Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, nors Pi dienos šaknys glūdi matematikų bendruomenėje, šis skaičius svarbus ir technologijų srityje – kuriant algoritmus ir net ieškant kibernetinio saugumo sprendimų.

Reikalingas ne tik matematikoje


Skaičius Pi, žymimas graikiška raide π, yra matematinė konstanta, apibūdinanti apskritimo ilgio ir skersmens santykį.

„Šią dieną visame pasaulyje mini įvairių sričių mokslininkai – nuo matematikų, iki fizikų ir net informacinių technologijų ekspertų. Data šventei parinkta neatsitiktinai – kovo 14 diena simbolizuoja pirmus tris jo skaitmenis 3,14. Nors gali atrodyti, kad skaičius Pi reikalingas tik aukštosios matematikos skaičiavimuose, iš tiesų jis panaudojamas kur kas plačiau“, – tikina A. Lukošius.

Eksperto teigimu, Pi praverčia ir technologijų srityje – čia jis padeda kurti algoritmus, duomenų kaupimo būdus ir net padidinti kibernetinį saugumą.

Pi

„Algoritmuose, kurių kompiuteriai laikosi spręsdami problemas, Pi dažnai naudojamas atliekant įvairius skaičiavimus. Pavyzdžiui, algoritmuose, susijusiuose su geometriniais skaičiavimais, vaizdų apdorojimu ir modeliavimu, jis padeda tiksliai modeliuoti realaus pasaulio scenarijus. Tiksli Pi vertė yra labai svarbi siekiant užtikrinti šių skaičiavimo procesų tikslumą ir patikimumą“, – sako ekspertas.

Be to, priduria A. Lukošius, kibernetinio saugumo srityje Pi atlieka svarbų vaidmenį šifravimo algoritmuose. Pastarieji yra ypač svarbūs siekiant užtikrinti ryšių ir duomenų saugumą. „Pi yra nenuspėjamas, o skaičiai jame nesikartoja – tai prisideda prie šifravimo metodų stiprumo ir sudėtingumo, padidina skaitmeninių sandorių ir informacijos saugumą“, – teigia A. Lukošius.

Pi taip pat turi įtakos duomenų kaupimo metodams, kurie yra svarbus IT infrastruktūros aspektas. Naudojant šį skaičių, kuriami duomenų „suspaudimo“ algoritmai, kurie sumažina duomenų dydį ir juos tampa lengviau saugoti bei perduoti. Tai ypač svarbu augant didžiųjų duomenų panaudojimui, kai būtina veiksmingai saugoti ir atkurti didelius informacijos kiekius.

Užima daug duomenų


Matematikoje π reikšmė lygi 3,14 ir yra suapvalinta iki 2 skaitmenų po kablelio, tačiau iš tiesų šis skaičius po kablelio yra begalinis. Dėl savo unikalių savybių jis yra pagrindinė matematikos konstanta, kuri taikoma ne tik geometrijoje, bet ir įvairiose mokslo ir inžinerijos srityse.

Arnoldas Lukošius

Pasak A. Lukošiaus, užrašyti visų skaitmenų, kurie sudaro šį skaičių, neįmanoma – jie ne tik niekada nesibaigtų, bet ir užimtų daugybę duomenų.

„Jei skaičius Pi būtų užrašytas įprastame, žmogui skaitomame tekstiniame faile, kiekvienas Pi skaitmuo užimtų vieną baitą duomenų. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, 20 mln. Pi skaitmenų užima 20 mln. baitų, arba 20 megabaitų. Turint omenyje, kad šis skaičius begalinis, jo apimtis, vertinant duomenimis, taip pat milžiniška“, – sako ekspertas.