Pastaraisiais mėnesiais „Nvidia“, AMD, ir „Intel“ pristatė naujausius komponentus, tačiau jie liūdina –naujausi procesoriai ar vaizdo plokštės kainuoja „kosminius“ pinigus. Pvz., aukščiausios spartos „Nvidia“ ir AMD vaizdo plokščių kainos Lietuvoje prasideda ties maždaug 1000 eurų, o už naujausio procesoriaus, operatyviosios DDR5 atminties ir pagrindinės plokštės komplektą gali tekti pakloti apie 600 eurų. O kur dar kietasis diskas, korpusas ir visi kiti priedai.

Tačiau geriausios vertės pasiūlymai šiuo metu yra tarp praėjusios kartos komponentų – gaunamos spartos ir kainos santykis čia neaplenkiamas. Dar ir antrinė rinka užversta naudotais komponentais, kurių nebereikia kriptovaliutų kasėjams, tuo irgi galima pasinaudoti.

Tačiau ar Lietuvoje būtų įmanoma surinkti žaidimų kompiuterį už 500 eurų vien iš naujų komponentų? Žaidimai savaime reiškia, kad reikia aukštesnių parametrų: daugiau kompiuterio skaičiuojamosios galios ir našesnių komponentų. Tokiu kompiuteriu būtų galima ir dirbti, ir mokytis.

Pagrindinis komponentas, kuris nulems žaidimų kompiuterio spartą, yra vaizdo plokštė – ji reikš, kiek kadrų per sekundę žaidėjas gaus iš norimo žaidimo, kokios ekrano raiškos (rezoliucijos) ir grafikos detalumo nustatymus jis galės pasirinkti.

Kuomet kriptovaliutų kasimas buvo pelningas, susirasti rinkoje ir naują, ir naudotą vaizdo plokštę būdavo misija neįmanoma – tekdavo arba smarkiai permokėti, arba spjauti į žaidimų kompiuterius ir rinktis žaidimų konsolę, kurių irgi trūko.

Dabar jau net ir naujų vaizdo plokščių kainos Lietuvoje prasideda nuo 40-ies eurų. Tiesa žaidėjams tokių plokščių reikėtų vengti – jos žaidimų „nepaveš“. Biudžetinės vaizdo plokštės žaidimams prasideda nuo maždaug 170-ies eurų.

Bet apie viską nuo pradžių – vaizdo plokštę reikės į kažką įdėti, o tam teks susirinkti visą kompiuterio platformą.

Ar įmonoma kompiuterį surinkti iš naujų komponentų už 500 eurų? Mums pavyko – komponentų lentelę rasite publikacijos apačioje.

Procesorius su pagrindine plokšte – ne vieta „išsiplėsti“ mažame biudžete

Daugiausia taupyti renkant biudžetinį kompiuterį tenka perkant procesorių. Taip, daugiau branduolių ir didesni dažniai traukia akį, tačiau žaidėjui tai nepridės daugiau kadrų per sekundę, neturint galingos vaizdo plokštės. Turint ribotą biudžetą, geriau atliekamus eurus nukreipti į vaizdo plokštę – juk rūpi kuo daugiau kadrų per sekundę (FPS) už turimą biudžetą.

Šiuo metu ir AMD, ir „Intel“ stovyklos siūlo galimybę įgyti biudžetinį procesoriaus ir pagrindinės plokštės derinį gana pigiai, o siūloma sparta yra gana gera.

AMD pusėje bene pigiausios modernios praėjusios kartos pagrindinės plokštės su A520 lustų rinkiniu kainuoja nuo 63 eurų, pvz., „Gigabyte A520M H“. Tokios leis AMD procesoriui veikti baziniais parametrais, tačiau neleis jo spartinti. Norint turėti galimybę AMD procesorių spartinti, reikėtų rinktis ne A520, bet B550 lustų rinkinį, tik jie kiek brangesni, pvz., „Biostar B550MH Ver. 6.0“ už 76 eurus. Kai kada tai būna verta, mat daliai vaizdo plokščių yra svarbi naujesnė PCIE 4.0 sąsaja, kurią palaiko būtent šis lustų rinkinys.

