ESO: daugėja norinčiųjų išplėsti saulės elektrines

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovė Rasa Juodkienė teigia, kad susidomėjusių ir norinčiųjų išplėsti saulės elektrines iš tikrųjų daugėja.

„Tokią tendenciją stebime jau kurį laiką, ir, manome, kad artimiausiu metu ši banga neslūgs. Nuo metų pradžios, iš 8800 gyventojams išduotų sąlygų, 1684 buvo jau turintiems saulės elektrinę, t. y. esamos elektrinės galios didinimui“, – teigia R. Juodkienė.

Anot jos, gyventojai vertina nepriklausomybę ir jiems ekonomiškai apsimoka gaminti energiją nuosavose saulės elektrinėse.

„Šioje vietoje svarbu pabrėžti, kad jeigu plečiant elektrinę nėra didinama leistina generuoti galia, ir praplėstos elektrinės įrengtoji generuoti galia yra iki 30 kW, kreiptis į ESO nereikia“, – komentuoja ESO atstovė.

ESO

Ji atkreipia dėmesį, kad plečiant saulės elektrinės pajėgumus, reikia išplėsti ir tinklo pajėgumus, jeigu trūksta pajėgumo priimti elektrinėse sugeneruotą ir į tinklą patiekiamą elektros energiją.

„Suma, kurią reikės sumokėti, priklausys nuo konkrečios tinklo vietos ir situacijos, nuo esamos įrangos, nuo elektros linijų pralaidumų“, – aiškina pašnekovė.

Energetikos ekspertas: sparčiai auga vidutinis saulės elektrinės galingumas

Saulės energetikos įmonės „Energija Man“ vadovas ir energetikos ekspertas Vytautas Kieras teigia, kad Lietuvoje galima rasti įvairaus galingumo saulės elektrinių – nuo kelių kilovatų iki dešimčių megavatų.

„Artimiausiais metais turėtume išvysti ir kelis šimtus megavatų viršijančias saulės elektrines. Visgi dauguma gaminančių vartotojų, kurių didžiausią dalį sudaro fiziniai asmenys, dažniausiai įsirengia 3-30 kW saulės elektrines“, – teigia V. Kieras.

Saulės elektrinė

Anot jo, vidutinis saulės elektrinės galingumas sparčiai auga.

„Jeigu anksčiau, prieš 2-3 metus, didžiąją dalį įrengiamų saulės elektrinių fiziniams asmenims sudarydavo 5-9 kW saulės elektrinės, tai šiuo metu dauguma namų ūkių, jeigu tik leidžia stogo plotas, įsirengia apie 10 kW ir galingesnes elektrines“, – pabrėžia energetikos ekspertas.

Ragina gerai įsivertinti reikiamą galingumą

Jis teigia, kad vis daugiau gyventojų kreipiasi dėl jau įrengtos saulės elektrinės galios padidinimo.

„Pagrindinės augančio elektrinių galingumo priežastys yra vis spartesnis perėjimas prie oras-vanduo šildymo namuose, elektromobilių arba įkraunamų hibridinių automobilių paplitimo ir pasikeitimų atsiskaitymo už elektros pasaugojimą tarifuose.

Mūsų paskaičiavimais, šiuo metu labiausiai „apsimokantis“ atsiskaitymo būdas už elektros pasaugojimą yra 12 proc. elektros „atidavimas“, o tai skatina įsirengti atitinkamai galingesnes saulės elektrines“, – dėsto pašnekovas.

Vytautas Kieras

Dėl šios priežasties, visus planuojančius įsirengti saulės elektrinę, V. Kieras ragina gerai įsivertinti reikiamą galingumą ir pasvarstyti apie 2-3 metų perspektyvą.

„Įsirengus saulės elektrinę ir vėliau norint ją išplėsti, reikės ne tik iš naujo rūpintis rangovu, bet ir panašaus galingumo ir charakteristikų saulės moduliais, kurių tuo metu gali nebebūti rinkoje, ESO sąlygomis naujam galingumui, pakartotinu elektrinės pridavimu, jau nekalbant apie tai, kad gali tekti keisti keitiklį“, – vardija energetikos ekspertas.

Norintys išplėsti saulės elektrines gali gauti paramą

Įsivertinus bent kelių metų elektros vartojimo perspektyvą, jis taip pat ragina tokį galimą scenarijų aptarti su rangovu.

„Šis, žinodamas jūsų ketinimus, galės atitinkamai įvertinti visus projekto sprendinius, tokius kaip tinkamo keitiklio galingumo parinkimas, modulių išdėliojimas paliekant kuo daugiau tinkamo laisvo stogo ploto, modulių sujungimo schema ir kt.“, – aiškina pašnekovas.

Asociatyvioji nuotr.

Jis primena, kad didinant saulės elektrinės galingumą, taip pat galima gauti 243 Eur už įrengtąjį kilovatą siekiančią paramą.

„Tai yra su sąlyga, kad iki tol įrengta saulės elektrinė ir gauta parama buvo mažesniam negu 10 kW galingimui. Jeigu elektrinės įrengta galia ir gauta parama yra 10 kW ir daugiau, paramos gauti pagal dabartinę metodiką nepavyks“, – teigia V. Kieras.

Pasiskaičiuoti reikalingą galingumą visai nesudėtinga

Energetikos ekspertas primena, kad paskaičiuoti sau reikalingą apytikslį saulės elektrinės galingumą visai nesudėtinga.

„Metinį elektros suvartojimą reikia padalinti iš 1000. Pavyzdžiui, jei jūsų elektros suvartojimas per metus yra 6000 kWh, tada preliminarus rekomenduojamas saulės elektrinės dydis galėtų būti 6 kW.

Saulės elektrinė

Prie šio galingumo rekomenduojame pridėti dar 10-15 proc., nes toli gražu ne visos elekrinės generuoja teorinę 1000 kWh iš vieno kW generaciją.

Be to, šiuo metu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VERT) atnaujinti atsiskaitymo už pasaugojimą planai skatina galingesnių saulės elektrinių įrengimą“, – teigia V. Kieras.