„Trečios kartos tinklui galime padėkoti už internetą telefone, tarptinklinį ryšį ir visą programėlių ekosistemos pradžią. Be 3G nebūtų mobiliojo ryšio, kokį jį mes turime šiandien. Tačiau per beveik 17 metų Lietuvoje 3G darbą atliko ir šiandien mums geriausiai gali pasitarnauti vieninteliu būdu – atlaisvindamas ribotą ryšio spektrą pažangesnėms ryšio ir daiktų interneto technologijoms“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

„Telia“ 3G išjungimui pradėjo ruoštis prieš trejus metus. Aktyvūs darbai prasidėjo nuo rytinių Lietuvos rajonų dar šių metų kovo viduryje, o vėliau 3G išjungimo estafetė iki pat vasaros keliavo per Aukštaitiją ir Žemaitiją vakarinės dalies link, aplenkdama tik čia esančius didžiuosius miestus – Panevėžį, Šiaulius, Kauną. Rudenį 3G buvo išjungtas Suvalkijoje ir Dzūkijoje. Paskutinis 3G skambutis „Telia“ tinkle įvyko antradienį, Vilniuje.

Bendrovė argumentuoja, kad išjungti 3G reikėjo ir dėl pastaraisiais metais vykstančios sparčios IoT plėtros. Trečios kartos tinklo naudojami 900 MHz ryšio dažnius perleidžiami daiktų interneto įrenginiams kurtai LTE-M technologijai, ji pasižymi mažesniu vėlinimu ir labai nedideliu energijos sunaudojimu.

Šią technologiją naudojantys prietaisai be išorinio energijos šaltinio ar baterijos pakeitimo gali veikti iki 10 metų. LTE-M galės būti pritaikomas automatiškai pritemstantiems ir taip elektrą taupantiems gatvių šviestuvams, užimtų vietų skaičių skaičiuojančioms požeminėms automobilių stovėjimo aikštelėms, nuomojamiems elektriniams dviračiams bei nuolat prie interneto prijungtiems dėvimiems įrenginiams, kuriuos reikės rečiau įkrauti.
„Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Apie 3G technologijos uždarymo planus įmonė jau daugiau kaip metus aktyviai informuoja klientus, kurie turi senus, 4G ryšio nepalaikančius telefonus. Duomenys rodo, kad didžioji dalis senus telefonus turinčių klientų juos naudoja tik pokalbiams ir SMS siuntimui – šioms paslaugoms 3G išjungimas įtakos neturės, rašoma pranešime.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ galutinai išjungia 3G ryšį visoje Lietuvoje, o šios technologijos naudotas 900 ir 2100 megahercų (MHz) dažnių juostas panaudos plėtodama 4G ir 5G ryšį bei „Telia“ tinkle diegiamai LTE-M daiktų interneto (IoT) technologijai. LTE-M bus naudojama įvairiausiuose IoT sprendimuose nuo dėvimų įrenginių, augintinių stebėjimo ar bet kokio kito judančio ar stacionaraus įrenginio.

Be 3G „iPhone“ nebūtų „iPhone“

Šio amžiaus pradžioje diegiant trečiąją mobiliojo ryšio kartą pasaulyje pirmavo Japonija. Mobiliojo ryšio pradininke laikomoje šalyje 3G pradėjo veikti dar 2001 m., po metų prie jos prisijungė Pietų Korėja, JAV ir Jungtinė Karalystė. Likusioje pasaulio dalyje, įskaitant Lietuvą, 3G įjungtas tik 2006-2008 m.

Visgi nepaisant ankstyvo starto, 3G plėtra pasaulyje vyko pakankamai lėtai. Dėl šios priežasties dauguma mobiliųjų telefonų gamintojų šią technologiją tiesiog ignoravo – net 2007 m. pristatytas pirmasis „iPhone“ buvo pritaikytas veikti tik 2G tinkle. Tiesa, tai jam į naudą neišėjo, kadangi pirkėjai nuolat skundėsi prasta pokalbių kokybe bei stringančiu mobiliuoju internetu.