Pigiausios plokštės dažniausiai yra mažesnio „Micro-ATX“ formato, jų funkcionalumas bazinis, telpa tik du operatyviosios atminties moduliai, vienas M.2 kietasis diskas, jokių įmantrių savybių ar kokybiško garso iš jos tikėtis nevertėtų, tačiau pagrindinę funkciją jos atlieka.

Jei reikia daugiau įvairių įvesties lizdų ar funkcijų, galima pasidairyti ir kitų B550 ar senesnių B450, ar netgi dar labiau pagyvenusių B350 pagrindinių plokščių, jų kainos šiuo metu patrauklios, jų galima atrasti pigiau nei už 100 eurų, tik pasiūla ribota, kainos irgi svyruojančios.

Tik atsargiai – ieškant pigiausios pagrindinės plokštės, gali kilti problema: pvz., į senesnę B450 plokštę norint montuoti naujesnį procesorių, gali būti būtinas plokštės BIOS atnaujinimas. Pigiausiose plokštėse tai nepavyks be įdėto veikiančio procesoriaus. Atsargiai rinkitės ir įsitikinkite, ar pagrindinė plokštė palaikys procesorių, ar, kitu atveju, galite pasiskolinti procesorių BIOS atnaujinimui. Jei dalis renkatės iš vieno pardavėjo, jie dažnai siūlo ir kompiuterio surinkimo paslaugą, arba BIOS gali atnaujinti už papildomą mokestį.

Seniausias parduodamas AMD procesorius, kurį dar verta svarstyti „įsodinti“ žaidimams – „AMD Ryzen 5 3600“, jis parduodamas už 92 eurus. Jis išėjęs prieš kelerius metus, nuo tada praėjusios jau kelios kartos, tačiau turi šešis branduolius, kurių iki šiol pakanka, ir pakaks artimoje ateityje. Tik yra ir kiek naujesnis, nedaug lėtesnis „Ryzen 5 4500“, jo kaina mažesnė – svyruoja apie 80 eurų. Dar pigesnių kompromisų dairytis nebeverta, kadangi atsirandantys spartos praradimai neatpirks kelių sutaupytų eurų.

Optimaliausias būtų praėjusios kartos „Ryzen 5 5600“, jį galima dar paspartinti. Tik jis pastaruoju metu šis procesorius pabrango – jei anksčiau kainavo apie 120 eurų, dabar šis procesorius kainuoja nuo 144 eurų. Pasekite „Ryzen 5 5600“ kainas – galbūt jos vėl mažės, bet šiuo metu toks procesorius kiek per brangus 500 eurų kainuojančiam kompiuteriui.

Tad mūsų pasirinkimas – už 101 eurą dar galima atrasti kiek silpnesnį praėjusios kartos „Ryzen 5 5500“, jo taipogi pakaks renkamam kompiuteriui, ir jis bus spartesnis nei „3600“ ar „4500“, silpnesnis nei „5600“. Tik senesnei plokštei, kaip minėjome, reikės atnaujinti BIOS.
Praėjusios kartos AMD Ryzen 5 5000 serijos procesorius šiuo metu kainuoja ir 100 eurų

Gera žinia, kad paminėti AMD procesoriai dėžutėje turi ir aušintuvus, ir jų pakanka biudžetiniams poreikiams – nereikės papildomai išleisti. Atsargiai, Lietuvos pardavėjai kartais siūlo ir OEM procesorių versijas be dėžutės, kiek pigiau, tačiau nebūna pridėto aušintuvo – aušintuvo vertė kainos skirtumą atperka, įsitikinkite, kad perkate su juo.

Norint naujo „Intel“ procesoriaus, pasirinkimai labiau riboti.

Bene „labiausiai biudžetinė pora“ būtų maždaug 105 eurus kainuojantis „Intel Core i3-12100F“ su pigiausia B660 pagrindine plokšte, tik jų kainos prasideda ties maždaug 100 eurų. Bet toks procesorius turi tik 4 branduolius ir ilgainiui nusileistų 6 branduolius turinčioms AMD alternatyvoms, ypač jei žaidžiant dar norima ir transliuoti vaizdą. Daugiau branduolių turintis „Intel i5-12400F“ vis dar yra per brangus, kadangi jo kaina prasideda nuo 170 eurų.

