LOGIN.LT jau skelbė apie tai, kad žaidimų kūrėja Vilniuje pradėjo ugdyti jaunuosius žaidimų kūrėjus. Pirma programa skirta kokybės užtikrinimo specialistams ruošti. Tarptautinė „Wargaming Forge“ programa veikia nuo 2017 m., joje buvo vykdoma 31 skirtinga programa, o 90 proc. iš 220 „Wargaming Forge“ stažuotojų įsidarbino „Wargaming“.

V. Gridneva daugiau papasakojo, ko gali tikėtis prisijungiantys jauni specialistai, kokia kultūra egzistuoja šioje įmonėje.

„Mes veikiame keliose vietose: Vilnius, Lietuva, bus didžiausia, o taip pat Čekijoje, Kipre, Serbijoje. Mes esame ankstyvosios karjeros talentų programa, ir pavadinimas pats viską pasako. Iš esmės turime du tikslus: universitetų studentų įtraukimas ir samdymas, taip ką tik pabaigusiųjų, persikvalifikavusių profesionalų. O antras programos tikslas – ugdyti žaidimų rinkos bendruomenę“, – paaiškina „WG Forge“ programos vadovė V. Gridneva.
„Wargaming Forge“ programos vadovė Viktoriya Gridneva.

Ji patikina, kad Lietuvoje šaknis įleidžiantis „Wargaming“ nori burti bendruomenę, kurią domina žaidimų kūrimas, yra pasirengęs nemokamai dalintis sukauptomis žiniomis ir patirtimi, skatinti domėtis, ugdyti motyvaciją.

Antrus metus veikianti bendrovė Vilniuje ketina šiemet sudalyvauti karjeros dienų renginiuose.

Taipogi „Wargaming“ domisi galimybėmis bendradarbiauti iškart su trimis universitetais Lietuvoje – dalyvauti paskaitose, padėti ruošti programas, siūlyti temas bakalauro darbams, siūlyti mentorystės galimybes ir t.t.

„Mes taip pat paleidžiame visiškai naują, pirmą mūsų istorijoje mokymų kursą anglų kalba, skirtą kokybės užtikrinimui (angl. Quality Assurance). Žmonės gali tapti mūsų studentais ir gauti galimybę išmokti pagrindus tiesiai iš mūsų. Žinoma, sėkmingai pabaigę šį kursą taip pat gaus galimybę prisijungti prie mūsų ir įsidarbinti“, – pasakoja V. Gridneva.
Wargaming

Ji viliasi, kad programa leistų kasmet pasamdyti apie 100 žmonių visame pasaulyje, nemaža dalis jų būtų Vilniuje, tačiau tikslių skaičių bendrovė dar negali pasakyti.

„Tiksliai dar nežinome, bet ką žinome – Vilnius yra didžiausias mūsų biuras ir pagrindinis dėmesys bus sutelktas Vilniuje“, – paaiškino ji.

Būdas prisijungti: praktikantams moka atlyginimą

„WG Forge“ vadovė patikina, kad netgi be didelės reklamos, be oficialių pranešimų, galimybė prisijungti prie žaidimų kūrėjos Vilniuje jau sulaukė didelio susidomėjimo.

„Nebuvome nei agresyvūs, nei ryškūs, bet buvome nustebinti gautų paraiškų skaičiaus. Manėme, kad jų bus mažiau, bet iš tiesų jau pasamdėme nemažai praktikantų“, – sako ji.
„Wargaming“

Pradedantiesiems specialistams čia patekti yra du būdai – įmonė organizuoja tarptautines mokymų programas, kurios nemokamos. Kitas būdas – žiemą ir vasarą organizuojamos praktikos (stažuotės), kurių metu mokamas atlyginimas. V. Gridneva pateikė pavyzdį – vasarą į praktiką prisijungė du techniniai menininkai (angl. technical artist – specialistai, padedantys perkelti menininkų kūrinius ar idėjas į skaitmeninę erdvę).

Ko gali tikėtis pradedantysis specialistas „Wargaming“ įmonėje?

„Jei ateini kaip dalį ar visą laiką dirbantis praktikantas, pirmiausia, darbo valandos yra visada lanksčios – mes norime prisitaikyti prie studijų. Norime užtikrinti, kad studentai turėtų galimybę susidėlioti darbo ir gyvenimo balansą. Visos praktikos yra apmokamos ir jie gauna konkurencingą uždarbį, taip pat priedus, paskatinimus. Bet svarbiausia – jie labai tiesiogiai dirba su vadovais, kolegomis. Norime užtikrinti geras pamokas, o taip pat sukurti aplinką, kur jie galėtų klausti klausimus, daryti klaidas. Žinios yra viskas, ko mums reikia, kad būtume sėkmingi“, – tikina įmonės atstovė.
Wargaming biuras

V. Gridneva patikina, kad praktikantai gauna realias atsakomybes ir užduotis, ne tik galimybę mokytis, o bendrauti su kolegomis tenka tarptautinėje aplinkoje.

