„Biometrinės veido atpažinimo funkcijos sugeneruota asmeninė informacija, pavyzdžiui, „Apple“ gamintojo įrenginiuose yra saugoma tik vidinėje įrenginio atmintyje. Tai reiškia, kad jūsų veido atvaizdas nėra perduodamas įrenginio gamintojui ir nėra saugomas išoriniuose serveriuose, debesijoje“, – paaiškina M. Užupis.

Veido bruožų atpažinimas – ne toks ir naujas

Biometrinė veido atpažinimo funkcija atsirado prieš daugiau nei 50 metų. Ją pirmą kartą dar XX a. antroje pusėje išbandė kompiuterių mokslininko Woodrow W. Bledsoe vadovaujama tyrėjų grupė. Komanda siekė išsiaiškinti, ar programiniai kompiuteriai geba atpažinti žmonių veidus. Jau tada šiam eksperimentui buvo naudojamas specialus skeneris, atvaizduojantis žmogaus veidą, plaukų liniją, akis ir nosį.

„Android“ įrenginiuose ši funkcija atsirado anksčiausiai, dar 2011-aisiais, tačiau jos veikimo principas tuo metu dar buvo ne iki galo ištobulintas ir saugus. „Apple“ apie biometrinės veido atpažinimo funkcijos atsiradimą pranešė prieš 6 metus. Dabar atnaujinta veido atpažinimo funkcija pasiekiama beveik visuose „Android“ ir „Apple“ įrenginiuose.

Telefonas mokosi veido bruožus

Biometrinė veido atpažinimo funkcija yra unikali fizinių savybių matavimo sistema. Ji padeda patikrinti tapatybę, apsaugoti asmenines paskyras ir privačius duomenis nuo kibernetinių įsilaužimų. Pasirinkus šį apsaugos būdą, kaip numatytąjį, pirmiausiai veidą skenuojantys biometriniai identifikatoriai mokosi ir įsimena jūsų veido bruožus. Prognozuojama, kad veido atpažinimo funkcija vis labiau populiarės, o netolimoje ateityje bus panaudota daugelyje pramonės šakų. Tikimybė, kad atsitiktinis asmuo atrakins jūsų telefoną, užrakintą su veido atpažinimo funkcija, yra viena iš milijono.

Taigi, jei naudojate šią funkciją, kiekvieną kartą, kai atrakinsite telefoną, jungsitės prie asmeninių paskyrų ar naujų programėlių, telefonas nuskenuos jūsų veidą. M. Užupis teigia, kad dabartiniuose įrenginiuose įgalinta veido apsauga išsiskiria tuo, kad turi net kelias funkcijas: veido patikrą ir autentiškumo nustatymą, tačiau visos jos naudojamos skirtingai.
Išmanusis telefonas

Veido patikra – vietoj tapatybės nustatymo

Veido patikrinimas dažniausiai pasitelkiamas registruojantis naujose programėlėse, kurios siekia nustatyti jūsų tapatybę, pavyzdžiui, banko arba automobilių nuomos aplikacijose. Vėliau išsaugotus veido atvaizdus galima pašalinti iškart, kai tik baigiamas tapatybės atpažinimo procesas.

Norėdami įjungti veido patikros apsaugą, turite nuskenuoti veido bruožus , kurie yra sulyginami su jūsų oficialaus dokumento (pavyzdžiui, asmens tapatybės kortelės ar vairuotojo pažymėjimo) nuotrauka. Tam nereikia jokių kitų duomenų – jūsų vardo, pavardės, adreso ar kitos asmeninės informacijos.

Pavedimui atlikti užtenka veido autentifikacijos

Biometrinis autentiškumo nustatymas patvirtina jūsų veido atvaizdą kiekvieną kartą, kai jungiatės prie asmeninės paskyros įvairiose programėlėse. Ši funkcija suteikia saugią prieigą prie pasirinktos internetinės paslaugos – dažniausiai ji naudojama kaip telefono užraktas arba kai atliekate didelės sumos banko pervedimus.

Biometrinę veido atpažinimo funkciją galima naudoti ir kaip dviejų žingsnių autentifikacijos dalį. Pavyzdžiui, prisijungiant prie asmeninės paskyros internete po slaptažodžio įvedimo, gali prireikti veido autentiškumo patikrinimo. Kibernetinio saugumo ir infrastruktūros saugumo agentūros duomenimis, su veido autentifikacijos apsauga kibernetinių įsilaužimų tikimybė sumažėja net 99 proc.