Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto, šį įrankį galima išnaudoti ir kūrybinėms sesijoms (angl. „brainstorm“) – jei žinosite, kaip užduoti tinkamus klausimus, įrankis gali pasiūlyti netikėtų idėjų darbui, kūrybiškai išspręsti kilusius iššūkius ar net sukurti verslo strategiją.

„ChatGPT“ įtraukimas į idėjų paieškos procesą gali įnešti daugiau kūrybiškumo ir naujovių – tokiu būdu galima atrasti ir tokius sprendimus, kurie kitu atveju galėjo niekada taip ir neužgimti. Tai gali būti ir verslo strategijos, ir planas turiningam šeimos savaitgaliui, ir net santuokos įžadai.

Tiesa, kaip ir su bet kuria kita priemone, norint veiksmingai naudoti „ChatGPT“, būtina praktikuotis ir eksperimentuoti. Keli patarimai gali padėti šį įrankį kūrybai išnaudoti dar efektyviau“, – sako A. Lukošius.

Arnoldas Lukošius

Vis dėlto, priduria ekspertas, reikėtų nepamiršti, kad įrankis kartais pateikia neteisingus atsakymus, todėl jo pasiūlymus reikėtų vertinti kritiškai. Patartina patikrinti šaltinius ir įsitikinti, kad pateikti faktai atitinka realius įvykius.

A. Lukošius dalijasi patarimais, kurie padės geriau įdarbinti „ChatGPT“ „breinstormams“ ar idėjų paieškai.

Nusistatykite aiškius tikslus. Prieš įdarbindami „ChatGPT“ aiškiai sau apibrėžkite kūrybinės sesijos tikslus. Turėdami aiškų tikslą galėsite palankiau nukreipti pokalbį ir pasiekti reikiamus rezultatus greičiau.

Duokite apgalvotas užklausas. Nuo jūsų užklausų kokybės labai priklauso ir rezultatai. Parenkite aiškias, konkrečias ir kūrybišką mąstymą skatinančias užuominas. Neretai robotui užduodami klausimai, kurių atsakymai gali būti tik „taip“ ir „ne“. Geriau užuominas formuluokite taip, kad skatintumėte pateikti išsamius ir išplėtotus atsakymus. Pavyzdžiui, užuot klausę: „Ar yra šios problemos sprendimas?“, galite klausti: „Kokie yra naujai taikomi šios problemos sprendimo būdai?“.

„ChatGPT“

Skirstykite etapais. Kūrybinės sesijos retai būna sėkmingos po vieno karto, todėl patartina surengti kelis pokalbių su „ChatGPT“ etapus. Vieno etapo metu gautą informaciją naudokite kaip įkvėpimą kitam etapui, kuriame pirmines idėjas galite dar labiau plėtoti ir tobulinti. Toks metodas gali padėti sukurti labiau išvystytas ir novatoriškas koncepcijas.

Atsijokite idėjas ir jas tobulinkite. Ne kiekviena „ChatGPT“ sugeneruota idėja bus gera ar iš tiesų aktuali, tačiau tai nėra blogai. Į pokalbių roboto duotus rezultatus nereikėtų žiūrėti kaip į baigtinius – jie yra tarsi žaliava, kurią savo pastangomis galima toliau tobulinti. Įvertinkite kiekvienos idėjos įgyvendinamumą, svarbą ir potencialą, į kūrybinę sesiją įtraukite ir daugiau žmonių – galbūt jiems kils minčių dar geresnėms pokalbio užklausoms.

Naudokite savo idėjų pastiprinimui. Nepamirškite, kad „ChatGPT“ yra įrankis žmogaus kūrybiškumui sustiprinti, o ne pakeisti. Derinkite dirbtinio intelekto privalumus su savo žmogiškąja patirtimi ir platesniu konteksto supratimu – žmogaus ir dirbtinio intelekto kūrybiškumo sinergija gali padėti sukurti puikių idėjų.