Protingas žingsnis būtų naudotą platformą susirasti skelbimuose – dažnai naudoti senesni kompiuteriai parduodami pigiau, nei nauji komponentai. Juos parduoda ir įmonės, suteikiančios garantiją nuo mėnesio iki kelių.

Operatyvioji atmintis pigi: reikia 16GB – į ką atsižvelgti?

16 GB operatyviosios atminties (RAM) vis dar pakanka žaidžiant daugumą žaidimų 2023 metais. O RAM kainos, ypač praėjusios DDR4 kartos, šiuo metu itin žemos.

Dėl mažo biudžeto neverta ieškoti didesnio gigabaitų kiekio ar geresnių specifikacijų, tačiau svarbu įsitikinti, kad RAM modulių dažnis būtų bent 3000MT, dar geriau 3200MT. Kadangi pagrindinis biudžetinio kompiuterio „butelio kaklelis“ bus vaizdo plokštė, už spartų DDR4 mokėti neverta.

Lietuvoje DDR4 16 GB operatyviosios atminties dviejų modulių komplektas kainuoja apie 45 Eur, pvz., „Kingston FURY Beast KIT DDR4 16GB PC 3200 CL16“.
Kompiuterio surinkimas - įdomus hobis

Renkantis RAM, svarbu rinktis du modulius po 8 GB, o ne vieną 16GB – tai užtikrins didesnį atminties pralaidumą ir didesnę spartą. Pirkdami įsitikinkite, ar atmintis tikrai skirta stacionariajam kompiuteriui, o ne nešiojamajam.

Už panašią kainą parduodami ir „pliki“ moduliai, ir moduliai turintys metalinius aušintuvus – verčiau rinktis pastaruosius.

Kietasis diskas – laikas pamiršti mechaninius

Nors mechaniniai kietieji diskai siūlo didesnę talpą, šiuo metu SSD diskai, įskaitant spartesnius M.2 formato, yra gerokai atpigę ir yra kartais spartesni.

„Kingston NV2, SSD, 500 GB“ tekainuoja 35 eurus, „ADATA Swordfish 500GB“ – 33 eurus. Dvigubai didesnis 1 terabaito „Kingston NV2 M.2 NVMe SSD 1TB“ siūlomas nuo 57 eurų, ir yra racionalesnis pasirinkimas. Bet taupydami biudžetą didesnio disko į siūlomą galutinę lentelę netraukiame.
M.2 formato diskai ir spartesni, ir užima mažiau vietos

Renkantis M.2 diską 1 terabaitas šiuo metu yra aukso viduriukas kainos ir talpos prasme, didesni diskai vėl kiek pabrangsta, vertinant eurais už terabaitą.

Neverta rinktis ir įprasto SSD disku, turinčio SATA jungtį – ji gerokai apribos turimą disko spartą, o kainos yra praktiškai vienodos.

Korpusas – kuo pigesnis

Korpusas yra komponentas, kuris praktiškai nė kiek nenulems kompiuterio spartos. Tai labiau estetinis pasirinkimas, ir, žinoma, kokybiškesnis korpusas „palengvins gyvenimą“ renkant ar atnaujinant kompiuterį, kadangi bus patogiau išvedžioti laidus, surinkti komponentus, o ir pats korpusas bus kokybiškesnis

Šiuo atveju į biudžetą įsispraudžia „Deepcool Matrexx 30 mATX Mini Tower Black“, kuris naujas tekainuoja 33 eurus. Bet galbūt garaže kur mėtosi pamiršta seno kompiuterio dėžė, kurią galima prikelti antram gyvenimui?

Maitinimo šaltinis – pigiau gali būti rizikinga

Maitinimo šaltinis, vadinamasis PSU, yra reikšmingas komponentas – šis nekokybiškas keičia 230 V (AC) kintamąją įtampą į kompiuteriui reikalingą 3,3, 5 ir 12 voltų nuoklatinę (DC) įtampą. Šis komponentas, jei veikia netinkamai, gali sugadinti kitus įrenginius ar nulemti nestabilią kompiuterio veiklą.

