Ką įvertinti stebint ir matuojant interneto greitį?

Pamatuoti kompiuterio interneto greitį – komplikuotesnis uždavinys, nei galėtų pasirodyti iš pradžių. Čia toli gražu neužtenka tiesiog įsijungti kokį nors įrankį ir paspausti vieną mygtuką. Jo pateikiama informacija gal ir naudinga, bet ne pilna. Stebint tinklo sveikatą reikėtų įvertinti daugiau faktorių. Tarkime, labai svarbus ryšio stabilumas. Tai kas, kad dabar jis siekia 100 Mbps, jeigu greitis nuolat svyruoja ir dažnai nukrenta iki 30 Mbps. Taip pat reikšmingas ir bandwidth (pralaidumas). Vienas modemas turi ribotą galią, tad kuo daugiau prietaisų prie jo jungiasi, tuo mažesnis greitis. Jeigu gyvenate vieni ir vienu metu prie Wi-Fi jungiate vos du ar tris išmanius daiktus, tikrai nesusidursite su tomis problemomis, kurias greičiausiai patirtų lygiai tokį patį interneto planą ir modemą turinti penkių asmenų šeima. Kitaip tariant, atliekant interneto greičio auditą, labai svarbu žinoti, ką būtent matuoti.

Įprastų interneto greičio matuoklių problema

Daugumos internete prieinamų greičio matavimo įrankių didžiausia problema ta, kad jie analizuoja palyginti labai nedidelę duomenų imtį. Tinkama analogija – nuotraukos padarymas. Įsivaizduokite, kad nupaveiksluojate kokį nors kraštovaizdžio plotą. Vaizdas tarsi ir objektyvus, bet tuo pačiu ir labai nepilnas, mat užfiksuoti objektai ir aplinka nėra statiški. Ji nuolat keičiasi, mainosi. Lygiai taip pat ir duomenys nuolat keliauja iš ir į jūsų Mac kompiuterį nuolat besimainančiais interneto dirvonais. Pamatuoti vidutinį šių kelionių greitį galima tik su įrankiais, kurie geba stebėti, kaip jūsų kompiuteris bendrauja su vienu ar kitu serveriu. Kitaip tariant, per kiek laiko Mac kompiuteris išsiunčia užklausą į serverį ir po to gauna atsakymą iš jo. Atsakymą jūs galite gauti arba įrašę atitinkamą komandą į macOS command-line, arba naudodami Speedtest.net bei panašius įrankius.

Kaip stebėti Mac interneto kokybę?

Neretai vartotojams tenka stebėti ne tiek interneto greitį, kiek jo kokybę. Dažniau pasitaiko ne lėto, o nuolat dingstančio ryšio problema. Įsivaizduokite, kad tiesiog kažką veikiate internete, o tada šis iš pradžių sulėtėja, o tada visai pradingsta. Tai labai dažnai pasitaikanti problema, kuri siaubingai erzina ir netgi varo į neviltį. Jeigu norite kartą ir visiems laikams pašalinti šią problemą, iš pradžių turite aiškiai identifikuoti priežastis. O tam reikia maksimaliai daug informacijos. Čia jums labai pravers du pagrindiniai įrankiai. Pirmasis iš jų – Activity Monitor. Jo siųstis nereikia – įrankis yra kiekviename Mac kompiuteryje. Atsidarykite Applications meniu, o tada – Utilities ir spustelėkite Activity Monitor ikoną. Programos lange pasirinkite skiltį Network. Tiesiog palikite ją veikiančią. Sistema analizuos ryšio kokybę. Dienos pabaigoje turėsite labai išsamią diagramą, kurioje labai lengva pastebėti anomalijas. Panašiai veikia ir mokamas įrankis PeakHour, bet informaciją šis pateikia dar suprantamiau ir išsamiau.

Kaip stebėti Mac interneto greitį?

Interneto greičio savo Mac kompiuteryje nuolat stebėti nereikia, bet profilaktiškai tai padaryti kartą ar du per mėnesį – labai naudinga. Ką jau kalbėti apie atvejus, kai internetas tiesiog stringa – greitas testas tokiu atveju gali padėti suprasti, kur slypi problema. Pradėkite pasirinkdami tinkamą įrankį. Vienas patikimiausių – Speedtest. Ši programėlė matuoja delsą bei duomenų parsisiuntimo bei išsiuntimo greičius. Jeigu norėsite, visada galėsite įsigyti ir papildomų duomenų su gerokai daugiau informacijos. Jeigu norite apsieiti be trečiosios šalies įrankio, tai irgi įmanoma. Jums tereikia savo Mac duoti tiesioginę komandą. Tik neišsigąskite – tai gerokai lengviau, nei gali pasirodyti iš pradžių. Atsidarykite kompiuteryje esančią, bet, ko gero, labai retai jūsų įjungiamą programėlę pavadinimu Terminal. Pasirodžiusiame lange pamatysite sunkiai suprantamą tekstą, į kurį kreipti dėmesio jums nereikia. Tiesiog surinkite tekstą „networkQuality“ ir paspauskite mygtuką „Enter“. Lange pasirodys tekstai Current download capacity ir Current upload capacity su nuolat besikeičiančiais skaičiais.

Kaip savo Mac spręsti ryšio problemas?

Jeigu stebėdami ir analizuodami savo interneto ryšio kokybę pastebėjote problemų, pabandykite vieną iš kelių paprastų metodų. Iš pradžių įsitikinkite, ar problemos nekelia pats Mac kompiuteris. Atsidarykite System Preferences, o tada pasirinkite Network. Čia pamatysite jums prieinamus interneto ryšio būdus. Šalia Wi-Fi simbolio turėtumėte matyti žalią taškelį. Jeigu matote raudoną, iš pradžių Wi-Fi kompiuteryje išjunkite ir vėl įjunkite, arba tiesiog perkraukite patį Mac kompiuterį. Kitas paprastas metodas – atsijungti nuo savo modemo, o tada vėl pabandyti prisijungti. Jeigu ir tai nesuveikia, perkraukite pastarąjį. Taip, šis triukas visiems iki skausmo pažįstamas, bet jo pamiršti tikrai nereikėtų – jis toks garsus dėl to, kad labai dažnai suveikia. Jeigu nė vienas iš šių metodų neveikia, o bėdos su internetu jau tapo jūsų kasdienybe, atsakymai gali būti tik du. Pirmasis (labai menkai tikėtinas) – jūsų Mac kompiuteris yra patyręs rimtesnį gedimą. Antrasis – metas keisti interneto tiekėją. Pageidautina į tokį, kuris gali užtikrinti padorią ryšio aprėptį.