Pranešėjas teigė, kad dažnai kalbant apie VPN tinklą akcentuojama, jog jį naudojant užtikrinamas saugesnis naršymas internete, kad jis garantuoja saugumą, jei norima išvengti įsilaužimų ir kitos kenkėjiškos veiklos, o taip pat, kad juo naudojantis bus užtikrintas naudotojo anonimiškumas. Vis dėlto, jis pabrėžė, kad beveik nekalbama apie tai, ar VPN gali apsaugoti nuo visko, o jei ne, tai nuo ko tuomet jis apsaugo iš tikrųjų.

„Kas iš tiesų yra VPN – tai virtualus privatus tinklas. Įdiegus VPN tinklą kompiuteryje ir jį paleidus, šis susisiekia su centriniu serveriu, o tuomet žmogus pasirenka, kurios šalies IP turėtų būti naudojamas jam naršant internete. Esminis faktorius yra tai, kad VPN tiekėjas toje šalyje turėtų savo serverį, na o naudojantis konkrečioje šalyje esančiu serveriu vartotojas pasiekia internetą. Kas įvykstą jungiantis prie VPN? Virtualiai jūsų IP adresas pasikeičia į kitą IP adresą, o šios paslaugos tiekėjai teigia, kad susidarius tokiam tuneliui naudotojas apsaugomas nuo valstybinių organizacijų, reklamos užsakovų ir programišių“, – pasakojo pranešėjas.

Vis dėlto, M. Maraulas pabrėžė, kad teigiant, jog VPN apsaugo nuo programišių, svarbu išskirti, apie kokias grėsmes kalbama iš tikrųjų. Anot jo, yra bet 10 grėsmių ir atakų tipų, kurie sutinkami internete. Vienas tipas – virusai, kuriuos žmonės parsisiunčia į kompiuterius, kitas – fišingo atakos, kai atsiunčiamos kenkėjiškos nuorodos, trečias atakų tipas – naudojamos taktikos, kai kompiuteris būna užšifruojamas ir mainais prašoma bitkoinų ar kitos valiutos vienetų. Be abejonės, naudojami ir kiti atakų tipai. Vis dėlto, specialistas pabrėžė, kad liūdna žinai yra tai, jog VPN apsaugo tik nuo vienos iš grėsmių – „Man in the middle“ atakos.