„Teorinė dalis yra pirma dalis – tai intensyvus mokymosi kursas, kuris sudaro apie trečdalį praktikos. Likę du trečdaliai yra praktinis darbas, kur galima iš tiesų paliesti produktus, su kuriais dirba „Wargaming“, ar tai būtų „World of Tanks“, ar „World of Warships“, – dėsto V. Gridneva.

Tarptautinėse mokymų programose „WG Forge“ dalyviai nemokamai gauna žinias iš įmonės mentorių, mokymai vyksta ir gyvai, įmonės biure, ir nuotoliu. Paprastai jie trunka iki 2 mėnesių, kartais 3 mėnesius, priklausomai nuo sudėtingumo.

„Kokybės užtikrinimo mokymai, į kuriuos dabar kviečiame iki rugsėjo 26 dienos, truks 2 mėnesius – pabaigus mokymus dalyviai atlieka projektinį darbą. Jie, remdamiesi įgytomis žiniomis, parengia didelį projektą ir pristato mūsų mentoriams, kurie peržiūri. Mokymų dalyviai gauna sertifikatus, kurie patvirtina įgytą patirtį ir grįžtamąjį ryšį. Po įvertinimų, geriausi studentai, kuriuos domina darbas, gauna pasiūlymą prisijungti“, – paaiškino V. Gridneva, pažymėjusi, kad prisijungti galima ir ne visai darbo dienai.
„Wargaming“

Kokybės užtikrinimo mokymams tikimasi atsirinkti 15-20 studentų, įmonė pasirengusi pasamdyti kad ir visus tinkamus.

Ką daro kokybės užtikrinimo specialistai?

„Jie labai glaudžiai dirba su inžinieriais ir žaidimo kūrėjais, ir jie užtikrina, kad inžinieriai nepridarytų klaidų. Tai nėra tik klaidų (angl. bugs) paieška. Kokybės užtikrinimo rolė dabar tapusi daug komplesiškesnė, tokie specialistai turi labai daug patirties kaip programuotojai, tad jie iš tiesų gali paveikti, kaip atrodo kodas. Tai ne tik kodo testavimas, bet jo keitimas. Kokybės užtikrinimas žaidimų industrijoje yra visai kitoks nei bankininkystėje ar kitoje srityje. Tie vyrukai sėdi kartu su menininkais, dizaineriais, inžinieriais“, – teigia V. Gridneva.

Planuojami ir kitų disciplinų mokymai, priklausomai nuo įmonės poreikių. Anksčiau įmonė mokė programavimo, 3D meno, vaizdo efektų kūrimo, žaidimų dizaino ir kitų sričių.

Apibūdino „Wargaming“ vidinę kultūrą: vertinamas noras mokytis ir savarankiškumas

Įmonei labai svarbu sudaryti tokią aplinką, kurioje nebijoma daryti klaidų, iš jų mokytis

„Mūsų kultūra – ji labai labai sutelkta į dalinimąsi žiniomis. Viskas sukasi apie žinių teikimą, grįžtamąjį ryšį. Tai panašu į mainus – mes kažką suteikiame jiems, jie tada mums. Taip mes tobulėjame ir tobulėjame. Tai tam tikra bendradarbiavimo forma“, – sako „Wargaming Forge“ programos vadovė.

Ji patikino, kad iš pradedančiųjų nesitikima „fantastiškų rezultatų“ – tikimasi, kad jie mokysis, o jiems parenkami mentoriai yra itin patyrę ekspertai.
Wargaming biuras

„Tai labai plokščia organizacija. Norime užtikrinti, kad žmonės patys galėtų spręsti, ką ir kaip jie daro. Mes tikrai norime žmonių, kurie yra išalkę žinių, kadangi žaidimų industrijoje, ir bet kurioje kitoje technologijų industrijoje viskas sukasi apie mokymąsi, mokymąsi ir mokymąsi visą laiką. O kitas dalykas – būti savininku ir autonomišku. Mes nesame mikro vadybos kultūra. Dirbame decentralizuotai, daug nuotolinio darbo, dėl to mūsų kolektyvas susideda iš išskirtinai šviesių žmonių“, – įsitikinusi V. Gridneva.

Tad įmonėje greitai pritaptų greitai prisitaikantys, greitai besimokantys žmonės, nebijantys prisiimti atsakomybės ir veikti savarankiškai.

„Svarbiausia – mes visi žaidėjai“, – patikino V. Gridneva.