„Tele2“ ekspertai komentuoja, kad išmanieji laikrodžiai yra labai paklausi prekė. Anot jų, tokius laikrodžius perka visi žmonės, kurie domisi sveikatingumo klausimais.

Išmanieji laikrodžiai turi šias funkcijas:

  • Seka kūno riebalų procentą (BIA) arba skeleto raumenų svorio įžvalgas. BIA jutiklis beveik 98 proc. tikslumu nustato riebalų ir skeleto mases, medžiagų apykaitos greitį, kūno vandens kiekį. Pagal tai galima reguliuoti savo mitybos režimą ir fizinio aktyvumo krūvį;
  • Laikrodis skaičiuoja žingsnius, kalorijas, net ir treniruočių režimą. Pavyzdžiui, jis atpažįsta daugiau nei 90 pratimų;
  • Išmanus laikrodis realiuoju laiku matuoja širdies režimą, pulsą bei nustato sutrikimus. Tai reiškia, kad laikrodis atlieka elektrokardiogramą ramybės būsenoje ir sportuojant. Tokiu būdu galite nuolat stebėti savo širdies ritmą ir kraujospūdį;
Asociatyvioji nuotr.
  • Laikrodis seka miego režimą, miego trukmę, prabudimus ir pagal tai atlieka miego kokybės analizę;
  • Laikrodyje įgalinta SpO2 funkcija, kuri nustato deguonies kiekį kraujyje.

„Prekiaujame „Samsung Galaxy Watch“, „Huawei Watch GT“, „Garmin Fenix“, „Xiaomi išmaniaisiais laikrodžiais, kurie matuoja žingsnius, seka ir rekomenduoja sporto treniruotes, matuoja širdies ritmą ir pulsą, seka miego režimą, turi SpO2 funkciją, nustatančią deguonies kiekį kraujyje.

Išskirtinai gamintojo „Android“ laikrodžiuose įgalintas BIA jutiklis, parodantis riebalų ir skeleto masę, medžiagų apykaitos greitį, kūno vandens kiekį“, – teigia ekspertai.

Pasak jų, visi laikrodžiai gali būti naudojami laisvalaikiui – juose galima matyti žinutes, klausyti muzikos, sekti savo sveikatos duomenis.

„Visiems, kurie daug sportuoja ir mėgsta aktyvų sportą lauke (bėgimą, irklavimą, kopimą į kalnus, plaukimą, slidinėjimą ir pan.) rekomenduojame rinktis „Huawei Watch GT“ išmaniuosius laikrodžius, kuriuose įgalinta daugiau nei 100 šių sporto šakų treniruočių“, – pataria specialistai.

Asociatyvioji nuotr.

Priklausomai nuo dizaino, dydžio, medžiagos, baterijos dydžio ir iš ko pagaminta, išmaniųjų laikrodžių kainos svyruoja nuo 200 iki 520 eurų.

Kyla klausimas, ar išmanieji laikrodžiai iš tiesų gali tiksliai parodyti žmogaus sveikatos rodiklius. Ką apie tai mano gydytojai?

Gydytojas kardiologas Andrius Berūkštis teigia, kad šiuo metu yra labai daug įvairių laikrodžių ir išmaniųjų prietaisų, kurie gali matuoti skirtingus organizmo parametrus.

„Šių prietaisų gaunami duomenis remiasi skirtingais algoritmais. Todėl jeigu norėtume būti tikslūs – reikėtų kalbėti apie konkretų aparatą ir jo funkcijas. Vieni išmanieji prietaisai gali parodyti tikslesnius duomenis už kitus“, – teigia A. Berūkštis.

Vis dėlto, anot jo, šios naujovės teikia naudą jau dabar, o tobulėjant sensoriams ir algoritmams nauda bus dar didesnė.

Andrius Berūkštis

„Kai kurie išmanieji laikrodžiai jau dabar geba atpažinti nesudėtingus ritmo sutrikimus, sekti širdies susitraukimų dažnį, o iš išvestinių parametrų galime įtarti ir subtilesnius būklės pasikeitimus ar ligas.

Manau, kad tai ka matome šiandien tik pradžia, šios srities ateitis priklauso dirbtiniam intelektui, o potencialo čia yra labai daug“, – pabrėžia A. Berūkštis.