Jei gavote pranešimą, kad jūsų „Facebook“ draugas pažymėjo jus prie vaizdo įrašo ar matote nuorodą į vaizdo įrašą, prie kurio yra pažymėti kiti jūsų draugai, jokiu būdu neatidarinėkite šios nuorodos.

„Facebook“ sukčiai

Šiuo metu plinta vaizdo įrašai su prierašais „Gėda. Vaikas miršta“, „Deja vaikas mirė... Gaila“ ir pan. Po vaizdo įrašais matoma nuoroda į interneto svetainę storage.googleapis.com. Atidarius tokią nuorodą, kompiuteryje gali būti įdiegta kenkėjiška programa.

Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų biuro ekspertas teigia, kad kibernetinių nusikaltėlių tikslas yra pirmiausia priversti mus paspausti jų pateiktą nuorodą.

„Sukčiai daro viską, kad paskatintų žmonių smalsumą ir sumažintų budrumą. „Facebook“ laiko juostoje pasirodę pranešimai su nuorodomis, kurias norisi paspausti. Tai gali būti ir tokie, nerimą keliantys prierašai“, – perspėja A. Lukošius.

„Facebook“ sukčiai

Pasak jo, nors kartais paspaudus ant tokio vaizdo įrašo gali ir nieko neįvykti, verčiau nerizikuoti.

„Gali būti, kad paspaudus automatiškai atsisiųsite tą vaizdo įrašą, o tai bus virusas ir jūsų kompiuteris bus užkrėstas. Taip pat galite būti nukreipti į sukčių svetainę, kurioje bus prašoma suvesti prisijungimo duomenis, jūsų „Facebook“ paskyra bus užgrobta, o laiko juosta taps kenkėjiškų programų skleidimo vieta“, – vardija pašnekovas.

Anot jo, visais atvejais sukčiai gaus prieigą prie informacijos, kurią laikote socialiniame tinkle.

Arnoldas Lukošius

„Sukčiai sužinos jūsų asmeninius duomenis, ir jei „Facebook“ naudojote prisijungimo prie kitų svetainių patvirtinimui, galės prie jų prisijungti jūsų vardu. Žinomi ir išpirkos reikalaujančių kenkėjiškų programų plitimo atvejai, kai sukčiai už asmeninę informaciją reikalauja išpirkos“, – teigia A. Lukošius.

Jis pabrėžia, kad naudojantis socialiniu tinklu reikėtų būti atidiems.

„Atidžiai perskaitykite svetainių pavadinimus. Visi „Facebook“ pranešimai gaunami iš facebook.com, o ne iš facebook-info.net ar kitos keistos svetainės. Banko svetainė vadinasi jo vardu, o ne nesuprantamų simbolių ar nesusijusių žodžių eilute“, – aiškina ekspertas.

Kibernetinis sukčius

Pasak A. Lukošiaus, geriau nespausti tų nuorodų, kurios aprašomos gundančiai ar abstrakčiai.

„Tokių nuorodų antraštėse dažniausiai būna netaisyklingai sudėlioti lietuviški sakiniai. Jei tai yra draugo žinutė, kurioje naudojamas jūsų vardas ir yra nuoroda, paklauskite jo, ar jis tikrai ją siuntė“, – pataria jis.

Informaciją apie tai, ką daryti ir kaip apsaugoti savo „Facebook“ paskyrą, rasite ČIA.