„Gerai, į „Starlink“ pridėsime naują galimybę – paaukoti“, – pirmadienį E. Muskas praneša tviteryje.

Prieš tai E. Muskas pasidalijo finansinių paslaugų įmonės „Chipper Cash“ įkūrėjo Hamo Serunjogi įrašu tviteryje – įkūrėjas išbandė „Starlink“ ir buvo nustebintas greičio bei paprastumo diegiant. Verslininkas klausė E. Musko, ar galėtų paaukoti pinigų, kad „Starlinkas“ atsirastų Ugandos mokyklose ir ligoninėse.

E. Muskas apie sprendimą informavo pasidomėjęs, „ar yra kitų, kurie norėtų paaukoti „Starlink“.

Nepastovus dėl Ukrainos

Dar praėjusią savaitę E. Muskas supykdė pasaulį paaiškėjus, kad galimai jo sprendimu „Starlink“ internetas buvo apribotas Ukrainoje. E. Muskas prašė Pentagono vietoje jo finansuoti „Starlink“ internetą Ukrainai. Anksčiau tviteryje jis rašė: „SpaceX“ neprašo kompensuoti praeities išlaidų, bet taip pat negali finansuoti esamą sistemą neribotai“.

Kaip anksčiau informavo pats E. Muskas, „Starlink“ programa Ukrainai jau kainavo apie 80 mln. dolerių, jos kaina gali siekti apie 20 mln. dolerių per mėnesį.

„Be terminalų, mes turime sukurti, paleisti, prižiūrėti ir papildyti palydovus bei antžemines stotis“, – aiškino jis tviteryje.

Dar verslininkas tikino, kad turi gintis nuo kibernetinių atakų ir dirbtinio trikdymo, o tai tampa vis didesne problema, rašo BBC.

Itin griežtos kritikos E. Muskas sulaukė ir dėl savo teiktų taikos plano Ukrainai pasiūlymų, kurie apėmė „referendumus“ Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose ir galimą jų atidavimą, Ukrainos neutralumą. Būtent po šių pareiškimų vėliau jis pranešė, kad nebeplanuoja nemokamai teikti nemokamo palydovinio „Starlink“ ryšio Ukrainai.

Tačiau šeštadienį E. Muskas persimainė ir žada, kad Ukraina internetą turės.

„Velniai nematė... net jei „Starlink“ vis dar praranda pinigus, o kitos įmonės gauna milijardus mokesčių mokėtojų dolerių, mes tiesiog toliau nemokamai finansuosime Ukrainos vyriausybę“, –šeštadienį pranešė verslininkas.

Šį įrašą pasaulis interpretavo, kad „SpaceX“ įkūrėjas E. Muskas ir toliau nemokamai finansuos „Starlink“ paslaugas Ukrainai.

Naujienų agentūros „Bloomberg“ apžvalgininkas Lionelis Laurentas vertina, kad E. Musko ego apsunkina Ukrainos kovas dėl nepriklausomybės, verslininką jis pavadino „nepastoviomis šlepetėmis“. Jis įspėjo, kad pavojų kelia būtinų technologijų priklausomybė nuo arogantiškų milijardierių.

Kol abejojama, kiek vertas E. Musko žodis ir kiek ilgai jis jo laikysis, žiniasklaidoje buvo pastebėta, kad vis dar nėra aišku, kokiais finansavimo šaltiniais internetas toliau bus užtikrinamas.

„Starlink“ šiuo metu Ukrainos pajėgoms yra gyvybiškai svarbus, naudojamas ne tik karinėms reikmėms, bet ir palaikant gyvybiškai svarbią infrastruktūrą, pvz., energetikos.

Rusijos raketos naikina infrastruktūrą Ukrainoje, o „Starlink“ yra „neišjungiamas“ internetas, kadangi veikia tūkstančių nedidelių palydovų, skriejančių aplink planetą, pagrindu.

Galimybę naudotis „Starlink“ internetu turi 40 valstybių, anksčiau skelbta, kad Ukrainai paaukota 20 tūkst. vienetų terminalų, leidžiančių prie interneto prisijungti.