Mūsų konfigūracijai pakaktų ir 400 vatų pigaus maitinimo šaltinio, tačiau įvertinant, kad grafikos plokščių ir procesorių apetitas galiai pastaruoju metu vien auga, vertėtų pasvarstyti apie galingesnį, kuris atitiktų ir ateities atnaujinimo poreikius. be to, turimas papildomos galios resurso rezervas leis maitinimo šaltiniui veikti efektyviau.

Nebloga pagalba renkantis kokybišką PSU – šis sąrašas, kuriame ekspertai palygina PSU pagal juose naudojamus komponentus, ir įvertina skalėje nuo A iki F. F įvertinami tie PSU, kurių vertėtų vengti. Geriausia, jei maitinimo šaltinis įvertintas bent C įverčiu.
Kompiuterio surinkimas - įdomus hobis

Pigiausių Lietuvoje parduodamų PSU šiame sąraše dažnai netgi nėra, sudėtinga nuspėti, kiek jie galėtų būti kokybiški.

Į renkamą 500 eurų kompiuterį pasirinkome gerų atsiliepimų sulaukusį „Thermaltake Smart“ 500W bloką, kuris Lietuvoje kainuoja apie 50 eurų, o amazon.de svetainėje – 40 Eurų straipsnio rašymo metu. Galima bandyti rizikuoti perkant pigesnį PSU bloką, bet LOGIN.LT vadovaujasi požiūriu, kad saugumas pirmiausia.

Pagrindinis komponentas – vaizdo plokštė

Deja, biudžetiniame kompiuteryje didelę sąnaudų dalį sudaro pagrindinė platforma, o vaizdo plokštę tenka rinktis už tai, „kas liko“.

Bet prieš metus dvejus iki šio etapo, ko gero, būtume apskritai nepriėję – būtų tekę tenkintis nebent integruota grafika. O dabar atliko beveik 200 eurų nuo visos veikiančios ir naujos kompiuterio platformos!

Jei turite daugiau nei 500 eurų, gera žinia – nieko nereikėtų keisti iš ankstesnių etapų, o papildomą šimtinę tiesiog galima pridėti vaizdo plokštei, kad žaidimų kompiuterio sparta gerokai išaugtų.

Žaidimams vaizdo plokštės, naujos, Lietuvoje prasideda nuo maždaug 170-ies eurų, kadangi pigesnės tiesiog yra per „silpnos“, ir labiau tarnautų kaip vaizdo išvestys kompiuteriui.

170 eurų nenupirktų „stebuklo“, tačiau tai vis tiek būtų pradinio lygmens vaizdo plokštė, kuri tiks žaidimams 1080p rezoliucijoje.

Už maždaug 150 eurų kainą dar kai kuriose parduotuvėse galima atrasti seną „Radeon RX 580 8 GB“, kuri yra spartesnė už kiek brangesnę ir naujesnę „Radeon RX 6400“. Tačiau panašu, kad prekyboje telikę paskutiniai modeliai, ir šis pasirinkimas nyksta. „RX 6400“ teturi keturis gigabaitus, kainuoja nuo 160 eurų, ir galėtų būti laikoma „minimumu“ žaidimų kompiuteriui.

Lietuvoje pigiau nei už 200 eurų galima nupirkti „AMD Radeon RX 6500 XT“ modelį su 4 gigabaitais video atminties, ji būtų spartesnis pasirinkimas. Apžvalgininkai šią plokštę yra supeikę, kadangi išleista ji nebuvo optimalus pasirinkimas dėl per menkos spartos už sumokamą kainą ir turimų technologinių ypatybių, neleidžiančių sparčiai veikti kai kuriose platformose be PCIE 4.0 palaikymo. Jei jūsų pagrindinė plokštė nepalaiko PCIE 4.0, o to nepalaiko A520 plokštės, prasmingesni gali būti kiti vaizdo plokščių pasirinkimai.

„Nvidia“ stovykloje „minimumas“ būtų „Geforce GTX 1650“, kurios taipogi turi 4 GB vaizdo operatyviosios atminties (VRAM), o kaina – nuo 165 eurų.
GTX 1650 vaizdo plokštė – biudžetinis pasirinkimas iki 200 eurų

Daugiau prasmingų pasirinkimų iki 200 eurų kaip ir nėra. Tačiau ir paminėtos vaizdo plokštės jau leis žaisti naujausius žaidimus žemais ar kartais ir vidutiniais vaizdo kokybės nustatymais. Vėlgi, skelbimuose galima rasti tikrai geresnių naudotų pasiūlymų.

