prastam apšvietimui. Tai neturi nieko bendro su naktinio fotografavimo režimu – jis veikia nepriklausomai. Tiesiog Photonic Engine pasitelkia dar geresnį procesoriaus intelektą ir išnaudoja smarkiai tobulesnes šių metų modelių kameras. Lyginant su iPhone 13 – didesni jutikliai, šviesesni objektyvai, triskart geriau prastame apšvietime veikianti itin plataus kampo kamera ir dukart geresnės visos kitos. Visa tai leidžia radikaliai pagerinti kadro kokybę.

11. Kas yra šių metų naujovė – Action Mode Video?

Prieš metus karščiausia naujiena buvo Cinematic Mode Video – kuomet, filmuojant su gelmės efektu, fokuso taškas sklandžiai pereina nuo vieno objekto iki kito. Šių metų naujovė – Action Mode Video. Paprastai kalbant, tai galimybė bet kurią akimirką filmuoti sklandų, nedrebantį ir nevirpantį vaizdą. iPhone pagrindinė kamera turi fantastišką optinį jutiklio poslinkio vaizdo stabilizavimą, Action Mode jį papildo elektroniniu vaizdo stabilizavimu išnaudodama filmavimui visą jutiklio plotą. Štai ir rezultatas – stabilus, nevirpantis, iki 2,8K raiškos 60 kadrų per sekundę vaizdas. Ir šį režimą palaiko visi iPhone 14 serijos modeliai.

12. Kas yra Apple ProRAW?

Tai Apple sukurtas profesionalus nuotraukos failo formatas, kuomet išsaugomas maksimalus kiekis jutiklio surinktos informacijos. Įrašomas gana didelis 12 bitų failas su visa įmanoma dinamine informacija – tai tikrai naudinga profesionaliems fotografams. Šiuo režimu fotografuoti gali tik Pro modeliai, o šių metų iPhone 14 Pro būtent šiuo režimu gali daryti ir 48 MP raiškos kadrus.

Fotografuojant įprastai, gaunama ta pati 12 MP nuotrauka, tačiau kiekvienas taškas čia sukurtas apjungiant kelis jutiklio fiksuotus taškus, taip sugeriama daugiau šviesos ir išgaunamos tikslesnės spalvos. Be to, apjungdama taškus pagrindinė kamera gali optiškai vaizdą priartinti du kartus. Pridėjus 3 kartus optiškai artinantį teleobjektyvą, turime galimybę skaitmeniniu būdu vaizdą priartinti 15 kartų!

Naujausius iPhone telefonus – iPhone 14, iPhone 14 Pro ir iPhone 14 Pro Max – įsigykite artimiausiame TELE2 salone arba tele2.lt

iPhone 14 Plus prekybos startas – jau netrukus!