Kaip juda Kalėdų Senelio rogės?


Tikrai esate matę chrestomatinį Kalėdų Senelio atvaizdą, kuriame jis keliauja rogėmis su visa savo trupe – aštuoniais šiaurės elniais. Bėda ta, kad kelionė vyksta oru! Štai čia ir susiduriame su didžiule problema. Šiaurės elniai (kaip ir visi kiti elniniai) skraidyti nemoka. Galėtumėte atrėžti, kad ten iš tikrųjų visiškai kita rūšis, apie kurią tiesiog dar nežinome. Tokia tikimybė gal ir egzistuoja. Tačiau tarp visų 300 000 organizmų rūšių, kurios šiuo metu žinomos mokslui, nėra nė vienos, kuri būtų ir panaši į elnius, ir gebėtų skraidyti. Be to, kaip vėliau įsitikinsime, tam, kad pasiektų visus vaikus, Senelio rogės turėtų judėti apie 1000 km/val. greičiu. Tai 3000 kartų greičiau nei garso greitis! Statistinis šiaurės elnias šiaip ne taip išvysto 25 km/val. greitį. Greičiausias gyvūnas pasaulyje sakalas keleivis pasiekia viso labo 390 km/val. Kitaip tariant, visi šie faktai leidžia suformuluoti gana pagrįstą hipotezę, kad Kalėdų Senelio karavanas tiesiog negalėtų egzistuoti.

Kiek vaikų turėtų aplankyti Kalėdų Senelis?


Dar viena priežastis jaustis skeptiškai dėl Kalėdų Senelio egzistavimo yra absoliučiai matematinė. Jeigu tikėtume pažadais, esą ilgabarzdis aplanko kiekvieną pasaulio vaiką, labai greitai prieitume išvadą, kad jam tenka tiesiog sunkiai suvokiamos apimties darbo krūvis. Tiesiog pažvelkime į skaičius. Šiuo metu pasaulyje yra apie du milijardus vaikų (žmonių iki 18 metų). Anot legendos, Senelis neužsuka pas musulmonus, hinduistus, judėjus ar budistus, tad šį skaičių galime gerokai sumažinti. Tarkime, kad auditorija – maždaug 15 proc. planetos vaikų. Tai vis tiek sudaro net 378 milijonus! Remiantis statistika, vienuose namuose gyvena vidutiniškai 3,5 vaiko. Vadinasi, Kalėdų Seneliui per vieną naktį reikia aplankyti net 91,8 milijonus namų! Sunku sugalvoti aplinkybes, kuriomis visus juos aplankyti būtų įmanoma.

Kokiu greičiu turėtų judėti Kalėdų Senelio rogės?


Dar šiek tiek pakalbėkime apie laiką. Jeigu Kalėdų Senelis rogėmis keliautų iš rytų į vakarus, dėl besikeičiančių laiko juostų, jis turėtų 31 valandą išdalinti visas dovanas. Regis, laiko nemažai, bet iš tikrųjų Senelis turėtų kas sekundę aplankyti 822,6 namus. Kitaip tariant, jis turėtų maždaug vieną tūkstantąją sekundės dalį tam, kad pastatytų roges, nusileistų kaminu, padėtų dovanas, suvalgytų sausainį ir grįžtų atgal. Tokie tempai pagrįstai atrodo tiesiog neįmanomi. Žinoma, Kalėdų Senelio gerbėjai čia turėtų savų argumentų. Jie sakytų, kad šis galimai turi kažkokią laiko stabdymo technologiją. Paprasčiau tariant, laiko mašiną. Taip, Einšteino teorijos iš tiesų pripažįsta, kad kelionės laiku yra įmanomos. Greitai judančiame kūne (šiuo atveju rogėse) laikas iš tiesų judėtų lėčiau nei išoriniame pasaulyje. Tačiau, kur įrodymai, kad Kalėdų Senelis iš tikrųjų naudojasi tokio lygio technologijomis?

Kiek sveria Kalėdų Senelio rogės?


Dar vienas svarbus faktorius, kurį būtina aptarti – tai Kalėdų Senelio rogės. Greitis greičiu, bet būtina atsižvelgti ir į tai, kad jos gabena tiesiog milžinišką krovinį. Jeigu skaičiuosime, kad kiekvienas vaikas gauna maždaug kilogramą dovanų, tai reikštų, kad elniai paskui save tempia 321 tūkst. tonų! Ir dar patį Senelį, kuris, pasak legendų, turi viršsvorio... Šiaurės elniai krovinių tempimui šiaip jau labai intensyviai naudojami. Tačiau jų limitas – maždaug 150 kg. Padauginkite šį skaičių iš aštuonių (tiek elnių yra kinkinyje) ir vis tiek gausite vos daugiau nei toną. Net jeigu būsime labai dosnūs ir sutiksime, kad Kalėdų Senelio elniai yra labai stiprūs ir galėtų patempti dešimt kartų sunkesnį krovinį, vis tiek tektų konstatuoti, kad tokioms rogėms patempti reiktų maždaug 214 tūkst. elnių! Tokio dydžio kinkinys tiesiog negalėtų likti nematomas. Jį nesunkiai pastebėtume tiek nuo žemės, tiek kosmoso palydovais.

Ar Kalėdų Senelio rogės paklūsta fizikos dėsniams?


Niutonas yra vienas žinomiausių mokslininkų istorijoje visai neatsitiktinai. Didžiausias jo nuopelnas – mechanikos dėsnių aprašymas. Jie tokie tikslūs, kad tokius inžinerinius stebuklus, kaip zondo nutupdymas ant kometos, fizikai atlieka vadovaudamiesi niutoniškos fizikos principais. Ir galime nė neabejoti, kad Niutonas tikrai netikėtų, kad Kalėdų Senelio rogės iš viso galėtų pajudėti. Tam, kad, 353 000 tonų daiktas judėtų 1000 km/val. greičiu, reikėtų tiesiog neįsivaizduojamo kiekio energijos. Be to, judėdami per atmosferą elniai turėtų jos sugerti 14,3 kvintilijonus (!) džaulių. Tai atrodo neįmanoma užduotis. Visas ekipažas tiesiog sudegtų per 4,26 tūkstantąsias sekundės. Kitaip tariant, jeigu Senelio rogės kokiu nors būdu ir pakiltų į orą, jos taip ir nenusileistų. Visa ta leidžia daryti labai pagrįstą išvadą, kad visa Kalėdų Senelio legenda yra neįmanoma fiziškai!

Kas tuomet atneša mums visas tas dovanas? Tikėtina, kad tai daro jūsų artimieji! Jeigu norite juos nudžiuginti patys, dovanų idėjų galite ieškoti čia.