Dvi valandas trukęs „Meta“ gedimas, kurį sukėlė techninė problema, paveikė šimtus tūkstančių naudotojų visame pasaulyje.

Pačiame gedimo įkarštyje, remiantis gedimų stebėjimo svetainės downdetector.com duomenimis, buvo gauta daugiau nei 550 000 pranešimų apie „Facebook“ ir apie 92 000 – apie „Instagram“ sutrikimus.

„Anksčiau šiandien dėl techninės problemos žmonėms buvo sunku naudotis kai kuriomis mūsų paslaugomis. Kuo greičiau išsprendėme šią problemą ir atsiprašome visų, kuriems ji turėjo įtakos, už patirtus nepatogumus“, – vakar socialiniame tinkle „X“ rašė „Meta“ atstovas Andy Stone'as, išsamiau neaiškindamas problemos.

Kaip praneša „Reuters“, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba stebėjo incidentą ir šiuo metu nežino apie jokią konkrečią kenkėjišką kibernetinę veiklą, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai.

Asociatyvi nuotrauka

„Meta“ taip pat neatsakė į „Reuters“ prašymą pateikti daugiau informacijos apie techninę problemą.

Vis dėlto, kaip rašo „Cybernews“, visuotinius „Facebook“, „Instagram“, „Messenger“ ir kitų „Meta“ paslaugų sutrikimus galėjo sukelti bandymas pažeisti saugumą.

Pasirodžius žiniai apie „Meta“ sutrikimus, atsakomybę už sutrikimus prisiėmė kelios programišių grupės. Kibernetinio saugumo bendrovės „Cyberint“ duomenimis, trys gerai žinomos hakerių grupės pareiškė, kad jos prisidėjo prie atakos. Tai „Skynet“, „Godzilla“ ir „Anonymous Sudan“.

Tačiau kibernetiniai nusikaltėliai dažnai prisiima nuopelnus už tokius sutrikimus, su kuriais jie neturi nieko bendra, kad padidintų savo suvokiamą svarbą.

Buvo įtarimų, kad problema galėjo būti platesnio masto, o „Meta“ nebuvo vienintelė nukentėjusi bendrovė, rašo 9to5mac.com.

Kibernetinio saugumo ekspertas Matthew Greenas portalui „The Hill“ teigė, kad sutrikimai, panašu, apėmė ne tik „Meta“. „Yra nemažai tarnybų, turinčių problemų su kai kuriomis savo sistemų dalimis, ypač su galimybe prisijungti prie svetainių“, – sakė M. Greenas. „Tai gali rodyti bendrą priežastį, pavyzdžiui, gedimą pagrindiniame debesijos paslaugų teikėjui.“

Asociatyvi nuotrauka

Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad sutriko visa „Meta“, o kitos platformos nepatyrė panašaus masto problemų, tai atrodo mažai tikėtina. Daug mažesnės problemos, apie kurias pranešta dėl kitų paslaugų, gali būti susijusios su pažeistais povandeniniais kabeliais Raudonojoje jūroje.

Dėl Raudonojoje jūroje esančių povandeninių kabelių pažeidimų sutrinka telekomunikacijų tinklų veikla, todėl paslaugų teikėjai priversti nukreipti net ketvirtadalį srauto tarp Azijos, Europos ir Artimųjų Rytų, įskaitant interneto srautą, rašo CNN.

Dėl šio peradresavimo būtų kilusi įtampa kitose interneto dalyse.

Panašu, kad labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra tas, kad iš esmės pasikartojo tai, kas nutiko 2021 metais – „Meta“ padarė klaidą. Tąkart ši klaida, kiek ironiškai, įvyko inžinieriams tikrinant tinklo pajėgumų prieinamumą. Visi požymiai rodo, kad įvyko dar viena tokio bendro pobūdžio vidaus klaida.