Po tris mėnesius užtrukusios ir 186 statymų pareikalavusios kovos, plačiausią 700 MHz radijo dažnių bloką rugpjūčio 29 d. pasibaigusiame aukcione įsigijo „Telia“. Operatorius šiuo dažniu jau dabar yra pasirengęs teikti 5G ryšį per daugiau kaip 1000 bazinių stočių visoje Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.

„Dviejuose 5G dažnių aukcionuose įsigijome būtent tuos dažnius, kurių reikėjo mūsų klientams, kad ir ateinančiais dešimtmečiais jie turėtų geriausią ryšio kokybę. Pervedę privalomas įmokas už abi 5G dažnių juostas iš savo pusės esame padarę viską ir techniškai esame pasirengę 5G ryšį įjungti net ir rytoj. Atsakingos Lietuvos tarnybos daro viską, kad visos dažnių licencijos perdavimo procedūros būtų atliktos pačiu artimiausiu metu“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Rugpjūčio pradžioje pirmajame 5G dažnių aukcione „Telia“ laimėjo 3,5 GHz radijo dažnių juostą už ją pasiūliusi 7 milijonus eurų.

5G ryšio plėtrai ir viso tinklo atnaujinimui Lietuvoje ruošėmės ne vienerius metus tam skirdami rekordines investicijas. Ir nors Lietuva pagal komercinio 5G ryšio diegimą yra viena paskutinių Europoje, per porą metų parodysime, kad galime tapti viena iš 5G ryšio plėtros lyderių. Mes ir toliau Lietuvoje investuosime į mobiliojo ir šviesolaidinio tinklą, kad jis užtikrintų visus ateities poreikius“, – kalbėjo „Telia“ technologijų vadovas.

Lietuvoje 5G ryšys veiks 3,5 GHz ir 700 MHz dažniais. 3,5GHz dažnių aprėpties teritorijoje esantys įrenginiai galės pasiekti net iki 2 gigabitų per sekundę (2 Gb/s) spartą. Ten, kur 3,5GHz nepasieks, įrenginiai automatiškai naudos plataus padengimo 5G ryšį 700Mhz dažnių juostoje. Jo sparta bus panaši kaip greito 4G, tačiau jis bus daug talpesnis ir su gerokai mažesniu vėlinimu.

Nuo 2018 metų 5G technologiją pirmoji Lietuvoje testuojanti „Telia“ nuo šių metų sausio 5G paslaugas teikė jau turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.