JAV darbo agentūros skunde teigiama, kad darbuotojai 2022 m. įmonės vadovams išsiuntė atvirą laišką, kuriame išsamiai išdėstė susirūpinimą keliančius klausimus darbo vietoje.

Pasak naujienų agentūros „Reuters“, laiške jis buvo pavadintas „blaškančiu dėmesį ir keliančiu gėdą“, rašo BBC.

Nacionalinės darbo santykių tarybos (NLRB) regioninio pareigūno skunde „SpaceX“ kaltinama pažeidusi darbuotojų teises pagal federalinius darbo įstatymus, kurie leidžia bendradarbiams kartu pasisakyti už geresnes darbo sąlygas.

Skunde taip pat teigiama, kad prieš atleidžiant iš darbo atviro laiško dalyviai buvo apklausti.

Pranešama, kad vienos iš buvusių darbuotojų, Deboros Lawrence, advokatai apkaltino „SpaceX“ „toksiška kultūra“, kurioje toleruojamas priekabiavimas.

„SpaceX“

Pareiškime, kurį matė „Reuters“, D. Lawrence teigė, kad ji, kaip ir kiti jos kolegos, yra labai nepatikima: „Atvirą laišką vadovybei parašėme ne iš piktos valios, o todėl, kad mums rūpėjo misija ir aplinkiniai žmonės“.

NLRB generalinis patarėjas veikia kaip prokuroras ir teikia bylas penkių narių valdybai, kurią skiria organizacijos prezidentas.

Jei „SpaceX“ nesusitars, bylą nagrinės administracinis teisėjas, kurio sprendimas gali būti apskųstas valdybai, o vėliau – federaliniam apeliaciniam teismui. Posėdis numatytas kovo 5 d.

Jei NLRB nustatys, kad atleidžiant darbuotojus buvo pažeista darbo teisė, ji gali nurodyti grąžinti darbuotojus į darbą ir išmokėti jiems neišmokėtą darbo užmokestį.

E. Musko įmonės ir anksčiau buvo kaltinamos darbuotojų teisių pažeidimu.

Elonas Muskas

Spalio mėnesį NLRB apkaltino bendrovę „X“, anksčiau žinomą kaip „Twitter“, neteisėtai atleidus darbuotoją už tviterio žinutes, kuriose buvo ginčijama bendrovės grįžimo į darbą politika. Bendrovė „X“ neigė padariusi pažeidimą.

Elektromobilių gamintoja „Tesla“ taip pat susidūrė su keliais NLRB skundais, tarp kurių buvo kaltinimų rasine diskriminacija jos gamyklose. „Tesla“ teigė netoleruojanti diskriminacijos.

Rugpjūčio mėnesį JAV teisingumo departamentas iškėlė bylą bendrovei „SpaceX“, teigdamas, kad įdarbindama ji diskriminavo pabėgėlius ir prieglobsčio prašytojus.