O jei turite papildomą šimtinę?

Optimalesnis vaizdo plokštės sprendimas Lietuvoje būtų „NVidia GeForce GTX 1660 Super“ modelis, kurio kaina prasideda nuo 260 eurų.

Deja, vidutinio lygmens vaizdo plokštės vis dar kainuoja daugiau nei 300 eurų.

Jei biudžetas gali padidėti šimtu eurų, LOGIN.LT rekomenduotų rinktis „AMD Radeon RX 6600 XT“, kurį Lietuvoje jau galima atrasti už pigiau nei 300 eurų – žaidimų kompiuteris taptų bene dvigubai spartesnis, nei įvardytas „minimumas“. Panašiai kainuoja ir kiek spartesnė „RX 6650 XT“ modelis.

Tolesnis spartos laiptelis būtų „Radeon RX 6600 XT“/ „Radeon RX 6650 XT“, ar kiek spartesnė „GeForce RTX 3060“, kuri leistų išbandyti ir naujos technologijos „Ray Tracing“ žaidimus (svarbu pasirinkti 12 GB modelį). Tokios vaizdo plokštės jau leistų žaisti daugumą modernių žaidimų, kad ir su pakoreguotais grafikos nustatymais.
Bene optimaliausias kainos ir kokybės prasme – iki 400 eurų kainuojanti RTX 3060 12 GB

Kainos svyruoja nuolat, todėl verta kainų palyginimo portaluose jas stebėti norimus komponentus, kada jiems pritaikomos akcijos. Taipogi, neretai pigiau vaizdo plokštę galima užsisakyti iš „Amazon.de“. O skelbimų portaluose vaizdo plokštes išparduoda buvę kriptovaliutų kasėjai.

500 eurų kompiuteris

Kaip bebūtų, 500 eurų šiandieną jau nuperka naują kompiuterį žaidimams, kuriuo galima žaisti ir naujausius žaidimus. Jis, tiesa, neprilygs panašios kainos naujausių žaidimų konsolių spartai ir optimizavimui – vaizdo kokybė, tikėtina, bus prastesnė. Visgi, netgi vienas reikliausių žaidimų „Cyberpunk 2077“ su tokiu kompiuteriu veiks, kad ir žemesniais grafikos nustatymais.

Tokį kompiuterį tereikėtų pačiam susirinkti, ar, kartais už papildomą mokestį, tą patikėti pardavėjui. Žinoma, papildomai kainuos vaizduoklis, klaviatūra, pelė, ar kiti reikalingi priedai.

Kas keistųsi kompiuteryje už 700 eurų?

Jei kompiuteris renkamas kiek brangesnis, visų pirma reikėtų bent iki vieno terabaito prasiplėsti kietojo disko talpą (alternatyva lentelėje pažymėta).

Likusią pinigų sumą galima skirti vien vaizdo plokštės pagerinimui. Renkantis vaizdo plokšę ne už 200, o už 380 eurų, aukso viduriukas būtų „GeForce RTX 3060 12GB“. Pvz., tokia plokštė 377,7 eurų šiuo metu kainuoja „Senukuose“.

700 eurų žaidimų kompiuteris, bent jau teorine sparta galėtų netgi pranokti esamas naujausias konsoles „XBOX Series X“, ar „PlayStation 5“, tik žinoma, žaidimų gamintojai savo produktus konsolėms optimizuoja geriau. Tačiau stalinis kompiuteris yra modulinis – tai reiškia, kad ilgainiui jį galima naujinti, komponentus keisti.
World of Warcraft žaidimas

Dar vienas patarimas – rinkdami kompiuterį naudokites de.pcpartpicker.com svetaine, ji gali būti geriausias draugas. Čia galima pasitikrinti, jei tarp pasirinktų komponentų egzistuoja kokių nesuderinamumų. Be to, galėsite palyginti, ar atitinka jūsų Lietuvoje mokamos kainos tas, kurios yra Vokietijoje. Galbūt iš ten galėsite užsisakyti pigiau ir sutaupyti.

Galbūt radote geresnių derinių, ar mažesnių kainų pasiūlymų – dalinkitės komentaruose.