Kas kuria Nothing?


Pokalbį apie Nothing reikėtų pradėti nuo labai trumpos pažinties su įmonės įkūrėjais. Čia svarbiausia vieno žmogaus pavardė – Carl Pei. Technologijomis labiau besidomintiems žmonėms jis labai gerai žinomas. Carl Pei buvo vienas iš prekės ženklo OnePlus įkūrėjų, galima sakyti, idėjinis šios kompanijos lyderis. Per palyginti trumpą laiką OnePlus pavyko itin plačiai paskleisti savo vardą. Nauji kompanijos modeliai sulaukdavo daugybės dėmesio iš technologijų temomis rašančios žiniasklaidos. Vartotojų skaičius taip pat sėkmingai augo. OnePlus sėkmę daugiausia lėmė jų orientacija į vartotojų bendruomenę. Ypač pirmaisiais veiklos metais ji buvo ypač aktyviai įtraukiama į kūrybinį procesą. Visgi prieš porą metų Carl Pei paliko kompaniją. Tuo metu spėliota, koks bus kitas jo žingsnis. Atsakymas atėjo gana greitai. Kartu su būriu kitų OnePlus kolegų jis įkūrė Nothing – technologijų startuolį. Praėjo vos metai ir jis jau kelia nemažai bangų rinkoje.

Trumpa Nothing istorija

Nothing kompanijos istorijos pradžia galima laikyti 2021 m. sausį. Būtent tada Carl Pei paskelbė įkūręs įmonę. Tačiau tai padaryti gali kiekvienas. Kas iš tokio oficialaus pranešimo, jeigu neturi nieko (!) parodyti. Visgi naujosios kompanijos vadovas juk ne šiaip koks vaikis iš gatvės, o žmogus su vizija ir atitinkama reputacija. Ilgai neužtruko, kol buvo pranešta apie investuotojus į Nothing. Jų sąrašas įspūdingas. Be daugelio kitų, tai ir iPod kūrėjas, ir Twitch bendraįkūrėjis, ir Reddit vadovas. Kitaip tariant, Carl Pei pavyko suburti iš tiesų inovatyviai mąstančius žmones. Ilgai nereikėjo laukti ir pirmojo Nothing projekto – tai belaidės ausinės ear (1). Jos iš tiesų ryškiai išsiskiria rinkoje. Visų pirma, dėl unikalaus permatomo dizaino. Pirmoji jų partija buvo išparduota per dvi minutes, o pats Carl Pei sako, kad nuo liepos pabaigos iki dabar jas nusipirko per 600 tūkst. žmonių. Neeilinis pasiekimas debiutuojančiai kompanijai. Pernai spalį Nothing pasidalino ir dar vienu svarbiu pranešimu – pradėta partnerystė su išmaniųjų telefonų procesorius gaminančia Qualcomm.

Kas tas Nothing telefonas?


Pastarasis susitarimas buvo itin reikšmingas ir daug pasakantis. Kodėl? Na, Qualcomm juk gamina Snapdragon procesorius. Būtent jie yra montuojami į daugelį geriausių Android telefonų. Taigi, tokia partnerystė reiškė, jog Nothing ruošiasi gaminti ir išmanųjį telefoną. Kovo pabaigoje tokios prielaidos pasitvirtino. Ant virtualios scenos užlipęs Carl Pei pranešė, jog vasaros pabaigoje dienos šviesą išvys Nothing Phone (1). Skamba visai intriguojančiai. Bėda tik ta, kad apie jį nebuvo papasakota praktiškai nieko (!) konkretaus. Taip, mes sužinojome, kad čia veiks Snapdragon Gen 1 procesorius. Tuo viskas ir pasibaigė. Apie ką tuomet per savo prezentaciją kalbėjo Carl Pei? Galima sakyti, kad jis labiausiai koncentravosi į idėjinius pamatus. Anot jo, išmaniųjų telefonų rinka išgyvena stagnaciją. Viskas per daug vienoda, nuspėjama. Nothing nori sulaužyti nusistovėjusias taisykles ir sukurti naują, sklandžiai veikiančią, intuityvią ekosistemą, į kurią nesunkiai būtų galima integruoti ir trečiųjų šalių produktus.

Nothing Phone (1) operacinė sistema


Šiek tiek daugiau žinome apie operacinę sistemą, kurią naudos Nothing Phone (1). Tai bus tas pats senas geras Android. Tačiau, kaip žinia, skirtingi gamintojai turi ir šiek tiek savitą Android versiją. Nothing savąją irgi ruošia. Ji vadinsis Nothing OS. Išsiskirs ji dviem aspektais. Visų pirma, estetika. Ikonos, widget‘ai, šriftai naudos tą patį stilių, kaip ir pats kompanijos prekės ženklas. Minimalistinis, iš taškelių sudėliotas braižas iš tiesų atrodo unikaliai, sunkiai supainiojamai. Kitas aspektas – lengvumas. OnePlus naudojama Oxygen OS labai ilgai pasižymėjo tuo, kad turėjo labai mažai vadinamojo bloatware, t. y. prie originaliosios Android versijos pridėdavo labai mažai interpretacijų. Tokia koncepcija neabejotinai turi labai daug fanų, tad galime būti tikri, kad Nothing Phone (1) tikrai sulauks dėmesio iš jų. Beje, Carl Pei pranešė, kad balandį Nothing OS launcher‘is atsidurs Google Play platformoje, iš kur jį parsisiųsti ir išbandyti galės kiekvienas norintis. Tokia reklaminė strategija atrodo labai intriguojančiai. Potencialiems pirkėjams tokiu būdu bus suteikta proga savotiškai paragauti naujojo telefono.

Ar Nothing Phone (1) gali konkuruoti rinkoje?


Nothing Phone (1) sėkmės prognozės šiame etape iš tikrųjų tebūtų spėliojimai. Mes juk nežinome nei kaip telefonas atrodys, nei ką sugebės (tarkime, kokios bus jo kameros), nei kiek kainuos. Vis dėlto, jeigu OnePlus istorija gali būti šiokia tokia užuomina, galime tikėtis gana racionaliai įkainoto, gal ne iki galo išbaigto, bet daug žavesio turinčio prietaiso. Carl Pei taip pat pažadėjo, kad telefono savininkai trejus metus gaus operacinės sistemos, o ketverius – saugumo sistemų atnaujinimus. Ieškantiems protingos investicijos tai turėtų būti labai gera žinia. Pritrauktų investuotojų solidumas sufleruoja, kad Nothing yra pasirengusi gana rimtai šturmuoti technologijų rinką. Viskas dabar priklausys nuo produktų kokybės. Jeigu naujasis telefonas iš tiesų pasiūlys kažką verto dėmesio, jis netruks surasti savo auditoriją. Panašu, kad Nothing turi pakankamai finansinio ir intelektualinio kapitalo tikslams pasiekti. Belieka palinkėti įmonei sėkmės. Kuo daugiau kokybiškų pasirinkimų – tuo geriau visiems vartotojams.