„Po metų pasirodęs antrasis „iPhone“, padedamas 3G, ne tik ištaisė šias problemas, bet ir pasiūlė tai, be ko šiandien neįsivaizduojame savo kasdienybės – „App Store“ programėlių parduotuvę. Dėl pagaliau kokybiško mobiliojo interneto, tiesiog gatvėje atsisiuntus aplikaciją, tapo įmanoma nuskaityti fone grojančios dainos pavadinimą, sužaisti boulingo partiją ar net virtualiai išgerti stiklinę gėrimo. 3G lėmė, kad pokalbiuose apie telefonus klausimą „Ar tai vykęs prietaisas?“ netrukus pakeitė „Kokia aplikacija yra tavo mėgstamiausia?“, – prisimena pašnekovas.

3G taip pat smarkiai prisidėjo prie dabartinės telefonų formos. Dauguma gamintojų buvo priversti visiškai atsisakyti fizinių klaviatūrų, kadangi susirašinėjimą, kaip pačią madingiausią veiklą, pamažu pakeitė visavertis naršymas internete, kuriam nebereikėjo išskirtinai telefonui pritaikytų internetinių puslapių versijų, ir tuo metu vis labiau populiarėjantis „YouTube“.

Ne vien tik didesnis greitis

„Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius pranešime primena, kad 3G ryšio kūrėjai turėjo ambicingą viziją, jog žmonės pradės bendrauti vaizdo skambučiais. Tuo laikotarpiu debiutavo nemažai telefonų, turinčių tam skirtą priekinio vaizdo kamerą. Nors ši komunikavimo forma tuomet taip ir neprigijo, 3G atliko suvaidina keletą kitų reikšmingų vaidmenų.

Be maždaug 20-30 kartų didesnes mobiliojo ryšio spartos, siekusios apie 3 Mb/s, 3G įgalino šiandien tokį savaime suprantamą dalyką, kaip vietovės nustatymas. Taip orų programėlės „išmoko“ automatiškai parodyti teisingą prognozę pagal vartotojo buvimo vietą, kamera – užfiksuoti ne tik nuotrauką, bet ir jos padarymo vietą, o virtualiuose žemėlapiuose tapo lengviau pasiekti kelionės tikslą.

„3G galime vadinti ir tikru tarptinklinio ryšio „tėvu“. Nors šis sprendimas jau teoriškai egzistavo ir 2G kartoje, dėl įvairiose šalyse naudojamų skirtingų ryšio dažnių ir ribotų tuometinių telefonų galimybių nuvykus į užsienį savo mobiliuoju pasinaudoti dažniausiai nepavykdavo. 3G laikais ši problema galutinai buvo ištaisyta, tad keliaujant į svečią šalį nebereikėdavo sukti galvos dėl vietinės SIM kortelės įsigijimo ir bijoti likti be ryšio“, – 3G nuopelnus vardino A. Šemeškevičius.

Kodėl 3G išleidžiame „į pensiją“?

Tam tikros mobiliojo ryšio kartos tinklo išjungimas yra ne tik unikalus ir istoriškai svarbus įvykis, bet ir pakankamai atsakingas procesas, kadangi ryšio operatoriui reikia užtikrinti, jog nuo to nenukentėtų vartotojai. Todėl nenuostabu, kad toks rimtas žingsnis žengiamas tik turint labai aiškią priežastį.

„3G atsisakymo tikslas – atlaisvinti šio tinklo naudojamus dažnius ir perleisti juos pažangesnei 4G technologijai, kurią naudoja didžioji Lietuvos gyventojų dalis. Tai 4G naudojantiems vartotojams leis džiaugtis daugybe kartų išaugusia interneto sparta, o mums, operatoriui – išvengti pasenusios 3G ryšio įrangos palaikymo sąnaudų. Šias lėšas galėsime nukreipti į tolimesnę 4G ir 5G plėtrą bei taip savo klientams pasiūlyti dar geresnės kokybės paslaugas“, – aiškina „Telia“ technologijų vadovas.

„Telia“ atstovas ramina, kad tie, kurie jau naudojasi įrenginiais, palaikančiais 4G, dėl 3G išjungimo nepajus jokių nepatogumų. Tuo metu turintieji senesnius 3G prietaisus ir toliau gali kalbėti naudodamiesi 2G ryšiu. Tiesa, kadangi pastarojo suteikiama interneto sparta yra kur kas mažesnė, norintiems išnaudoti visas mobiliojo interneto galimybes A. Šemeškevičius pataria senesnius įrenginius atsinaujinti.