Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, priduria, kad ši funkcija suteikia svarbių papildomų naudų – nuo galimybės efektyviau naudotis telefonu, iki aplinkos tausojimo.

Ilgai laukta funkcija


„Baterijos būklės indikatoriaus įtraukimas į „Android“ išmaniuosius telefonus yra ne tik reikalingas technologinis priedas, bet ir praktinė priemonė, kuri pagerina bendrą naudotojo patirtį. Ji suteikia naudotojams galimybę kontroliuoti savo prietaiso veikimą, užtikrinant jo ilgaamžiškumą, patikimumą ir net aplinkos tausojimą. Dėmesys baterijos būklei tampa esminiu atsakingo prietaiso naudojimo aspektu“, – sako A. Lukošius.

Pasak jo, „Apple“ „iPhone“ savininkai jau seniai savo įrenginių nustatymų skiltyje gali matyti telefono baterijos būklės statistiką. Tuo tarpu norėdami patikrinti, ar jų įrenginio baterija vis dar veikia efektyviai, „Android“ naudotojai turi naudoti trečiųjų šalių programas arba įvesti specialius komandų kodus. Dabar „Google“ praneša ateityje pradėsianti informuoti naudotojus apie „Android“ telefonų baterijos būklę.

Asociatyvi nuotrauka

Nors konkreti pokyčių data neaiški, ateityje „Android“ naudotojams pačiame įrenginyje turėtų būti pasiekiama tokia informacija, kaip akumuliatoriaus pagaminimo data ir jo ciklų skaičius, taip pat duomenys apie baterijos nusidėvėjimą – apytikslį įkrovos procentą, kurį baterija gali palaikyti esamuoju metu, palyginus su tuo, kai įrenginys buvo naujas. „Android“ telefonuose taip pat turėtų atsirasti piktogramos, kurios rodo, ar baterijos talpa sumažėjo, o naudotojai sulauks pranešimų apie pasikeitusią baterijos būklę.

Kodėl svarbu įvertinti baterijos būklę?


Anot A. Lukošiaus, yra kelios priežastys, dėl kurių vartotojams yra naudingos baterijos būklės indikatorių funkcijos. Visų pirma, šie duomenys gali padėti prailginti įrenginio baterijos tarnavimo laiką. Pavyzdžiui, matydami, kad baterija naudojama neefektyviai, naudotojai gali vengti per dažno krovimo, palaikyti optimalią baterijos temperatūrą ir sumažinti telefono naudojimą nepalankiose sąlygose – dideliame karštyje ar šaltyje, esant drėgmei.

„Senstant išmaniųjų baterijoms, jų gebėjimas išlaikyti įkrovą mažėja. Dėl sumažėjusios talpos įrenginys gali netikėtai išsijungti, ypač jei telefonas intensyviai naudojamas arba veikia ekstremaliomis sąlygomis. Baterijos būklės indikatorius veikia kaip išankstinio įspėjimo sistema, perspėjanti naudotojus, kai akumuliatorius nebegali išlaikyti įkrovos ilgesnį laiką. Ši aktyviai atnaujinama informacija suteikia naudotojams galimybę pakeisti baterijai prieš susiduriant su netikėtais išsijungimais“, – sako A. Lukošius.

Asociatyvi nuotrauka

Inovacijų ekspertas priduria, kad ši funkcija naudotojams taip pat leidžia suefektyvinti savo įkrovimo įpročius ir taip pagerinti bendrą baterijos veikimą: „Šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose dažnai būna įdiegtos greito įkrovimo funkcijos, tačiau dažnas jų naudojimas gali prisidėti prie greitesnio baterijos būklės blogėjimo“, – pataria jis.

Be to, tausodami išmaniojo telefono bateriją, naudotojai gali prisidėti ir prie aplinkos saugojimo. Tinkamai prižiūrint įrenginio bateriją, mažinamos elektroninės atliekos – sveikas akumuliatorius užtikrina ilgesnį prietaiso gyvavimo ciklą, todėl naudotojams rečiau tenka atnaujinti arba keisti išmaniuosius telefonus.