Daugiau nei 8 milijonai automobilių JAV buvo pažeidžiami. „Hyundai“ ir „Kia“ nemokamai išplatino programinės įrangos atnaujinimą, kuris padėtų geriau apsaugoti automobilius nuo vagysčių, kurias sukėlė vaizdo įrašai, platinami „TikTok'e“, pavadinti „Kia iššūkiu“ (angl. Kia challenge).

Pasak JAV Nacionalinės greitkelių eismo saugumo administracijos, dėl iššūkio „Kia Challenge“ įvyko šimtai automobilių vagysčių visoje šalyje, įskaitant mažiausiai 14 praneštų avarijų ir aštuonis žuvusius žmones, rašo theverge.com.

CNN papildo, kad draudimo bendrovės netgi atsisako šiuos automobilius drausti..

Vagys, žinomi kaip „Kia Boyz“, skelbdavo mokomuosius vaizdo įrašus apie tai, kaip apeiti transporto priemonių apsaugos sistemą naudojant tokius paprastus įrankius, pakakdavo USB laido.

Vagystes įvykdyti nesudėtinga dėl to, kad dauguma 2015-2019 m. išėjusių „Kia“ ir „Hyundai“ automobilių neturi elektroninių imobilizatorių, kuris neleistų užkurti automobilio. Ši funkcija yra standartinė daugumoje visų kitų tuo laikotarpiu išėjusių automobilių, paaiškina „The Verge“.

Pasipylus pranešimams apie vagystes „Hyundai“ ir jos antrinė įmonė „Kia“ siūlo atnaujinti signalizacijos ir apsaugos nuo vagysčių programinę įrangą, ji prailgintų garsinės signalizacijos trukmę nuo 30 sekundžių iki vienos minutės. Taip pat tarnsporto priemonėse po atanaujinimo, norint užvesti variklį, reikėtų raktelio spynelėje.

Paaiškinama, kad užrakinus automobilio dureles, variklio nebebūtų galima užkurti išpopuliarėjusiu metodu – automobilių turėtojai turės pasinaudoti pulteliu ir atrakinti automobilį, kad išjungtų „variklio išjungimo“ funkciją.

Nors nėra žinoma, kiek iš viso automobilių galėjo būti pavogta, tačiau vien JAV atskirų miestų statistika rodo, kad ši tendencija tapo populiari. Pvz., Milvokio policija pranešė, kad 2020 metais buvo pavogti 469 „Kia“ ir 426 „Hyundai“ automobiliai, tačiau jau po metų vagysčių atvejai išaugo iki atitinkamai 3557 ir 3406 automobilių.

JAV nemokamą programinės įrangos atnaujinimą gali gauti 3,8 mln. „Hyunday“, ir 4,5 mln. „Kia“ automobilių. Anksčiau už atnaujinimus būdavo taikomi mokesčiai.