Rusijai griežtinant viešosios ir internetinės erdvės kontrolę dalis šalies gyventojų sukasi į virtualius privačiuosius tinklus (angl. Virtual private network arba VPN), kurie padeda išvengti valdžios ribojimų. Tuo metu valdžia elgiasi priešingai – bando apriboti net ir VPN paslaugas.

„Roskomnadzor“ – Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba. Jau nuo 2019 m. buvo matyti didėjantis tarnybos noras limituoti VPN paslaugos tiekėjų autonomišką darbą.

„AtlasVPN“ viešųjų ryšių ekspertas Vilius Kardelis įžvelgia, kad nors VPN paslaugos Rusijoje dar yra legalios, tačiau daugelis VPN svetainių bei serverių jau yra blokuojami „Roskomnadzor“.

„Dar 2019 m. kovą ši tarnyba didžiausioms VPN kompanijoms išsiuntė prašymą, reikalaujantį paisyti Rusijos cenzūros įstatymų arba kitaip bus užblokuotos. Daugelis VPN kompanijų šio reikalavimo nepatenkino ir panaikino savo serverius Rusijoje <...> Vienintelė kompanija, sutikusi su reikalavimais buvo Rusijoje įsteigta kibernetinio saugumo įmonė „Kaspersky“. Nuo to laiko, kai kurie VPN serveriai yra blokuojami“, – pasakoja „AtlasVPN“ viešųjų ryšių ekspertas.

Sprendimą trauktis iš Rusijos priėmė „Surfshark“, motyvuodama tuo, kad šitaip stengiamasi neturėti finansinių įsipareigojimų Rusijai ir jos verslams, teikusiems serverių nuomos paslaugas.

Tuo pat metu dešimtimis kartų auga tokių paslaugų paklausa Rusijoje. Tiekėjai patikina, kad net ir blokuojant svetaines bei serverius, Rusijos vartotojai ras galimybių VPN pasiekti.

VPN įmonės traukiasi iš Rusijos, bet įveiktis ribojimus – įmanoma

Anot „AtlasVPN“ viešųjų ryšių specialisto Viliaus Kardelio, šalia solidarizacijos, vienas esminių principų, kodėl VPN paslaugas teikiančios įmonės traukiasi iš Rusijos yra susijęs su absoliutaus anonimiškumo užtikrinimu (angl. no-logs policy).

„Dėl „Roskomnadzor“ reikalavimų atsiranda didelė rizika, kad vartotojai, prisijungę prie serverio Rusijoje būtų sekami ir jų anonimiškumas nebūtų užtikrinamas“, – teigia V. Kardelis.

Tačiau rusiškų serverių išjungimas nereiškia to, kad VPN paslaugos yra neprieinamos Rusijoje gyvenantiems asmenims. Kaip teigia „Surfshark“ ryšių su visuomene departamento vadovė Gabrielė Račaitytė, vietinės cenzūros aparato ribojimus apeiti dar įmanoma.

„Svarbu pabrėžti, kad rusiškų serverių išjungimas neturi įtakos mūsų paslaugų prieinamumui Rusijos gyventojams. Jie ir toliau gali laisvai naudotis mūsų paslaugomis, prisijungiant prie kitų šalių serverių ir taip apeiti vietinės cenzūros aparato ribojimus“, – pasakoja „Surfshark“ ryšių su visuomene departamento vadovė.