Pasak eksperto, jei planuojate leisti darbo dieną saulėtame paplūdimyje, verta žinoti kelias taisykles, kaip apsaugoti savo elektroninius prietaisus nuo galimų pažeidimų – tiek smėlio ar vandens, tiek galimos vagystės.

„Dirbant gamtoje reikėtų saugotis pagrindinių veiksnių, labiausiai kenkiančių elektronikos prietaisams – vandens, saulės, purvo. Jie gali pažeisti jūsų įrenginį mechaniškai. Tačiau ne ką mažiau svarbu yra ir apsaugoti savo duomenis nuo galimų vagysčių, jei paplūdimyje dirbsite vieni“, – teigia Arnoldas Lukošius, „Tele2“ inovacijų ekspertas.

Nuotolinis darbas

Ekspertas dalijasi patarimais, kaip dirbant paplūdimyje apsaugoti savo išmaniuosius prietaisus nuo dažniausiai pasitaikančių kenksmingų veiksnių.

Smėlis ir purvas


Vienas didžiausių elektronikos priešų paplūdimyje – smėlis, purvas bei smulkios dulkės, kurie, pirmiausiai, gali subraižyti įrenginio ekraną. Tam geriausia būtų dirbant kompiuterį laikyti aukščiau žemės, jo nepadėti ant smėlėtų paviršių, o nesinaudojant laikyti sandariame dėkle.

Smėlis ir purvas taip pat gali patekti į įrenginių išorėje esančias oro angas, užkimšti aušinimo sistemas, todėl šias angas geriau laikyti pridengtas. Jei į prietaiso plyšius patenka smėlio ar purvo, kruopščiai juos išvalykite laikydamiesi gamintojo nurodymų.

Nuotolinis darbas

Vandens žala


Kiekvienam žinoma, kad elektroniniai prietaisai retai yra suderinami su vandeniu, tad nuo jo įrenginius reikėtų laikyti atokiau. Svarbu įsidėmėti, kad sūrus vanduo kelia didesnį pavojų nei gėlas vanduo, nes jame yra sunkiai pašalinamų druskų. Jei įmetėte prietaisą į sūrų vandenį, nedelsdami jį išjunkite, išdžiovinkite ir, jei įmanoma, išimkite akumuliatorių, atminties korteles ar įkroviklio laidus. Drėgna šluoste švelniai nuvalykite druską ir leiskite prietaisui pilnai išdžiūti.

Temperatūros pažeidimai

Nuotolinis darbas gali būti ir žavingas, ir pavojingas.

Prieš keliaudami į paplūdimį patikrinkite, kokią temperatūrą gali toleruoti jūsų įrenginys. Dažniausiai darbui naudojama elektronika gali pradėti perkaisti nuo 30 laipsnių karščio. Jei galite, rinkitės dirbti natūraliame pavėsyje arba priedangą nuo kaitrios saulės sukurkite patys. Stebėkite įrenginio perkaitimo požymius: įrenginys gali pradėti veikti lėtai, rodyti klaidos pranešimą arba tiesiog išsijungti. Karštame ore nenaudokite daug grafikos reikalaujančių, šilumą generuojančių programų, pavyzdžiui, vaizdo žaidimų. Jei jūsų įrenginys įkaito, geriausia būtų jį išjungti ir leisti visiškai atvėsti.

Apsauginiai kremai nuo saulės


Paplūdimyje dažniau naudojami kremai nuo saulės ir aliejai deginimuisi taip pat gali pakliūti ant jūsų kompiuterio ar išmaniojo telefono. Prie šiomis priemonėmis ištepto įrenginio labiau prilips ir smėlis bei purvo dulkės. Švelniomis ekrano valymo priemonėmis nuvalykite išteptas vietas ir nešvarių pirštų atspaudų dėmes. Nenaudokite aštrių cheminių medžiagų ir būkite atsargūs, kad valydami stiklą jo nesubraižytumėte smėliu, o valymo skystis nepatektų į mikrofonus ar mygtukus.

Nuotolinis darbas

Vagystės ir duomenų apsauga


Siekiant apsaugoti savo turtą, nerekomenduojama palikti elektroninius prietaisus be apsaugos, kai maudotės. Baseinas ar paplūdimys gali tapti lengvu vagių taikiniu. Prieš dirbant viešoje vietoje sukurkite atsarginę savo duomenų kopiją tam atvejui, jei įrenginys būtų pamestas, pavogtas ar sugadintas. Nelaikykite savo turto aiškiai matomoje vietoje.

Be to, svarbu įrenginį apsaugoti ne tik fiziškai. Pasirūpinkite, kad jūsų išmanieji prietaisai būtų apsaugoti sudėtingais slaptažodžiais, o norėdami išvengti iššūkių, susijusių su geografiniais apribojimais bei kai kurių kibernetinių grėsmių, galite naudoti VPN.