Nors dangaus kūnai užburia į juos žiūrint ir plika akimi, dar ypatingesnę patirtį gali sukurti specialios žvaigždžių stebėjimo programėlės. Tad kaip šią žiemą savo išmanųjį telefoną išnaudoti dangaus kūnų stebėsenai.

Tolimi žvaigždynai – kaip ant delno


„Žvaigždžių stebėjimo sezonas suteikia kvapą gniaužiančią galimybę tyrinėti naktinį dangų ir grožėtis tolimų galaktikų, žvaigždynų ir dangaus reiškinių grožiu. Nors dalis kosmoso entuziastų namuose gali turėti ir mėgėjiškus teleskopus, kitiems pilnai užteks ir išmaniojo telefono. Jame galima parsisiųsti ir išbandyti net kelias žvaigždžių stebėjimo programėles, kurios padeda geriau orientuotis nakties danguje“, – sako „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius.

Meteorų lietus.

Žvaigždžių stebėjimo sezonas paprastai sutampa su vėsesniais metų mėnesiais, kai esant minusinei temperatūrai dangus būna giedresnis, o oras – gaivesnis. Šiuo laikotarpiu dėl Žemės ašies posvyrio labiau išryškėja įvairūs žvaigždynai ir dangaus objektai, todėl kosmoso tyrinėtojai gali stebėti įvairius astronominius reiškinius.

Pasak A. Lukošiaus, vienas svarbiausių žvaigždžių stebėjimo sezono akcentų – ryškūs žvaigždynai. Kiekvienas metų laikas pasižymi savitu žvaigždžių išsidėstymu, o žiemos danguje ypač išryškėja Oriono žvaigždynas. Žvaigždžių sezonas taip pat yra palankus stebėti meteorų lietus, planetų išsidėstymą, kai naktiniame danguje skirtingos planetos pasirodo arti viena kitos.

Žvaigždynai. Frederik de Wit/Wikipedia nuotr

Rekomenduoja kelias programėles


Nors egzistuoja daugybė skirtingų programėlių, kurios gali praversti stebint dangaus kūnus, A. Lukošius pataria pirmiausiai išbandyti kelis vartotojų ypač pamėgtus įrankius. Jis dalijasi kelių programėlių specifikacijomis.

„SkyView“. Ši patogi programėlė leidžia nukreipti išmanųjį telefoną į dangų ir realiuoju laiku atpažinti žvaigždes, žvaigždynus bei planetas tiek dieną, tiek naktį. Įrankis naudoja papildytos realybės technologiją – nukreipus kamerą į dangų, ekrane galima matyti pasirinktame plote esančius žvaigždynus, Saulės sistemos planetas, tolimas galaktikas ir praskriejančius palydovus. Programėlėje taip pat galima rasti įvairių dangaus kūnų aprašymus ir net keliauti laiku – peržiūrėti, kaip dangus atrodė pasirinktą datą praeityje.

„Stellarium“. Tai viena populiariausių žvaigždžių stebėjimo programėlių, kurią galima naudoti įvairiose platformose. Ji siūlo tikrovišką naktinio dangaus vaizdą ir leidžia naudotojams nustatyti žvaigždes, planetas, kometas, palydovus, atpažįsta Tarptautinę kosminę stotį, taip pat kur kas sudėtingesnius kosmoso reiškinius, pavyzdžiui, nebulas, galaktikas ar žvaigždžių spiečius. Dėl išsamių žvaigždžių katalogų „Stellarium“ ypač mėgsta astronomai mėgėjai.

NASA programėlė. Ši programėlė pravers tiems, kurie nori nuolat išlikti informuoti apie dangaus objektus ir artėjančius astronominius įvykius. Joje NASA praneša apie naujausias kosmoso misijas, veiklos naujienas ir reikšmingus dangaus įvykius. Programėlėje taip pat pateikiami išskirtiniai vaizdai, vaizdo įrašai ir realiuoju laiku atnaujinamos žinios apie kosmoso tyrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)