Pagal pasiektą susitarimą, „Epic Games“ 275 mln, dolerių sumokės JAV Vyriausybei, kad būtų baigtas ginčas už Vaikų privatumo internete apsaugos įstatymo pažeidimus. Mat įmonė rinko jaunesnių nei 13 metų vaikų asmeninę informaciją be tėvų sutikimo. Tai didžiausia bauda, kurią kada nors Federalinė prekybos komisija (FTC) skyrė už tokį pažeidimą.

Dar 245 milijonus dolerių „Epic Games“ sutiko sumokėti antrajame ginče, jie bus grąžinti vartotojams, kurie nukentėjo dėl žaidimo dizainų pasirinkimų, kurie, anot FTC, buvo apgaulingi ir privedę prie neplanuotų pirkimų. Toks susitarimas taipogi yra didžiausia administracinė bauda FTC istorijoje, rašo CNN.

Pati įmonė „Epic Games“ savo tinklaraščio įraše aiškina, kad susitarimas atspindi evoliuciją, kaip žaidimų versle taikomi JAV įstatymai.

„Nė vienas kūrėjas nekuria žaidimo, norėdamas taip baigti. Sutikome su šiuo susitarimu, nes norime, kad „Epic“ būtų vartotojų apsaugos priešakyje ir suteiktų geriausią patirtį mūsų žaidėjams“, – rašė įmonė.

FTC pirmininkė Lina Khan paaiškina, kad susitarimas atspindi agentūros didesnį dėmesį vartotojų privatumui ir vadinamiesiems verslo „tamsiesiems modeliams“, kuomet įvairiais apgaulingais dizaino elementais siekiama pastūmėti vartotojus atlikti norima veiksmą.

„Visuomenės, ypač vaikų, apsauga internete nuo privatumo pažeidimų ir tamsiųjų modelių yra vienas iš svarbiausių komisijos prioritetų, o šie įpareigojantys veiksmai aiškiai parodo įmonėms, kad FTC imasi griežtų veiksmų prieš tokią neteisėtą veiklą“, – teigiama L. Khan pranešime.

Skunde, kurį gavo FTC, buvo teigiama, kad „Epic Games“ leido vaikams itin paprastai įsigyti virtualius žaidimų objektus vieno paspaudimu be tėvų leidimo, dėl to „Epic“ gavo daugiau nei milijoną tėvų skundų dėl nepageidaujamai nuskaitytų pinigų.

FTC taip pat vertino, kad „Epic“ apsunkimo pirkinių atšaukimą, kadangi šis pasirinkimas buvo paslėptas ekrano apačioje, o vartotojai turėjo ne tik paspausti mygtuką, bet dar ir palaikyti jį nuspaustą, kad užbaigtų atšaukimo procesą.